Τρόποι για να αντιμετωπίσεις το impostor syndrome

  • Σάββατο, 9 Ιούνιος 2018 18:52
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ευ Ζην

Το impostor syndrom με λίγα λόγια αφορά την αίσθηση ότι δεν αξίζεις αυτά που βιώνεις (επιτυχίες, επιτεύγματα) και ότι αργά η γρήγορα κάποιος θα ανακαλύψει ποιος/ποια πραγματικά είσαι. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι πολύ ψυχοφθόρο όπως μπορείς να καταλάβεις.

Ακολουθούν tips για να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τις στιγμές που θα νιώσεις το τοξικό αίσθημα αυτό να σε κατακλύζει.

 

Αντικατάστησε τη φράση «θα τα κάνω όλα τέλεια» με «θα κάνω το καλύτερο που μπορώ»
Η τελειότητα είναι δύσκολο να επιτευχθεί και αν προσπαθείς διαρκώς για αυτή, ενδεχομένως συνεχώς να αποτυγχάνεις. Επίσης δέξου ότι όσο προχωράς, μαθαίνεις κυρίως από τα λάθη σου και μην απογοητεύεσαι από το πρώτο λάθος. Το να κάνεις λάθη δεν σημαίνει ότι εσύ η ίδια είσαι λάθος. Οι αποτυχίες είναι μέρος της ζωής και πρέπει να μπορείς να ανακάμπτεις για να μπορείς να κάνεις βήματα μπροστά.

 

Μη συνδέεις το πώς αισθάνεσαι εσύ με τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι άλλοι
Πολλές φορές η καθημερινότητα, τα προβλήματα, το άγχος σε κάνουν πιο ευέξαπτη. Σε κάνουν να μην αντιδράς όπως θα ήθελες. Και όταν βλέπεις ανθρώπους με περισσή ψυχραιμία να αντιδρούν σε αντίστοιχες καταστάσεις, το καμπανάκι πάλι χτυπάει και αυτομάτως αυτοχαστουκίζεσαι. Ακόμη και αν η γενικότερη συμπεριφορά σου και αυτά που πρεσβεύεις είναι αυτά που θεωρούνται ιδανικά από άποψη συμπεριφοράς, καλό είναι κάποιες φορές να δίνεις ελαφρυντικά στον εαυτό σου για εκείνες τις στιγμές αδυναμίας αλλά και τις ατέλειες που μπορεί να έχεις.

 

Μίλα στον εαυτό σου με τρόπο που θα μιλούσες σε κάποιον που αγαπάς
Η αρνητική χροιά στην ομιλία ακόμη και στον ίδιο μας τον εαυτό, μας επηρεάζει πολύ αρνητικά. Από το «πόσο άσχημη είμαι» που θα πούμε στον καθρέπτη το πρωί μέχρι το «πάλι τα θαλάσσωσα» με αφορμή ένα λάθος στη δουλειά ή έναν τσακωμό στη σχέση σου, το να ντρέπεσαι και να χαντακώνεις τον εαυτό σου είναι μια πολύ κακή συνήθεια. Απλά αγνόησε αυτή τη φωνή και προσπάθησε να μιλήσεις με ευγένεια στον εαυτό σου, όπως μιλάς σε κάποιον που αγαπάς πραγματικά.

 

Μην πιστεύεις ότι είσαι μόνη σου σε όλο αυτό
Λίγο πολύ οι περισσότεροι έχουν βρεθεί σε αντίστοιχη κατάσταση. Είναι η ανθρώπινη φύση, είναι οι συνθήκες του σήμερα, είναι η ανάγκη για καταξίωση. Το impostor syndrome είναι πλέον αρκετά γνωστό και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι πάσχουν από αυτό. Οπότε πάρε μια βαθιά ανάσα και υιοθέτησε πρακτικές που θα σε βοηθήσουν να σταματήσεις τις όποιες αρνητικές σκέψεις. Είναι σημαντικό να κατανοήσεις ότι δεν είσαι μόνη σε όλο αυτό.

 

Πηγή: savoirville