Tέσσερις καθημερινές συνήθειες που θα κάνουν το παιδί εξυπνότερο

  • Παρασκευή, 8 Ιούνιος 2018 08:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παιδί

Η παιδοκεντρική εποχή που διανύουμε ορίζει αυξημένες...
(συγκριτικά με παλιότερα) απαιτήσεις για τους γονείς: όλοι πια ξέρουμε (και νιώθουμε!) ότι τα παιδιά δεν αρκεί να είναι ταϊσμένα και πλυμένα για να ‘χουμε επιτελέσει το χρέος μας. Ο σύγχρονος γονιός είναι -ευτυχώς- τόσο φροντιστής όσο και παιδαγωγός, είναι ενημερωμένος και δραστήριος και αναζητά τρόπους για να καλλιεργήσει το πνεύμα και να ακονίσει τον νου των παιδιών.

Χρόνος, χρήμα ή διαθεσιμότητα για «ψαγμένα» χόμπι, όπως η ρομποτική, το δημιουργικό παιχνίδι ή το σκάκι, δεν υπάρχουν πάντα. Αυτό, ωστόσο, δεν πρέπει καθόλου να μας πτοεί, αφού υπάρχουν τρόποι να εξασκήσουμε το μυαλό και να εξυψώσουμε το πνεύμα του παιδιού με μικρές συνήθειες που θα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.

Πρωινές ασκησούλες για το μυαλό: Εύκολοι γρίφοι και αινίγματα
Αφού προσπεράσετε τον σκόπελο του πρωινού ξυπνήματος, εκμεταλλευτείτε τον κοινό σας χρόνο κατά τη διάρκεια του πρωινού ή της διαδρομής προς το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό, για να παίξετε βάζοντας γρίφους και αινίγματα στο παιδί. Ενδεικτικά:

-Τι είναι πιο ελαφρύ κι από πούπουλο, αλλά ακόμα και ο πιο δυνατός άνθρωπος του κόσμου δεν μπορεί να το κρατήσει για περισσότερο από 1 λεπτό;

(Η αναπνοή)

-Ήλιος δεν είναι, ακτίνες έχει, πόδια δεν έχει κι όμως τρέχει. Τι είναι;

(Το ποδήλατο)

-Τρέχεις σ’ έναν αγώνα κι είσαι τρίτος. Αν προσπεράσεις τον δεύτερο, τι θέση θα πάρεις;

(Τη δεύτερη)

Μπορείτε να βρείτε περισσότερους γρίφους εδώ,  μερικές ακόμη σπαζοκεφαλιές εδώ και πολλά αινίγματα εδώ.

Διαβάζοντας τα μαθήματα: Τεχνικές για έξυπνο διάβασμα
Αντί να προωθούμε την παπαγαλία και ν’ αφήνουμε το παιδί να παιδεύεται διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας σελίδες των οποίων το περιεχόμενο δεν μπορεί να αποκωδικοποιήσει, ενισχύστε την προσπάθειά του με μεθόδους που αναπτύσσουν την κριτική σκέψη αλλά και την αφαιρετική ικανότητα. Μερικές τέτοιες μέθοδοι είναι οι ακόλουθες:

-Υπογραμμίστε με κίτρινο τα σημαντικότερα σημεία του κειμένου

-Φτιάξτε (αρχικά μαζί κι έπειτα μόνο του) πλαγιότιτλους (σύντομες προτασούλες που περιγράφουν το «ζουμί» κάθε παραγράφου δηλαδή)

-Βοηθήστε το παιδί να «οπτικοποιήσει» το κείμενο: να φτιάξει ένα σχεδιάγραμμα για το μάθημα ιστορίας ή μια ζωγραφιά που να περιγράφει τα γεγονότα ή μια γραμμή χρόνου.

Δείτε εδώ μερικούς έξυπνους τρόπους να το κάνετε ξεφτέρι στην ορθογραφία κι εδώ μερικούς ακόμη τρόπους που θα το βοηθήσουν στην κατανόηση οποιουδήποτε κειμένου.

Απογευματινό παιχνίδι: Τα παιχνίδια που θα το κάνουν εξυπνότερο
Αφού τελειώσετε με το διάβασμα για το σχολείο, εκμεταλλευτείτε τον όποιο διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε, ότι το ελεύθερο παιχνίδι θεωρείται βάσει πολλών ερευνών εξίσου σημαντικό με το «καθοδηγούμενο», πιο οργανωμένο τύπο παιχνιδιού (όπως τα επιτραπέζια, οι σπαζοκεφαλιές, το σκάκι κ.λπ.). Μην υποτιμήσετε, λοιπόν, την αξία του, απλώς φροντίστε να συνυπάρξει ισορροπημένα με άλλα, πιο απαιτητικά για τον νου του παιδιού παιχνίδια, όπως: το Scrabble Junior, το παιχνίδι λογικής Tangram, το παιδικό Sudoku, ένα παζλ ή άλλα παιχνίδια όπως αυτά.

Πριν τον ύπνο: Διάβασμα αντί για οθόνες
Τα βιβλία ανοίγουν το μυαλό κι ενισχύουν τη φαντασία, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις και το λεξιλόγιο του παιδιού. Για να ενισχύσετε ακόμη περισσότερο τη σκέψη και την κρίση του, μπορείτε να του κάνετε δώρο βιβλία μυστηρίου για παιδιά, τα οποία θα ενεργοποιήσουν και, εν συνεχεία, θα βελτιώσουν δεξιότητες όπως η παρατηρητικότητα και η μνήμη.

mama365.gr

Αφηστε καποιο σχολιο