Σπουδάζουν και γλυκαίνουν τη ζωή - Η "Αμβροσία" των μαθητών του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου

  • Πέμπτη, 7 Ιούνιος 2018 09:09
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Είναι κάποιες φορές που χαίρεσαι να βλέπεις και να γνωρίζεις ανθρώπους παθιασμένους. Και αυτή η χαρά γίνεται μεγαλύτερη όταν αυτοί οι άνθρωποι είναι μαθητές και μάλιστα μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου, οι οποίοι με το πάθος τους και τη δουλειά τους έχουν ξεπεράσει τα όρια του σχολείου τους και έχουν πλέον ανοιχτεί σε Ευρωπαϊκούς ορίζοντες.

Αν και εργαζόμενοι οι περισσότεροι μαθητές, αποφάσισαν να πάρουν έστω και σε μεγαλύτερη ηλικία το απολυτήριο Γυμνασίου για να βελτιώσουν τις εργασιακές τους προοπτικές.Πήραν όμως και την απόφαση να δημιουργήσουν τη μαθητική τους επιχείρηση,  μία Εταιρεία Ζαχαροπλαστικής την οποία ονόμασαν «Αμβροσία».

Η καινοτομία της μαθητικής επιχείρησης είναι διπλή καθώς και παράγει παραδοσιακά γλυκίσματα με έμφαση στην χρήση αγνών κρητικών προϊόντων και αναβιώνει ντόπιες και ξένες  ξεχασμένες συνταγές αλλά και  προβάλλει στις αγορές του εξωτερικού τα εθνικά γλυκίσματα της βαλκανικής και μεσογειακής διατροφής.

 

Στα μυστικά του επιχειρείν…

Στο Εσπερινό Γυμνάσιο εκπαιδευτικοί αλλά και μαθητές γνωρίζουν καλά πως το  απολυτήριο δεν σημαίνει από μόνο του μια καλύτερη τύχη στην αγορά εργασίας. ΄Ετσι οι καθηγητές Νικόλαος Ακουμιανάκης,  Παρασκευή Παπαδάκη, Μαρία Φουκαράκη, με την βοήθεια του εθελοντή κ. Θεοδώρου Αντωνίου, Σχολικού Συμβούλου/ Υπεύθυνου ΚΕΣΥΠ Ηρακλείου,  προσπαθούν να μυήσουν τους μαθητές τους και στα μυστικά του επιχειρείν με τρόπο βιωματικό. Για τον σκοπό αυτό ίδρυσαν και λειτουργούν Εικονικές Επιχειρήσεις Ζαχαροπλαστικής, Κινηματογραφικών Παραγωγών κ.α. στο πλαίσιο του προγράμματος του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ/JA GREECE).  Σε αυτές τις επιχειρήσεις οι μαθητές αναλαμβάνουν ρόλους και εργάζονται όπως ακριβώς γίνεται σε μια κανονική εταιρεία: Άλλοι στην παραγωγή, άλλοι στη διοίκηση, άλλοι στον καλλιτεχνικό τομέα, άλλοι στην προώθηση, άλλοι στα οικονομικά…

«Από την πρώτη μέρα στο Σχολείο μας γνωρίσαμε παιδιά  από πολλές χώρες. Για να γνωριστούμε καλύτερα, αποφασίσαμε να μάθουμε τις παραδόσεις και τα γλυκά που φτιάχνουμε στις γιορτές μας»  μας λένε η Υπεύθυνη Παραγωγής Νεζίρη Σόνια και η Στέλλα Δουκιαντζάκη, η οποία ανέλαβε τον απαιτητικό ρόλο της Γενικής Διευθύντριας. « Έτσι δημιουργήσαμε την εταιρεία ζαχαροπλαστικής ΑΜΒΡΟΣΙΑ. Της δώσαμε αυτό το όνομα από την τροφή των αθανάτων θεών του Ολύμπου που διδασκόμαστε στην Οδύσσεια του Ομήρου. Στοχεύουμε στην παραγωγή παραδοσιακών γλυκισμάτων με έμφαση στην χρήση αγνών κρητικών προϊόντων και την αναβίωση ντόπιων και ξένων ξεχασμένων συνταγών, τις οποίες αναζητούμε στα βιβλία ζαχαροπλαστικής, στο διαδίκτυο αλλά και από τους γεροντότερους συγγενείς και γνωστούς μας» τονίζουν η Αθηνά Μανουσάκη,  Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων και η Ανδρουλάκη Χρυσούλα, Διευθύντρια Ποιοτικού Ελέγχου.

Η καινοτομία στην υπηρεσία των Κρητικών προϊόντων

Η καινοτομία της ΑΜΒΡΟΣΙΑΣ του Εσπερινού είναι η προβολή στις αγορές τού εξωτερικού των εθνικών γλυκισμάτων της βαλκανικής και ανατολικομεσογειακής γαστριμαργίας, τα οποία οι μαθητές-επιχειρηματίες φτιάχνουν με  αγνά προϊόντα της κρητικής γης: «Στα γλυκά μας αυτά χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο, μέλι και εσπεριδοειδή που παράγουμε εμείς οι ίδιοι, βότανα και μυρωδικά που μαζεύουμε από τα βουνά της Κρήτης» λένε οι Δρανδάκης Λευτέρης και Δραμουντάνης Ανδρέας   που ασχολούνται με τον Σχεδιασμό προϊόντος.

«Από διαλέξεις που παρακολουθήσαμε και από δικές μας έρευνες, μάθαμε για τις ιδιότητες και την χρήση του δίκταμου, της μέντας, του τραγάκανθου, του θυμαριού, του  μελισσόχορτου, αλλά και του σαμπούκου, της αμπερόζας, του παπαρουνόσπορου, του αγριοκύμινου, και άλλων βοτάνων τονίζουν η Διευθύντρια Έρευνας Παπαδογιαννάκη Φλώρα και ο  Ζερβουδάκης Αντώνης, Διευθυντής Προμηθειών. «Τέλος», προσθέτει ο Σοκόλης Θοδωρής, Διευθυντής Προβολής και Πολυμέσων, «αρχίσαμε να πειραματιζόμαστε για καινούργιες γευστικές και θρεπτικές διαστάσεις με την βοήθεια  συμμαθητών μας που ήδη είναι καταξιωμένοι επαγγελματίες στον χώρο, δηλαδή του ζαχαροπλάστη Μανώλη Εργαζάκη, και του μάγειρα Στέλιου Μακαρώνα».« Συγκεκριμένα», προσθέτει ο Παλιεράκης Μιχάλης, Διευθυντής Παραγωγής και Ποιοτικού Ελέγχου, «αρχίσαμε να ασχολούμαστε  με πρώτες ύλες που καλλιεργούνται στο νησί μας , όπως τα παράγωγα του χαρουπιού, ( χαρουπάλευρο, χαρουπόμελο κτλ) και τις δυνατότητες χρήσης της αλόης στις παραδοσιακές συνταγές μας.».

Τα προϊόντα της ΑΜΒΡΟΣΙΑΣ  ξεκίνησαν να γίνονται γνωστά τόσο  μέσα από την ιστοσελίδα της Ομάδας  ΣΕΝ Εσπερινού Γυμνασίου , την οποία λειτουργούν στο Facebook οι μαθητές με την βοήθεια του καθηγητή Πληροφορικής κ.Ακουμιανάκη και της Φιλολόγου κ. Παπαδάκη, όσο και σε διάφορα μπαζάρ.  Σε αυτήν την ιστοσελίδα μάλιστα δίνονται όχι μόνο πληροφορίες για τα προϊόντα και τις δράσεις των μαθητών-επιχειρηματιών, αλλά και βίντεο με τα στάδια της παραγωγής:  από την επιλογή των πρώτων υλών και την διαδικασία εκτέλεσης, ως το τελικό προϊόν.

Ανάρπαστα γλυκίσματα

«Τα γλυκίσματά μας έγιναν ανάρπαστα στα παζάρια όπου τα διαθέσαμε! Αρχίσαμε να δεχόμαστε και παραγγελίες» λέει με ενθουσιασμό η Μανιαδάκη Εργίνα, Διευθύντρια Πωλήσεων. Βέβαια οι μαθητές-επιχειρηματίες της ΑΜΒΡΟΣΙΑΣ  καλλιεργούν και την κοινωνική δραστηριότητα: Ένα μέρος των εσόδων που έχουν από την διάθεση των προϊόντων τους, δίνεται αφενός ως δωρεά για τις ποικίλες δράσεις που οργανώνει το δραστήριο Δεκαπενταμελές Μαθητικό Συμβούλιο, και  αφετέρου για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου το οποίο λειτουργεί στο σχολείο τους τα τελευταία χρόνια.

Κορυφαία στιγμή για την Εικονική Επιχείρηση ήταν η διοργάνωση του μπουφέ της συνάντησης  εκπαιδευτικών και μελών Μ.Κ.Ο. ευρωπαϊκών χωρών ( Ισπανία, Αυστρία κ.ά.) στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ στρατηγικές συμπράξεις ΚΑ2, με τίτλο Supporting School Teachers To Prevent Dropout of Migrant Students, στο οποίο συμμετέχει η Περιφερειακή Δ/νση Α/θμιας & Β/θμιας Εκ/σης Κρήτης. «Κατέπληξαν  τους ευρωπαίους εταίρους ο επαγγελματισμός, η άψογη οργάνωση και περιποίηση από τους μαθητές-επιχειρηματίες τής ΑΜΒΡΟΣΙΑΣ » υπογράμμισε η Σχολική Σύμβουλος Αγγλικών κ. Ελένη Πουλλά. « Όλα τα γλυκά ήταν εξαιρετικά, πραγματικά θεϊκά!» είπαν ενθουσιασμένοι για τα προϊόντα των μαθητών-επιχειρηματιών οι Ισπανοί Ibáñez Tudela Álvaro Will, και   Arredondo Chopitea Ander, της Solidaridad Sin Fronteras οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα αυτό για την πρόληψη της διαρροής των προσφύγων και μεταναστών μαθητών. Το χρυσό νερατζάκι γλυκό, σε καλαίσθητη συσκευασία, που οι μαθητές της ΑΜΒΡΟΣΙΑΣ προσέφεραν στους ευρωπαίους εταίρους ως αναμνηστικό δώρο στο τέλος της εκδήλωσης, τούς μάγεψε όλους, όπως σχολίασαν ο κοινωνιολόγος   Federico Campos και ο Jesús Boyano, Διευθυντής του INFODEF SPAIN.

Επιβράβευση

Ο ζήλος και ο επαγγελματισμός με τον οποίο ασχολούνται με την εικονική τους επιχείρηση οι μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου επιβραβεύτηκε και με τον καλύτερο τρόπο: το γνωστό στο χώρο του επιχειρείν ηλεκτρονικό περιοδικό  epixeiro.gr αφιέρωσε στην ΑΜΒΡΟΣΙΑ ένα από τα πρώτα του άρθρα για την μαθητική επιχειρηματικότητα!

«Η αναγνώριση των προσπαθειών μας  με την απήχηση που έχουν τα προϊόντα που παράγουμε, μας κάνει να προσπαθούμε περισσότερο. Επόμενος στόχος είναι η επέκταση στην αγορά του εξωτερικού» τονίζουν τα αδέλφια Αναστασία και Μάνος Καμαράτος  που έχουν την ευθύνη των πληροφοριακών συστήματων. « Ελπίζουμε τα γλυκά της ΑΜΒΡΟΣΙΑΣ να κατακτήσουν όλο τον κόσμο, κάνοντας αθάνατη την γλύκα της φιλίας και του πλούτου που χαρίζει η εργατικότητα, η επιχειρηματικότητα και η ειρηνική συνύπαρξη των λαών» συμπληρώνει ο Διευθυντής Ασφαλείας  Κώστας Μπουρσέλης. « Θα συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε, ώστε, μαζί με την εξαιρετική ποιότητα και γεύση των προϊόντων μας, ο καταναλωτής να αποκομίζει και οφέλη για την υγεία του μέσα από τις θεραπευτικές ιδιότητες των αγνών κρητικών βοτάνων και πρώτων υλών που χρησιμοποιούμε. Παραφράζοντας την γνωστή φράση ‘η τροφή σου, το φάρμακό σου’, θα θέλαμε να καθιερώσουμε  το εξής: ‘το γλυκό σου, το φάρμακό σου’» δηλώνουν ο Ναρσέν Λένγκα και ο Κώστας Γκίκας , Διευθυντές Οικονομικών και Προσωπικού αντίστοιχα. Αυτό φαίνεται ότι είναι και το όραμα της δραστήριας ομάδας του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου, όπως δείχνει και το όνομα που διάλεξαν για την εταιρεία τους: ΑΜΒΡΟΣΙΑ, όπως την τροφή των αθανάτων!

Ομάδα των επιχειρηματιών-μαθητών:

Ανδρουλάκη Χρυσούλα: Διευθύντρια Ποιοτικού Ελέγχου
Αποστολάκης Γιώργος: Υπεύθυνος Προμηθειών
Γκίκας Κώστας: Διευθυντής Προσωπικού
Δουκιαντζάκη Στέλλα: Γενική  Διευθύντρια 
Δραμουντάνης Ανδρέας:Υπεύθυνος Προμηθειών, Σχεδιασμού προϊόντος
Δρανδάκης Λευτέρης: Διευθυντής Μάρκετινγκ και Σχεδιασμού προϊόντος      
Ζερβουδάκης Αντώνιος: Διευθυντής Προμηθειών
Καμαράτος Μάνος: Διευθυντής Παραγωγής και Πληροφοριακών Συστημάτων
Καμαράτου Αναστασία: Υπεύθυνη Προμηθειών  και Πληροφοριακών Συστημάτων
Λένγκα Ναρσέν: Διευθυντής Οικονομικών
Μανιαδάκη Εργίνα: Διευθύντρια Πωλήσεων
Μανουσάκη Αθηνά: Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων
Μπουρσέλης Κώστας: Διευθυντής Ασφαλείας

Ζερβάκη Παρασκευή: Παραγωγός

Μπραχιμάι Κλοντιάν: Παραγωγός
Νεζίρι Σόνια: Υπεύθυνη Παραγωγής
Παλιεράκης Μιχάλης: Διευθυντής Παραγωγής και Ποιοτικού Ελέγχου
Παπαδογιαννάκη Φλώρα: Διευθύντρια Έρευνας
Τοντόροφ Αλέξης: Διευθυντής Εκπαίδευσης                                                    
Σοκόλης Θοδωρής: Διευθυντής Τμήματος Προβολής και Πολυμέσων

Τσαφαντάκης Πέτρος: Παραγωγός

Χωματάς Μάνος: Παραγωγός                                                                        

Εξωτερικοί Συνεργάτες:  
Μανώλης Εργαζάκης,  Ζαχαροπλάστης
Στέλιος Μακαρώνας,    Μάγειρας

Υπεύθυνοι καθηγητές:  

 Ακουμιανάκης Νικόλαος

Παπαδάκη Παρασκευή 

Φουκαράκη Μαρία

Πηγή: inotos.gr