Τούρτα παγωτό με βανίλια, φράουλες και καρύδα

Κουκλίστικη τουρτίτσα, γευστική και δροσιστική, ό,τι πρέπει για τα εκπλήξουμε τους φίλους μας το καλοκαίρι…

Μερίδες:6-8 Χρόνος προετοιμασίας:50′ Χρόνος μαγειρέματος:20′ Έτοιμο σε:1:10′ Χρόνος αναμονής:8 ώρες

Από τον Ανδρέα Λαγό

Υλικά
Για το παγωτό
½ φλιτζάνι γάλα καρύδας
½ φλιτζάνι γάλα φρέσκο
½ φλιτζάνι ζάχαρη + ½ φλιτζάνι επιπλέον για τις φράουλες
2 κουτ. γλυκού βανίλια υγρή
4 κρόκους αβγών
2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος παχύρρευστη
1 φλιτζάνι καρύδα τριμμένη
500γρ. φράουλες
Για τη βάση
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1½ κουτ. γλυκού σόδα
½ κουτ. γλυκού αλάτι
1¼ φλιτζανιού ζάχαρη
¾ φλιτζανιού βούτυρο ή βούτυρο καρύδας
2 μεγάλα αβγά
1 κουτ. γλυκού βανίλια υγρή
100γρ. σταγόνες σοκολάτας
4 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο για το στήσιμο
Για το σερβίρισμα
ολόκληρες φράουλες
κορυφές και φύλλα δυόσμου
καρύδα τριμμένη

Διαδικασία
Για τη βάση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175oC. Χτυπάτε πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε τα αβγά ένα ένα και, μόλις ενωθούν με τα υπόλοιπο μίγμα, ρίχνετε το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι, τις σταγόνες σοκολάτας, ανακατεύετε, αδειάζετε το μίγμα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και το απλώνετε ομοιόμορφα. Ψήνετε στο φούρνο για 11 λεπτά περίπου, μέχρι οι άκρες να πάρουν χρώμα. Αφήνετε να κρυώσει το μπισκότο πολύ καλά.

Στη συνέχεια το περνάτε στο μπλέντερ και το πολτοποιείτε, όχι να γίνει σκόνη, και το αδειάζετε σε ένα μπολ. Ρίχνετε το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύετε και απλώνετε ομοιόμορφα το μίγμα σε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο και στρωμένο με λαδόκολλα, με διάμετρο 24εκ., και το βάζετε στο ψυγείο να παγώσει.

Για το παγωτό: Καθαρίζετε τις φράουλες, τις κόβετε στη μέση ή στα τέσσερα και τις βάζετε σε ένα μπολ με το μισό φλιτζάνι από τη ζάχαρη. Τις αφήνετε για 1 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.

Βάζετε σε μια κατσαρόλα το γάλα καρύδας, το φρέσκο γάλα, τη βανίλια και τα αφήνετε σε μέτρια φωτιά να ζεσταθούν.

Χτυπάτε σε ένα μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη και, μόλις ζεσταθεί το μίγμα στην κατσαρόλα, ρίχνετε κουταλιές μέσα στο μπολ με τους κρόκους, μέχρι να πάρουν θερμοκρασία και να παστεριωθούν. Αδειάζετε όλο το μίγμα μέσα στην κατσαρόλα και αφήνετε να μαγειρευτεί για λίγα λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δέσει η κρέμα.

Αδειάζετε την κρέμα αμέσως σε νέα μπολ και αυτό το μπολ το βάζετε σε ένα μεγαλύτερο γεμισμένο με πάγο (κρύο μπεν μαρί).

Μόλις κρυώσει η κρέμα ρίχνετε την κρέμα σε παχύρρευστη μορφή, τις φράουλες χωρίς το ζουμί τους, την καρύδα, και ανακατεύετε με απαλές κινήσεις. Αδειάζετε το μίγμα πάνω στην παγωμένη βάση και το απλώνετε ομοιόμορφα. Βάζετε το παγωτό στην κατάψυξη για 8 ώρες τουλάχιστον, μέχρι να παγώσει.

Διακοσμείτε με τις ολόκληρες φράουλες, φύλλα δυόσμου, πασπαλίζετε λίγη καρύδα τριμμένη και σερβίρετε.

Tips
Μπορείτε τις φράουλες να τις φτιάξετε πριν τη βάση για να κερδίσετε χρόνο.

Όταν φτιάχνετε τέτοιες κρέμες με βάση το αβγό καλό είναι η θερμοκρασία να είναι πάντα μέτρια προς χαμηλό, για να μπορείτε να ελέγχετε την κρέμα να μην κολλήσει και ψηθεί το αβγό.

olivemagazine.gr

Αφηστε καποιο σχολιο