Mικρά μυστικά για να μην μυρίζουν τα παπούτσια

  • Δευτέρα, 18 Ιούνιος 2018 14:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Σπίτι

Το έχουμε ζήσει όλοι μας, άντρες και γυναίκες, έφηβοι, παιδιά. Βγάζεις τα παπούτσια – συνήθως τα αθλητικά χωρίς όμως να εξαιρούνται και κάθε είδους άλλα παπούτσια, ακόμα και τα πέδιλα καμιά φορά – και η μυρωδιά δεν είναι και η πλέον κολακευτική!

Το φαινόμενο αυτό δεν περιορίζεται σε κάποια εποχή του χρόνου – τον χειμώνα επειδή φοράμε αποκλειστικά κλειστά παπούτσια, το φθινόπωρο λόγω βροχών, την άνοιξη επειδή πιάνουν ξαφνικές ζέστες και εμείς σκάμε στα δερμάτινα ή το καλοκαίρι, λόγω ζέστης αλλά και λόγω μόδας, τώρα που τα sneakers έχουν γίνει must και τα φοράμε 365 μέρες τον χρόνο, μέρα νύχτα, στην δουλειά και στην βόλτα!

Η ενοχλητική αυτή μυρωδιά οφείλεται στα βακτήρια που εμφανίζονται και “θρονιάζονται» στα πόδια μας μέχρι να αναλάβουμε δράση γιατί τα βακτήρια θα συνεχίσουν να ζουν στα πόδια μας, να πολλαπλασιάζονται και να μας φέρνουν σε δύσκολη θέση, ότι παπούτσια και αν φοράμε στην καθημερινότητά μας, με κάλτσες ή χωρίς, βαμβακερές ή όχι. Εάν θέλεις λοιπόν να σταματήσουν να μυρίζουν τα παπούτσια σου εφάρμοσε τα παρακάτω 8 μυστικά για υγιή και ευωδιαστά πόδια όλο τον χρόνο!

Απλές πρακτικές για να μην μυρίζουν τα παπούτσια:

Πλύνε τα πόδια σου σχολαστικά. Και κατά την διάρκεια του μπάνιου αλλά και στο γρήγορο ντουζάκι, δώσε ιδιαίτερη προσοχή στα κάτω άκρα. Χρησιμοποίησε ένα απλό, κατά προτίμηση άοσμο σαπούνι σε μπάρα και όχι κάποιο αρωματικό αφρόλουτρο ή κρεμοντούζ. Κάνε πλούσιο αφρό και άπλωσέ τον από τον αστράγαλο έως το μικρό σου δαχτυλάκι, και στο κουντεπιέ αλλά και στην πατούσα. Μην ξεχάσεις την περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα – είναι η αγαπημένη των βακτηρίων! Ξέπλυνέ τα με άφθονο νερό και στέγνωσέ τα με προσοχή, σκουπίζοντας όλο το πόδι, και την πατούσα αλλά και τα δάχτυλα ένα ένα. Για έξτρα ασφάλεια, στέγνωσε τα για λίγη ώρα με το πιστολάκι μαλλιών, κυρίως τα δάχτυλα για να εξατμιστεί όλο το νερό στην περιοχή των νυχιών.

Μην φοράς τα ίδια παπούτσια δύο συνεχόμενες μέρες. Το ξέρω πως μπορεί να έχεις ένα ζευγάρι αγαπημένα παπούτσια ή ένα ζευγάρι παπούτσια που ταιριάζει με πολλά από τα ρούχα σου και σε διευκολύνει στο πρωινό ντύσιμο. Το να το φοράς συνεχόμενα όμως μπορεί να είναι μία από τις βασικές αιτίες για τις οποίες μυρίζουν τα παπούτσια αλλά και τα πόδια σου. Αυτή η πρακτική μπορεί να οδηγήσει από τον απλό πολλαπλασιασμό βακτηρίων στην μυκητίαση και σε άλλες πιο σοβαρές ασθένειες. Τα υποδήματα, οποιαδήποτε, πρέπει να αερίζονται για να εξατμιστεί ο ιδρώτας και να μην δημιουργηθούν εστίες μικροβίων. Φαντάσου το σαν κάτι αντίστοιχο με το πλύσιμο των ρούχων. Θα ήθελες να συνεχίσεις να φοράς το μπλουζάκι του γυμναστηρίου στην δουλειά την επόμενη μέρα χωρίς να το πλύνεις;

Εάν είσαι από εκείνους τους ανθρώπους που στάζουν ιδρώτα μες το καταχείμωνο, έχεις σοβαρό πρόβλημα με την δυσοσμία των παπουτσιών ή θέλεις μία έξτρα προστασία για να είσαι σίγουρος/η ότι αν χρειαστεί να βγάλεις τα παπούτσια, δεν θα βρεθείς σε δύσκολη θέση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα απλό και καθημερινό προϊόν: το ταλκ! Ναι, το απλό, παιδικό ταλκ που χρησιμοποιούμε για τα μωράκια (και όχι μόνο). Η καλύτερη τακτική είναι να εφαρμόσεις το ταλκ στα παπούτσια, πριν τα φορέσεις.

Φτιάξε ένα εύκολο και απλό αποσμητικό παπουτσιών με υλικά τα οποία έχεις στο σπίτι. Θα χρειαστείς μαγειρική σόδα και φίλτρα για καφέ. Η μαγειρική σόδα είναι το νούμερο ένα σπιτικό υλικό για την απορρόφηση οσμών ενώ οι πόροι στο χαρτί του φίλτρου το καθιστουν ιδανικό για “δοχείο». Βάλε μερικές κουταλιές σόδας σε ένα φίτρο και κλείστο, φτιάχνοντας ένα πουγκί. Το φίτρο θα επιτρέψει στην σόδα να απορροφήσει μυρωδιές χωρίς να απλωθεί στο παπούτσι, πράγμα το οποίο δεν θέλουμε. Βάλε το αυτοσχέδιο αποσμητικό στο παπούτσι αμέσως μόλις το βγάλεις από το πόδι σου και αυτό θα κάνει την δουλειά του καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας. Έτσι θα έχεις τα μέγιστα αποτελέσματα.

Η κατάψυξη είναι σύμμαχος σου στο πόλεμο κατά των μυρωδάτων παπουτσιών. Για να μην μυρίζουν τα παπούτσια, θα πρέπει να καταπολεμήσουμε τις εστίες βακτηρίων που έχουν δημιουργηθεί μέσα στο παπούτσι. Ένας καλός τρόπος είναι να αξιοποιήσουμε τις αρκτικές θερμοκρασίες της κατάψυξής μας και να σκοτώσουμε τα βακτήρια με αυτόν τον τρόπο. Πολύ απλά βάλε τα παπούτσια σου σε μία σακούλα που να κλείνει αεροστεγώς και βάλ’ τα στην κατάψυξη το βράδυ, Το πρωί θα έχεις φρέσκα και δροσερά αλλά κυρίως άοσμα παπούτσια χωρίς κόπο!

Εάν έχεις γατούλα στο σπίτι, εκμεταλλεύσου ένα ακόμα προϊόν που σίγουρα έχεις μέσα στο σπίτι: την άμμο της γάτας. Πιστεύω πως δεν θα σου κρατήσει μούτρα αν πάρεις δύο χούφτες από την καινούρια, αχρησιμοποίητη άμμο της και την χρησιμοποιήσεις για να μην μυρίζουν τα παπούτσια σου. Η άμμος θα κάνει στα παπούτσια σου αυτό που κάνει και στα …. της γάτας σου. Απορροφά την υγρασία και κάθε είδους μυρωδιά και εσύ έχεις σπίτι και τώρα και παπούτσια στεγνά και άοσμα! Βάλε λίγη άμμο μέσα σε ένα καλσόν ή κοντό καλτσάκι και βάλε το αυτοσχέδιο αποσμητικό μέσα στα παπούτσια σου, όπως έκανες με την μαγειρική σόδα.

Χρησιμοποίησε οινόπνευμα και ένα μπουκαλάκι με ψεκαστήρα. Ψέκασε το εσωτερικό των παπουτσιών αρκετά για να πάει παντού. Το οινόπνευμα θα σκοτώσει τα βακτήρια που έχουν βολευτεί στα παπούτσια σου.

Σαν έσχατη λύση, εάν θέλεις πάση θυσία να κρατήσεις τα παπούτσια σου αλλά δεν μπορείς με τίποτα να εξαλείψεις την μυρωδιά, μπορείς να καταφύγεις σε ένα έτοιμο προϊόν για αυτόν τον σκοπό: πάτοι παπουτσιών που βοηθούν το πέλμα να αναπνέει και απορροφούν μυρωδιές και υγρασία. Οι πάτοι αυτοί έχουν ειδικές στρώσεις με υλικά που λειτουργούν αποτρεπτικά στην δημιουργία οσμών. Θα τους βρεις σε καταστήματα καλλυντικών και σε φαρμακεία.

shopshop.gr