Πως το τραγούδι Μακαρένα μπορεί να σώσει ζωές;

  • Τρίτη, 5 Ιούνιος 2018 17:18
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ψυχολογία

Θυμάσαι το Ισπανικό τραγούδι Macarena, που χορεύαμε όλες μαζί στη σειρά και δώστου παλαμάκια και στροφή; Ε λοιπόν μια νέα έρευνα από την Ισπανία έρχεται για να σε πείσει ότι ακόμα κι αν το προσπαθείς δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσεις το τραγούδι Macarena και το ρυθμό του, αφού απέδειξε ότι θα μπορούσε να σώσει ζωές, βοηθώντας τους ανθρώπους να κάνουν τις θωρακικές συμπιέσεις με το σωστό ρυθμό όταν εκτελούν τεχνητή αναπνοή.

Η μελέτη συνέκρινε το ρυθμό και το βάθος των συμπιέσεων που εκτελούσαν 164 μαθητές σε ειδικές κούκλες μέσα σε δύο λεπτά. Η πρώτη ομάδα δεν δόθηκε εξωτερικός ρυθμός, η δεύτερη έλαβε μια εφαρμογή κινητού με μετρονόμο και η τρίτη απλά έπρεπε να τραγουδά το Macarena από μέσα της.

Το τραγούδι των Los del Río που κυκλοφόρησε το 1995, επιλέχθηκε καθώς είναι το πιο διάσημο τραγούδι στην Ισπανία και μάλλον ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια παγκοσμίως ενώ ο ρυθμός του είναι 103beats per minuite, ιδανικός για την εκτέλεση του ρυθμού συμπίεσης, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, που συμμετείχαν στη μελέτη που παρουσιάστηκε στο φετινό συνέδριο Euroanaesthesia στην Κοπεγχάγη. Απαραίτητη προϋπόθεση για την τρίτη ομάδα ήταν να ξέρουν αποδεδειγμένα το τραγούδι.

Τόσο αυτοί που χρησιμοποίησαν τον μετρονόμο όσο και εκείνοι που τραγουδούσαν είχαν πολύ καλύτερη απόδοση στην παραγωγή συμπιέσεων από την πρώτη ομάδα. Το 91% αυτών που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή του μετρονόμου και το 74% αυτών που τραγουδούσαν πέτυχαν 100 - 120 συμπιέσεις το λεπτό, ενώ από την πρώτη ομάδα μόλις το 24% κατάφερε να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα. Ωστόσο καμία από τις τρεις ομάδες δεν έφτασε στο αναγκαίο βάθος 5-6 εκατοστών συμπίεσης.

Η έρευνα συμπέρανε ότι το πιο χρήσιμο εργαλείο είναι η εφαρμογή με τον μετρονόμο ωστόσο κατέληξε ότι το να τραγουδάς το Macarena από μέσα σου είναι εξίσου βοηθητικό σε περίπτωση που δεν έχει κανείς ένα τέτοιο εργαλείο στη διάθεσή του.

Οπότε πάτα play και -αχρείαστο να είναι- αποστήθισε.

 

Πηγή: ladylike