Πως μπορείς να "απεξαρτηθείς" από το κινητό σου;

  • Τετάρτη, 6 Ιούνιος 2018 17:22
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ψυχολογία

Παίρνεις το κινητό απλά να τσεκάρεις την ώρα και καταλήγεις να κάθεσαι τριάντα λεπτά (τουλάχιστον), να τσεκάρεις όλα τα social media με τη σειρά. Δεν είσαι η μόνη.

Μήπως όμως ήρθε η ώρα να κάνεις κάτι γι’ αυτό;

 

Αναθεώρησε τους λόγους για τους οποίους κοιτάς το κινητό σου
Δεν είπαμε να στερήσεις από τον εαυτό σου πλήρως το κινητό. Το τηλέφωνο πρέπει να είναι χρηστικό. Μην θεωρείς όμως πως ο,τι βλέπεις σε αυτό σε οδηγεί πιο κοντά στην ευτυχία ή σου φέρνει χαρά. Χαρούμενη είσαι όταν βρίσκεσαι με ανθρώπους που αγαπάς ή κάνοντας τα χόμπι σου στον ελεύθερό σου χρόνο. Σίγουρα όχι το Instagram feed σου.

 

Σκέψου τα πράγματα με τα οποία θα προτιμούσες να περνάς τον χρόνο σου
Και στη συνέχεια δημιούργησε τρόπους και κίνητρα με τη βοήθεια των οποίων μπορείς να τα κάνεις. Άφησε το βιβλίο που ακόμη δεν έχεις τελειώσει σε ορατό σημείο μέσα στο σπίτι, ετοίμασε την τσάντα του γυμναστηρίου από το προηγούμενο βράδυ ή σημείωσε τη λίστα για το super market με τα υλικά της συνταγής που θέλεις να μαγειρέψεις. Από την άλλη προσπάθησε να αποφύγεις τα εμπόδια. Μη φορτίζεις το κινητό σου σε σημείο που είναι ορατό μέσα στο σπίτι, κλείσε το 1-2 ώρες πριν πας για ύπνο και μην σκεφτείς να το κοιτάζεις όσο απολαμβάνεις ένα γεύμα.

 

Δημιούργησε εμπόδια που θα σε αποτρέψουν από το να κοιτάζεις το κινητό σου
Μια από τις πιο συχνές αφορμές για να κοιτάξεις το κινητό σου είναι για να δεις την ώρα. Για να το αποφύγεις απλά φόρεσε ένα ρολόι. Επίσης κράτα μια ατζέντα-ημερολόγιο προκειμένου να μην χρειαστεί να το κοιτάξεις ούτε για να τσεκάρεις ημερομηνίες. Πολλές φορές αυτές οι αθώες αφορμές μας οδηγούν σε άσκοπο χάσιμο χρόνου.

 

Κάνε διαλείμματα
Μπορεί τις καθημερινές να είναι δύσκολο, αλλά μια αποχή από το κινητό για ένα Σαββατοκύριακο θα σε διδάξει πολλά. Θα δεις πώς είναι να χαλαρώνεις και να ηρεμείς, θα θυμηθείς το παρελθόν που όλα κυλούσαν μια χαρά παρόλο που δεν υπήρχαν κινητά. Ίσως την Κυριακή το βράδυ να αρχίσεις να νιώθεις στέρηση, αλλά αυτό ήταν. Η επόμενη είναι Δευτέρα. Στο μεταξύ, θα δεις ότι μετά τις πρώτες φορές, θα ζητάς από μόνη σου αυτή την αποτοξίνωση.

 

Χρησιμοποίησε μια εφαρμογή για να σε βοηθήσει να αποτοξινωθείς από το κινητό
Ακούγεται λίγο οξύμωρο, αλλά δουλεύει. Πρόκειται είτε για εφαρμογές διαχείρισης χρόνου (Moment) οι οποίες θα σου δείχνουν πόσες ώρες ξοδεύεις και πού, όταν χρησιμοποιείς το κινητό σου, είτε για εφαρμογές μπλοκαρίσματος συγκεκριμένων εφαρμογών ή site για ορισμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να μην παρασύρεσαι (Flipd). Επίσης, εφαρμογή Forrest είναι μια καινοτόμα εφαρμογή η οποία σου επιτρέπει να φυτέψεις και να αφήσεις να μεγαλώσει ένα δέντρο όσο εσύ περνάς χρόνο μακριά από το κινητό σου. Αν υποκύψεις, το φυτό σου θα μαραθεί. Αν τα καταφέρεις, όμως, παίρνεις πόντους επιβράβευσης μέσω των οποίων μπορείς να βοηθήσεις την ανάπτυξη ενός πραγματικού δέντρου σε μια αναπτυσσόμενη χώρα, μέσω της οργάνωσης Trees for the Future.

 

Πηγή: savoirville