Για πρώτη Φορά του Διεθνές φεστιβάλ Λογοτεχνία Εν Αθήναις – ΛΕΑ ταξιδεύει στον Άγιο Νικόλαο

  • Παρασκευή, 15 Ιούνιος 2018 07:19
  • Συντακτική Ομάδα
  • Εκδηλώσεις

 

Το Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Λογοτεχνία Εν Αθήναις – ΛΕΑ γεννήθηκε το 2008, με τη διαπίστωση της αναγκαιότητας να διαμορφωθούν στρατηγικές μεγάλης κλίμακας με σκοπό την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ των χωρών της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής αφενός και της Ελλάδας αφετέρου, και την ευρύτερη γνωριμία του ελληνικού κοινού με τη λογοτεχνία και τις τέχνες από τις χώρες αυτές.

Κατά την δέκατη συνεχή χρονιά διοργάνωσής του, και με Επίτιμο Πρόεδρο πλέον τον Έλληνα συγγραφέα Πέτρο Μάρκαρη, το Φεστιβάλ ΛΕΑ εξακολουθεί να αποτελεί το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για τη διάδοση σε αυτήν τη χώρα της γραμματείας των χωρών της Λατινικής Αμερικής, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, μια πολιτιστική συνάντηση γύρω από τη λογοτεχνία αλλά και μια ιδανική ευκαιρία για την εξάπλωση της συνήθειας της ανάγνωσης.

Το κοινό  έχει τη δυνατότητα να απολαύσει, μεταξύ άλλων, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, αφηγήσεις παραμυθιών, εργαστήρια λογοτεχνικής μετάφρασης αλλά και λογοτεχνικά, θεατρικά, μουσικά και γαστρονομικά εργαστήρια, μουσικές και ποιητικές βραδιές, αφιερώματα σε συγγραφείς, παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες, συνεντεύξεις και στρογγυλές τράπεζες με τους προσκεκλημένους συγγραφείς και με προσωπικότητες του ελληνικού πολιτιστικού βίου. Ένα πλούσιο φάσμα πολιτιστικών και ψυχαγωγικών επιλογών για όλες τις ηλικίες και τις προτιμήσεις, με ελεύθερη είσοδο σε όλες τις εκδηλώσεις και μετάφραση στα ελληνικά.

Για πρώτη φορά δρασεις του Φεστιβαλ ΛΕΑ θα πραγματοποηθούν στην Κρήτη και τον Αγιο Νικόλαο απο της 19 Ιουνίου εως 21 Ιουνίου στο θερινό κινηματογράφο Χριστίνα και την Λίμνη του Αγίου Νικολάου . 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης 

19 έως 21 Ιουνίου 

 

Τρίτη 19 Ιουνίου 

Θερινός Κινηματογράφος Χριστίνα

 

21:00

Θεατρική παράσταση «Στον Όλυμπο της Σορ Χουάνα»

 

από τον μεξικανικό θίασο Organización Secreta Teatro, σε σκηνοθεσία Ροσίο Καρίγιο  

Η πρεμιέρα του έργου «Στον Όλυμπο της Σορ Χουάνα» στο Φεστιβάλ ΛΕΑ έχει ως στόχο να διαδώσει το έργο της Μεξικανής συγγραφέως Σορ Χουάνα Ινές δε λα Κρους. Ο θίασος Organización Secreta Teatro προσάρμοσε σε μορφή διαλόγου την αλληλογραφία της Σορ Χουάνα με τη Σορ Φιλοτέα δε λα Κρους (ψευδώνυμο του επισκόπου της Πουέμπλα) όπου εκφράζεται η σκέψη της διανόησης του 17ου αιώνα. Πεζογραφία και ποίηση συνυπάρχουν καταδεικνύοντας την επιρροή του ελληνικού πολιτισμού στη γυναίκα που επαναστάτησε ενάντια στην κατάσταση της γυναίκας που της έλαχε να ζήσει, εναντιώθηκε στη δύναμη της Εκκλησίας με τη δύναμη της πένας της και έγινε μια από τις μεγαλύτερες ποιήτριες του μπαρόκ.

Είσοδος ελεύθερη ώσπου να συμπληρωθούν οι θέσεις.

  

* Στα ισπανικά με ελληνικούς υπέρτιτλους 

Με την υποστήριξη του Εθνικού Ταμείου για την Πολιτισμό και τις Τέχνες του Μεξικού (FONCA), της Μεξικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Συνεργασίας για την Ανάπτυξη (AMEXCID) και του Abanico και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας του Μεξικού.

 

 

 

Τετάρτη 20 Ιουνίου

Θερινός Κινηματογράφος Χριστίνα

 

20:00 - 21:30

Παρουσίαση του βιβλίου «Η διαφάνεια του χρόνου» του Κουβανού συγγραφέα Λεονάρντο Παδούρα

Ο Μάριο Κόντε βρίσκεται στο κατώφλι των εξήντα και νιώθει σε κρίση και πιο σκεπτικιστής απ’ ό,τι συνήθως. Ένας παλιός συμμαθητής του τού ζητά να τον βοηθήσει να πάρει πίσω το άγαλμα μιας Νέγρας Παρθένου που του έκλεψαν. Το μυθιστόρημα αφηγείται επίσης τη μακραίωνη ιστορία του αγάλματος, μιας Νέγρας Παρθένου που έφερε απ’ την τελευταία Σταυροφορία σε ένα ερημητήριο των Πυρηναίων ένας κάποιος Αντόνι Μπαράλ, και θα είναι ένας άλλος Αντόνι Μπαράλ που θα τη σώσει και θα βρεθεί αναγκασμένος να μπαρκάρει λαθρεπιβάτης με προορισμό την Αβάνα.

Η Ελληνίδα δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη συζητά με τον συγγραφέα.

   * Στα ισπανικά και τα ελληνικά 

Με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, των Εκδόσεων Καστανιώτη και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κούβας

 

 

21:30 - 22:30

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Γράφοντας στην Κούβα» της Λουσία Λόπες και του Λεονάρντο Παδούρα

Ο Κουβανός συγγραφέας Λεονάρντο Παδούρα ακολουθεί κάποια καθημερινά τελετουργικά. Κάθε πρωί σηκώνεται, φτιάχνει έναν καφέ φίλτρου, καπνίζει το πρώτο τσιγάρο της ημέρας και κάθεται να γράψει πέντ’-έξι ώρες. Σε αυτήν την παραγωγή εμφανίζονται μια σειρά Κουβανοί συνδεδεμένοι με τον κόσμο των τεχνών, από τον μουσικό Πάμπλο Μιλανές ως τον ηθοποιό Χόρχε Περουγκορία, που ερμηνεύει τον Μάριο Κόντε, ένα από τα πιο συχνά επανερχόμενα στο έργο του Παδούρα ονόματα.

   * Στα ισπανικά με ελληνικούς υπότιτλους  

Με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, των Εκδόσεων Καστανιώτη, του Public και του Δήμου Λευκάδας και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κούβας

 

 

 

 

Πέμπτη 21 Ιουνίου

Λίμνη Αγίου Νικολάου

 

21:00

Μουσική παράσταση με τους Los del Sur

Los del Sur

Η Λατινική Αμερική όπως και η Μεσόγειο αποτελούν αυτούς τους λαούς που κάποιοι τους αποκαλούν με κακή ή καλή πρόθεση …αυτοί του Νότου...

 Όπως κα να ‘ναι πολλά κοινά στοιχεία χαρακτηρίζουν αυτούς τους λαούς όπως το γλέντι, η χαρά και η θλίψη για τη ζωή, η φιλοξενία και η ζεστασιά, ίσως επειδή ο ήλιος χαμογελάει πιο συχνά στο Νότο. Αυτή η χαρά θέλουν να μοιράζουν αυτό το αποκαλούμενο συγκρότημα “Los del Sur”, (Εκείνοι του Νότου) με την δική τους Λατινοαμερικάνικη μουσική αποτελούμενο από 6 μουσικούς διαφόρων χωρών. Μέσα στο ρεπερτόριο τους, εκτελούν ακριβώς αυτό το πολυπολιτισμικό συνδυασμό. Έτσι παρουσιάζουν μουσική από τη Βολιβία, τον Ισημερινό, την Κολομβία, το Μεξικό, την Αργεντινή και την Κούβα.

 

Στο συγκρότημα συμμετέχουν έμπειροι μουσικοί, οι οποίοι έχουν συνεργαστεί με καταξιωμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.

 

• Martha Moreleón (φωνή)

• Alejandro Díaz (έγχορδα, κρουστά, φωνή)

• Oscar Pozo Ramos (παραδοσιακές φλογέρες, φωνή)

• Luis Carrera Zapata (παραδοσιακές φλογέρες, έγχορδα, φωνή)

• Pedro Fabián Córdova (κρουστά, φλογέρες, φωνή)

Και ο καλεσμένος μας από τα Ανώγεια, Κρήτη, ο Βασίλης Δραμουντάνης στην φωνή και στο μαντολίνο.

 

 Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.

Περισσότερες πληροφορίες: www.lea-festival.com