Ευρυαγγείες και έκθεση στον ήλιο – Τι πρέπει να προσέξετε

  • Τετάρτη, 13 Ιούνιος 2018 07:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Τώρα που το καλοκαίρι ξεκίνησε για τα καλά σε μια τόσο ηλιόλουστη χώρα, η έκθεση στον ήλιο είναι αναπόφευκτη. Ιδιαίτερα στο μυαλό των γυναικών, καλοκαίρι σημαίνει ηλιοθεραπεία και ηλιοθεραπεία σημαίνει ηλιοκαμμένο δέρμα που το κάνει να φαίνεται αψεγάδιαστο. Σημάδια όπως οι ραγάδες και οι ευρυαγγείες καλύπτονται, κάνοντας μας να ξεχνάμε τις αρνητικές επιδράσεις του ήλιου στο δέρμα μας. Πριν λοιπόν εκτεθούμε για ατελείωτες ώρες στον ήλιο αυτό το καλοκαίρι, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε τις αρνητικές επιδράσεις της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία για τις ευρυαγγείες.

Ευρυαγγείες καλούνται οι μικρές σπασμένες φλέβες που βρίσκονται διάσπαρτες συνήθως στα πόδια και το πρόσωπο, πολύ κοντά στην επιφάνεια του δέρματος μας, γεγονός που τις κάνει εύκολα ορατές. Οι παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία ευρυαγγειών είναι πολλοί, όπως: η κληρονομικότητα, η παχυσαρκία, οι ορμονικές μεταβολές (εγκυμοσύνη, εφηβεία, εμμηνόπαυση), το ιστορικό φλεβικής θρόμβωσης, η ορθοστασία ή η καθιστική ζωή, οι τραυματισμοί, η λήψη αντισυλληπτικών και η παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Όσο και να μας φαίνεται περίεργο, η έκθεση στον ήλιο συμβάλλει στη δημιουργία και την εμφάνιση των ευρυαγγειών. Η παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ιδιαίτερα χωρίς τη χρήση αντηλιακής προστασίας επιβαρύνει με δύο τρόπους: είτε μέσω της δημιουργίας θερμικών τραυμάτων που είναι πιθανό να οδηγήσουν στη εμφάνιση νέων ευρυαγγειών, είτε μέσω της έκθεσης σε ιδιαίτερα ζεστό περιβάλλον που επιδεινώνει την αιματική κυκλοφορία, ιδίως σε άτομα με ήδη υπάρχουσα φλεβική ανεπάρκεια, οδηγώντας έτσι στην επιβάρυνση ήδη υπαρχουσών ευρυαγγειών. Τα σημεία που πλήττονται ιδιαιτέρως από ευρυαγγείες είναι τα κάτω άκρα καθώς και το πρόσωπο, κυρίως γύρω από την περιοχή της μύτης, τα μάγουλα και ίσως η περιοχή του ντεκολτέ.

Φυσικά πάντοτε υπάρχουν τρόποι πρόληψης της δημιουργίας νέων ευρυαγγειών αλλά και βελτίωσης των ήδη υπαρχουσών. Η χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας σε ολόκληρο το σώμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς επίσης και η χρήση γυαλιών ηλίου και καπέλου για την προστασία του προσώπου από την ηλιακή ακτινοβολία. Για τη βελτίωση των ευρυαγγειών που έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους στα πόδια και το πρόσωπο σας, συστήνεται η χρήση είτε ενέσιμης σκληροθεραπείας είτε του laser Nd: Yag ώστε να αποκτήσετε καθαρό από σημάδια δέρμα όλο το χρόνο χωρίς τη βοήθεια παρατεταμένης ηλιοθεραπείας.

Πρωτο Θεμα