Καλόγριες μορφώνουν τις αστές του Ηρακλείου - Η Γαλλική σχολή με κλασική παιδεία, χορό και ξένες γλώσσες

  • Σάββατο, 9 Ιούνιος 2018 09:56
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Κλασική παιδεία υψηλού επιπέδου λάμβαναν ως την έναρξη του πολέμου του 41 οι νεαρές αστές του Ηρακλείου.  Και ήταν χιλιάδες Ηρακλειώτισσες φοίτησαν στην Γαλλική Σχολή Καλογριών που λειτούργησε για 35 χρόνια στο σημερινό κτίριο του Ευαγγελισμού ανήκει σήμερα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και τελεί υπό κατάληψη από φοιτητές.
Το κτίριο με την επιβλητική για την εποχή του αρχιτεκτονική από το 1906 στέγασε τη Γαλλική Σχολή Καλογραιών, ένα πρότυπο εκπαιδευτήριο, υπό τη Διεύθυνση της Ηγουμένης της Μονής του Αγ. Ιωσήφ της Εμφανίσεως, Γαβριέλλας Ρίο.
Στο εκπαιδευτήριο αυτό, το οποίο διέθετε Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο, φοίτησαν χιλιάδες μαθήτριες, οι οποίες εκτός από την κλασική τους παιδεία εδιδάσκοντο παράλληλα, ξένες γλώσσες, μουσική, οικιακή οικονομία, εργόχειρο και χορό.
Η Γαλλική Σχολή Καλογραιών λειτούργησε έως τον Ιούνιο του 1941, οπότε αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία της ύστερα από διαταγή των Στρατευμάτων Κατοχής και της μετατροπής της σε Στρατιωτικό Γερμανικό Νοσοκομείο.

*Στην κεντρική φωτογραφία εικονίζονται η αδελφή Placide με μαθήτριες της Γαλλικής Σχολής Καλογραιών Ηρακλείου, 1930 (αρχείο Κωνσταντίνου Ε. Μαμαλάκη, Ηράκλειο, Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, © Ε.Κ.Ι.Μ.)