Η Αναστασία Δρανδάκη νέα πρόεδρος των συμβολαιογράφων Κρήτης

  • Τρίτη, 5 Ιούνιος 2018 20:39
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Έχοντας μπροστά της πολλές προκλήσεις, η ρεθυμνιώτισσα συμβολαιογράφος Αναστασία Δρανδάκη αναλαμβάνει τα καθήκοντα της προέδρου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Κρήτης. Για πρώτη φορά ένας εκπρόσωπος του Ρεθύμνου αναλαμβάνει αυτή τη θέση, όμως η κα Δρανδάκη έχει ήδη μακρά πείρα από τη διοίκηση του συλλόγου, καθώς συμμετέχει σε αυτή 15 χρόνια, ενώ τα τρία τελευταία είχε την ιδιότητα του γραμματέα.

Μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Team FM «Πρώτη Γραμμή» η κα Δρανδάκη αναφέρθηκε στις σημερινές προκλήσεις του κλάδου, με κυριότερη αυτή της διαχείρισης της κρίσης των πλειστηριασμών.

Ο συμβολαιογραφικός σύλλογος της Κρήτης είναι ο μοναδικός που συνεχίζει την αποχή από τους πλειστηριασμούς μέχρι τη 16η Σεπτεμβρίου, αυτό όμως δε σημαίνει ότι το πρόβλημα έχει λυθεί. Και αυτό γιατί ήδη πλειστηριασμοί «ταξιδεύουν» προς την Αθήνα, ώστε να διενεργηθούν ηλεκτρονικά, όπως τονίζει η ίδια, που θέλοντας να είναι ρεαλίστρια σημειώνει: «Είναι ατελέσφορος αυτός ο αγώνας, για να είμαστε και ειλικρινείς απέναντι στην πραγματικότητα. Ήδη με το να παραταθεί η δική μας αποχή φεύγουν οι πλειστηριασμοί προς την Αθήνα. Ανατίθενται σε συμβολαιογραφικά γραφεία των Αθηνών.

Οι τράπεζες φαίνεται πως δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν πίσω, ειδικά σε κάποιες κατηγορίες οφειλετών που έχουν εκείνες επιλέξει. Εμείς πάντα έχουμε την ένσταση και πάντα λέμε ότι δεν είναι δική μας δουλειά, ότι είναι των τραπεζών και της κυβέρνησης, να διακρίνουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές από τους ταλαίπωρους ιδιώτες που είναι η πρώτη τους κατοικία αυτή που πλειστηριάζεται ή επαγγελματική τους εγκατάσταση. Δεν είναι όμως δική μας δουλειά να το κάνουμε αυτό. Το επαναλαμβάνουμε μονότονα από την αρχή. Όπως επίσης ρωτάμε γιατί οι τράπεζες να δίνουν στα funds στο 5% το σύνολο των δανείων, που πουλάνε και να μην κάνουν την ίδια προσπάθεια με τους οφειλέτες.

Τώρα διαισθάνομαι ότι κάτι πάει να γίνει είτε με τα κόκκινα δάνεια, είτε με τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Ελπίζω ότι υπάρχει μία κατηγορία οφειλετών που θα ωφεληθεί και θα αξιοποιήσει τα όποια πλεονεκτήματα δίνει αυτή η διευθέτηση.
Θεωρώ ότι τους επόμενους μήνες τα πράγματα θα είναι πιο ξεκάθαρα τόσο από πλευράς τραπεζών για τις προθέσεις και τους στόχους τους όσο και από πλευράς κυβέρνησης. Το ελπίζω δηλαδή για να είναι και η δική μας θέση πιο εύκολη και κατανοητή. Είναι της πολιτείας αρμοδιότητα να κάνει τους διαχωρισμούς και να πείσει τον κόσμο ότι αυτός ο διαχωρισμός είναι δίκαιος. Ελπίζουμε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση».

Εκτός από τους πλειστηριασμούς, που είναι σαφώς το πιο προβεβλημένο ζήτημα που δημιουργεί προβλήματα στον κλάδο, υπάρχουν και άλλα πολλά θέματα που παραμένουν ανοικτά: «Είναι τόση η γραφειοκρατία, που αντί να μειώνεται με την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων και την ηλεκτρονική λειτουργία των υπηρεσιών, αντιθέτως δυσκολεύει καθημερινά. Επικρατεί και στις δημόσιες υπηρεσίες ένας φόβος να βάλουν την υπογραφή τους. Επίσης δεν έχει επιτευχθεί η ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών με τα γραφεία μας.

 

πηγή:www.goodnet.gr

Κυρίαρχα θέματα είναι ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, οι παρεμβάσεις στις αρχές και τις υπηρεσίες που έχουν σχέση με την έκδοση εγγράφων, είναι οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία για να υπάρχει κι από εκεί μία ενιαία γραμμή αντιμετώπισης των θεμάτων που ανακύπτουν. Ένα άλλο θέμα είναι η επιμόρφωση των συναδέλφων, δηλαδή σεμινάρια ειδικά για τους νεοεισερχόμενους συναδέλφους, αλλά και για τα καινούρια νομοθετήματα για τα οποία πρέπει ο κλάδος να είναι ενήμερος για το πώς εφαρμόζονται. Δεν είναι απλό να ολοκληρώσεις μία οποιαδήποτε συμβολαιογραφική πράξη», κατέληξε η κα Δρανδάκη.

Αναλαμβάνοντας την προεδρία του συλλόγου, η ρεθυμνιώτισσα συμβολαιογράφος ευχαρίστησε όλους όσοι την εμπιστεύθηκαν: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συναδέλφους που με τίμησαν. Είναι δικαίωση για μένα μετά από 15 χρόνια στη διοίκηση του συλλόγου. Είναι τιμή και για το Ρέθυμνο γιατί για πρώτη φορά εκλέγεται από το νομό μας πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Κρήτης».