Ζάχαρη καρύδας - Εχθρός ή σύμμαχος για τον οργανισμό;

Ίσως να πίστευες ότι το να χρησιμοποιείς ζάχαρη καρύδας είναι μία υγιεινή αλλαγή στις διατροφικές σου συνήθειες. Το συγκεκριμένο υποκατάστατο της κοινής ζάχαρης σίγουρα θεωρείται από πολλούς πιο θρεπτικό, κερδίζοντας με τον καιρό μεγαλύτερο περισσότερους οπαδούς.

Τι ισχύει όμως;

- Σε σχέση με τη ζάχαρη και το πλούσιο σε φρουκτόζη σιρόπι καλαμποκιού, που δίνουν «κενές» θερμίδες, η ζάχαρη καρύδας περιέχει μικρές ποσότητες μετάλλων (σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και κάλιο), καθώς επίσης, λιπαρά οξέα μικρής αλύσου, αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες) και φυτικές ίνες (ινουλίνη).
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνας Τροφίμων και Διατροφής Φιλιππίνων, για να προσλάβεις μία ικανοποιητική ποσότητα από αυτά τα συστατικά θα πρέπει να καταναλώσεις σημαντικές ποσότητες.

- Η ζάχαρη είναι ζάχαρη απ’ όπου κι αν προέρχεται. Η υπερβολική κατανάλωσή της είναι τοξική, επιβαρύνει το ήπαρ, ζημιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και μεταβολίζεται απευθείας σε λίπος.

- Έχει περιεκτικότητα 38-48,5% σε φρουκτόζη, η ίδια περίπου με αυτή της επιτραπέζιας ζάχαρης.
Συμπερασματικά λοιπόν, η ζάχαρη καρύδας δεν αποτελεί κάποια θαυματουργή τροφή. Έχει πολλές ομοιότητες με την επιτραπέζια ζάχαρη, αν και δεν είναι τόσο επεξεργασμένη και περιέχει πολύ μικρές ποσότητες θρεπτικών συστατικών.

 

Αν επιλέξεις να την εντάξεις στην διατροφή σου, χρησιμοποίησε τη με μέτρο. Από την άλλη αν απλά θέλεις να βρεις εναλλακτική για τη ζάχαρη, προτίμησε γλυκαντικά που δεν περιέχουν φρουκτόζη, όπως η στέβια.

 

Πηγή: savoirville