Πώς να ξεπεράσετε έναν χωρισμό με τη βοήθεια της επιστήμης

Ο κόσμος το έλεγε ανέκαθεν πως ο χωρισμός δεν είναι ποτέ εύκολος, αν και στους τρόπους για να τον ξεπεράσεις κρατά συνήθως το στόμα του κλειστό, μουρμουρώντας κάτι περί χρόνου που γιατρεύει τα πάντα και τέτοια πράγματα.

Οι άνθρωποι έχουν πάντα τις δικές τους τεχνικές για να ξεπερνούν τους πρώην τους, μόνο που τώρα έχουμε και την επιστήμη αρωγό σε όλη αυτή την προσωπική οδύσσεια.

Ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Μιζούρι εξέτασαν λοιπόν τρεις διαφορετικές τεχνικές που επιστρατεύουν οι άνθρωποι για να φύγουν από μια σχέση που έχει τελειώσει και ανέλυσαν τους μηχανισμούς που εφαρμόζει ο καθένας για να ξεπεράσει τον άλλο.

Η πρώτη ομάδα συνήθιζε να κακολογεί τον πρώην, να μιλά αρνητικά γι’ αυτόν δηλαδή. Η δεύτερη να αποδέχεται αυτό που έγινε και να αναγνωρίζει πως τα συναισθήματα που νιώθει ακόμα είναι ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας. Η τρίτη επικεντρώνεται απλώς σε ό,τι μπορεί να της αποσπάσει το μυαλό από τον πρώην και η τέταρτη (ομάδα ελέγχου) δεν είχε καμία συγκεκριμένη στρατηγική, ερευνητικά τουλάχιστον.Τα υποκείμενα ζητήθηκε να κάνουν αυτό που κάνουν συνήθως (στην τέταρτη ομάδα να μην κάνουν τίποτα) και κατόπιν τους έδειξαν φωτογραφίες των πρώην τους μετρώντας ταυτοχρόνως τα σήματα που δέχονταν στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Όπως καταλήγει η μελέτη του «Journal of Experimental Psychology: General», και οι τρεις στρατηγικές είχαν αντίκτυπο στις συναισθηματικές αντιδράσεις, με κάποιες επιφυλάξεις ωστόσο.

Η πρώτη ομάδα κατέληξε να νιώθει λιγότερα συναισθήματα για τους πρώην, ήταν όμως σε χειρότερη κατάσταση. Η δεύτερη ομάδα δεν ένιωθε σημαντικά καλύτερα, αν και η αγάπη τους για τους πρώην δεν μειώθηκε στο ελάχιστο. Η τρίτη ομάδα αισθανόταν καλύτερα γενικά, μόνο που η προσέγγισή της δεν είχε καμία επίπτωση στο πώς ένιωθαν για τους πρώην.

Η μελέτη καταλήγει πως και οι τρεις στρατηγικές ενδείκνυνται για να νιώσεις πως έχεις καλύτερο έλεγχο των συναισθημάτων σου, ειδικά αν νιώθεις χαμένος και μόνος μετά τον χωρισμό, αν και δεν πρέπει να θεωρούνται καλές ως μακροχρόνιες λύσεις. Το να ξεπεράσεις τον άλλο δεν γίνεται σε μια μέρα, όπως λέει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της μελέτης Sandra Langeslag: «ο έλεγχος της αγάπης δεν δουλεύει σαν διακόπτης on/off. Για να γίνει μόνιμη η αλλαγή, πρέπει πιθανότατα να ρυθμίζεις τα συναισθήματα της αγάπης σε συχνή βάση»…

newsbeast

Αφηστε καποιο σχολιο