Πως το σώμα σου σου δείχνει πως έχεις άγχος;

  • Σάββατο, 9 Ιούνιος 2018 21:01
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μας προκαλούν άγχος καθημερινά, είτε σχετίζονται με το εργασιακό περιβάλλον είτε με το οικογενειακό. Παρόλα αυτά, υπάρχουν 4 σημάδια που το σώμα στέλνει και σου λέει ότι είσαι αγχωμένη και ήρθε η ώρα να χαλαρώσεις!

Όταν είσαι αγχωμένη δύσκολα μπορείς να διακρίνεις αυτά τα σημάδια, ενώ αυτά μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Για να μπορέσεις να τα προσδιορίσεις την επόμενη φορά, σου παρουσιάζουμε τα πιο κοινά και συνηθισμένα σημάδια που το σώμα σου στέλνει.

 

1. Ιδρώνεις περισσότερο
Ετοιμάζεις μια παρουσίαση για το αφεντικό σου, έχεις ένα σημαντικό τεστ ή ραντεβού κι αρχίζεις να ιδρώνεις. Σύμφωνα με την ψυχίατρο Jessica Plocher, σε αγχώδεις καταστάσεις, το σώμα μας είναι το πρώτο που αντιδρά.
Οι καταστάσεις που προκαλούν άγχος μπορούν να προκαλέσουν πολλαπλές φυσικές αντιδράσεις, όπως εφίδρωση, έξαψη, κούραση, ξηροστομία, ανησυχία, δυσκολία στην αναπνοή ή σφίξιμο στο στήθος, ελαφρά κεφαλαλγία, συχνή ούρηση ή διάρροια και αυξημένο καρδιακό ρυθμό.

 

2. Δεν μπορείς να συγκεντρωθείς
Έχεις παρατηρήσει ότι δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς στη δουλειά ολοένα και περισσότερο; Αυτό είναι το σημάδι που σου στέλνει το σώμα και σε προειδοποιεί ότι είσαι αγχωμένη και πρέπει να αντιμετωπίσεις κάτι άλλο πριν συνεχίσεις μ’ αυτό που κάνεις.
Όταν μικρά πράγματα όπως η ανάγνωση ενός άρθρου, η μαγειρική ή το καθάρισμα φαίνονται ακατόρθωτα τότε έχει έρθει η ώρα να χαλαρώσεις. Σύμφωνα με ψυχολόγους, η απόσπαση της προσοχής, τα προβλήματα μνήμης, η αναποφασιστικότητα και η αστάθειας της διάθεσης είναι κλασικά παραδείγματα αγχώδους συμπεριφοράς.

 

3. Απώλεια ύπνου, μαλλιών και βάρους
Όταν αγχώνεσαι δύσκολα αντιλαμβάνεσαι ορισμένα σημάδια που σου στέλνει το σώμα και προμηνύουν ότι είσαι αγχωμένη. Τέτοια σημάδια είναι η απώλεια του ύπνου, των μαλλιών και του βάρους. Αν δεν γυμνάζεσαι και δεν κάνεις δίαιτα, δεν είναι λίγο περίεργο που έχεις χάσει τόσα κιλά; Επίσης, εάν δεν ήσουν αγχωμένη θα είχες χάσει τόσες ώρες πολύτιμου ύπνου;

 

4. Έχεις διαγνωστεί με άλλες ασθένειες
Εάν οι επισκέψεις σου στον γιατρό έχουν αυξηθεί, είτε έχει γίνει διάγνωση από γρίπη μέχρι διάφορες διαταραχές, τότε μπορεί το στρες να επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και την ψυχική σου υγεία. Δώσε ιδιαίτερη έμφαση σ’ αυτή την περίπτωση και προσπάθησε να καταλάβεις τι είναι αυτό που σε αγχώνει.

 

Πηγή: ipop