Έξι σπιτικές θεραπείες για να μειώσετε τις εμβοές

  • Τετάρτη, 6 Ιούνιος 2018 07:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Οι εμβοές ή το κουδούνισμα στ’ αυτιά, είναι ένα άβολο, συνεχόμενο ή με διακοπές, σύμπτωμα. Ευτυχώς, υπάρχουν σπιτικές θεραπείες για να μειώσετε τις εμβοές.

Μπορεί να είναι είτε ήπιος είτε δυνατός ήχος σε ένα ή και στα δύο αυτιά και κάποιες φορές συνοδεύεται από πονοκεφάλους, αϋπνία ή μαθησιακά προβλήματα.

Ξεκινούν σε συνδυασμό με μολύνσεις και απώλεια ακοής σχετιζόμενη με την ηλικία, αλλά μπορεί να συμβαίνουν και εξαιτίας της συσσώρευσης κεριού ή βλάβης στο αυτί.

Παρότι μπορεί να φαίνεται φυσιολογικό να έχετε εμβοές για λίγο, αν δεν κάνετε θεραπεία είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε δυσκολίες. Με τον καιρό, γίνεται δυσκολότερη η ακοή και η συγκέντρωση σε καθημερινές εργασίες.

Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι απαραίτητο να τις φροντίσετε όσο το δυνατόν συντομότερα, να αποφύγετε την έκθεση σε δυνατούς ήχους και να θυμάστε πως υπάρχουν σπιτικές θεραπείες για να μειώσετε τις εμβοές.

Ανακαλύψτε τες!

1. Γκίνγκο μπιλόμπα

Η κατανάλωση του γκίνγκο μπιλόμπα είναι μία από τις φυσικές λύσεις για την καταπολέμηση τόσο του κουδουνίσματος όσο και των φλεγμονών στ’ αυτιά.

Το φυτό αυτό έχει αντιπηκτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στη βελτίωση του κυκλοφορικού και έτσι μειώνουν την ενοχλητική αίσθηση κουδουνίσματος.

Επίσης, εφόσον έχει αντιμυκητιακή και αντιβακτηριακή δράση, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία υποκείμενων μολύνσεων οι οποίες επηρεάζουν τις εμβοές.

Συστατικά

1 κούπα νερό (250 ml)
1 κουταλιά της σούπας γκίνγκο μπιλόμπα (10 γραμ.)

Πώς χρησιμοποιείται

Ανακατέψτε το γκίνγκο μπιλόμπα με βραστό νερό και πιείτε το έγχυμα δύο φορές την ημέρα.
Μπορείτε επίσης να το προμηθευτείτε σε μορφή κομπρέσας ή εκχυλίσματος. Στην τελευταία περίπτωση, καταναλώστε 120 με 240 mg την εβδομάδα.

Δείτε επίσης: Πείτε αντίο στους πόνους στις αρθρώσεις

2. Βασιλικός

Οι αντιβακτηριακές ιδιότητες του βασιλικού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τόσο στον πόνο όσο και στο κουδούνισμα στ’ αυτιά.

Οι φυσικές του ιδιότητες καταπολεμούν τις μολύνσεις και απαλλάσσουν από το υπερβολικό κερί.

Πώς χρησιμοποιείται

Βάλτε αρκετό βασιλικό σε ένα μπλέντερ και αναμείξτε τον μέχρι να πάρετε μια πάστα.
Περάστε την πάστα από κόσκινο και θα πάρετε έναν χυμό.
Ζεστάνετε τον χυμό και όταν φτάσει σε κατάλληλη θερμοκρασία, βάλτε 2 ή 3 σταγόνες σε κάθε επηρεαζόμενο αυτί.
Επαναλάβετε τη θεραπεία δύο φορές την ημέρα, τρεις φορές την εβδομάδα.

3. Μηλόξυδο

Χάρη στα φυσικά του αντιμυκητικά και αντιφλεγμονώδη οξέα, το μηλόξυδο είναι ακόμη μια αποτελεσματική λύση ενάντια στις μολύνσεις που προκαλούν τις εμβοές.

Οι ιδιότητές του εξισορροπούν την αλκαλικότητα του σώματος και βελτιώνουν την αντίδρασή του σε εξωγενείς παράγοντες οι οποίοι προκαλούν ασθένειες.

Συστατικά

1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο (10 ml)
1 ποτήρι νερό (200 ml)

Πώς χρησιμοποιείται

Προσθέστε το μηλόξυδο σε ένα ποτήρι με χλιαρό νερό και πιείτε δύο φορές την ημέρα.
Προαιρετικά, διαλύστε ίσα μέρη μηλόξυδου και νερού και βάλτε 3 σταγόνες σε κάθε επηρεαζόμενο αυτί.

4. Σκόρδο

Το σκόρδο είναι μια από τις φυσικές σπιτικές θεραπείες για να μειώσετε τις εμβοές όταν προκαλούνται από χαμηλές θερμοκρασίες ή απότομες υψομετρικές αλλαγές.

Χάρη στις ιδιότητές του, βοηθά στη μείωση της φλεγμονής όπως επίσης βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή.

Εκτός αυτών, έχει αντιβιοτικές ιδιότητες οι οποίες αποτρέπουν τις μολύνσεις και διευκολύνουν την εκκαθάριση των καναλιών των αυτιών.

Συστατικά

2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας σησαμέλαιο (15 γραμ.)

Πώς χρησιμοποιείται

Τηγανίστε δύο αλεσμένες σκελίδες σκόρδου σε μια κουταλιά της σούπας σησαμέλαιο, στη συνέχεια φιλτράρετέ το και αφήστε το να κρυώσει.
Βάλτε 2 σταγόνες λάδι σε κάθε αυτί και γείρετε το κεφάλι σας για λίγα λεπτά ώστε να δράσει.
Επαναλάβετε κάθε μέρα για μια εβδομάδα.

5. Τζίντζερ

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του τζίντζερ σας βοηθούν να καταπολεμήσετε τις εμβοές καθώς βελτιώνει το κυκλοφορικό και καταπολεμά τα παθογόνα τα οποία προκαλούν μολύνσεις.

Τα αντιφλεγμονώδη συμπλέγματά του μειώνουν τη φλεγμονή του αυτιού και καταπραΰνουν τον πόνο και την ένταση.

Συστατικά

½ κουταλιά της σούπας τριμμένο τζίντζερ (5 γραμ.)
1 κούπα νερό (250 ml)

Πώς χρησιμοποιείται

Προσθέστε μισή κουταλιά της σούπας τριμμένο τζίντζερ σε μια κούπα με ζεστό νερό και πιείτε το έγχυμα 2 ή 3 φορές την ημέρα.
Προαιρετικά, κόψτε μια φέτα ωμού τζίντζερ και μασήστε τη για λίγα λεπτά. Η άσκηση αυτή θα ελέγξει την πίεση στο αυτί και θα μειώσει αισθητά το κουδούνισμα.

6. Έλαιο μουστάρδας

Οι αντιμυκητιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ελαίου μουστάρδαςμπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο των εμβοών και των μολύνσεων.

Η εφαρμογή του βοηθά στην εξουδετέρωση του υπερβολικού κεριού και δημιουργεί ένα προστατευτικό τείχος στο κανάλι του αυτιού για να αποτραπούν φλεγμονές και επιθέσεις από βακτήρια.

Πώς χρησιμοποιείται

Ζεστάνετε λίγο έλαιο μουστάρδας στον φούρνο μικροκυμάτων και έπειτα βάλτε 3 σταγόνες στο επηρεαζόμενο αυτί.
Γείρετε το κεφάλι σας και αφαιρέστε το παραπανίσιο κερί.
Χρησιμοποιήστε 3 φορές την εβδομάδα.

Σας ενοχλεί αυτό το άβολο σύμπτωμα; Δοκιμάστε μία από αυτές τις θεραπείες και ανακαλύψτε πώς μπορεί να σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όμως, αποφύγετε τον ταυτόχρονο συνδυασμό αρκετών θεραπειών και αν το πρόβλημα παραμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

meygeia.gr