Παιδική κατασκήνωση: Να το τολμήσεις ή μήπως να το ξανασκεφτείς;

  • Τρίτη, 5 Ιούνιος 2018 13:20
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παιδί

Άλλη μία σχολική χρονιά φτάνει σιγά-σιγά στο τέλος της, μιας και επίσημα πλέον...
υποδεχόμαστε το καλοκαίρι, με την έλευση του Ιουνίου! Αυτό σημαίνει πως ήδη οι περισσότεροι γονείς έχουν ξεκινήσει τον προγραμματισμό και καταστρώνουν τα σχέδια για τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες που εκτείνονται μπροστά μας!

Ως μητέρα, γνωρίζεις πολύ καλά πως το καλοκαίρι δεν είναι απλή υπόθεση για τα μικρά σου! Είναι αυτό για το οποίο… υπομένουν όλο το χειμώνα και το περιμένουν πώς και πώς, για να ξεφύγουν από το σχολείο και το πιεσμένο καθημερινό πρόγραμμά τους! Γι’ αυτό και είναι βέβαιο πως και εσύ έχεις αρχίσει να φτιάχνεις ένα πλάνο εδώ και αρκετό καιρό, προκειμένου να προετοιμαστείς για τη φετινή θερινή σεζόν. Ανάμεσα, λοιπόν, στις λύσεις που αναζητάς θα είναι και η παιδική κατασκήνωση, εφόσον οι άδειες από τη δουλειά ή τα οικονομικά σας ενδεχομένως δεν επιτρέπουν τις πολυήμερες οικογενειακές διακοπές. Πώς, όμως, θα σιγουρευτείς ότι η κατασκήνωση είναι η κατάλληλη επιλογή για τα μικρά σου;

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, θα πρέπει να συλλέξεις τις βασικές πληροφορίες γύρω από την κατασκήνωση. Ποιες είναι οι καλύτερες, σε ποια περιοχή θα προτιμούσες να βρίσκονται τα παιδιά, πόσο διαρκεί και σε ποιες ηλικίες απευθύνεται. Σε γενικές γραμμές, η παιδική κατασκήνωση αφορά 22 ημέρες και χωρίζεται σε διαφορετικές περιόδους, από τις οποίες μπορείς να επιλέξεις. Έπειτα, το πιο σύνηθες ηλικιακό όριο τίθεται στα έξι και επτά έτη, ώστε τα παιδιά να είναι αρκούντως κοινωνικοποιημένα. Το επόμενο βήμα, λοιπόν, είναι να ρίξεις μια ματιά στον ασφαλιστικό φορέα σου και το κόστος που μπορεί να έχει η εκάστοτε εγκατάσταση. Οι περισσότερες κατασκηνώσεις συνεργάζονται με πολλά ταμεία και επιχειρήσεις, παρέχοντας δωρεάν πακέτα διαμονής για τα παιδιά –ή τουλάχιστον μειωμένη εισφορά από την οικογένεια. Τέλος, η επικοινωνία και η επίσκεψη στην κατασκήνωση που έχεις επιλέξει, προκειμένου να ενημερωθείς για τα προγράμματα και τις δραστηριότητες που παρέχουν είναι επίσης μεγάλης σημασίας! Σαφώς, σε όλη την προετοιμασία γύρω από την επιλογή ή όχι της παιδικής κατασκήνωσης για τα μικρά σου, παίζει σημαντικό ρόλο τόσο η προσωπικότητα και η συναισθηματική ωριμότητα, καθώς και η ετοιμότητά τους να αντιμετωπίσουν τον αποχωρισμό από εσένα και τον πατέρα τους!

Και επειδή μία τέτοια απόφαση μπορεί να μην είναι εύκολη, παρά τις εποικοδομητικές δράσεις που έχει η κατασκήνωση στα παιδιά, παρακάτω σου έχω συγκεντρώσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας απόφασης…


⇑ Τα υπέρ:

◊ Τα παιδιά ανεξαρτητοποιούνται
Η κατασκήνωση βοηθά τα παιδιά να λειτουργήσουν ανεξάρτητα από την οικογένειά τους και να βασιστούν στον εαυτό και τις δυνάμεις τους για να αντεπεξέλθουν στην καθημερινότητά τους. Μέσα από τις πολλές νέες δεξιότητες που μαθαίνουν και αποκτούν, τα παιδιά ενδυναμώνονται γεμίζουν αυτοπεποίθηση!

◊ Τα παιδιά “αποσυνδέονται”
Παρ’ ό,τι σίγουρα η τεχνολογία δεν εξαφανίζεται από προσώπου γης, όταν τα παιδιά είναι στην κατασκήνωση, ωστόσο η αλληλεπίδρασή τους μειώνεται δραστικά! Τα περισσότερα παιδιά δεν έρχονται σε επαφή με τα smartphones τους ή άλλες “έξυπνες” συσκευές, ενώ δεν παίζουν video games και δεν παρακολουθούν τηλεοπτικά προγράμματα. Με αυτό τον τρόπο απομακρύνονται από τις φωτεινές οθόνες, απολαμβάνοντας ένα σημαντικό διάλειμμα από τους περισπασμούς και την ένταση των ψηφιακών μέσων!

◊ Τα παιδιά γνωρίζουν νέες εμπειρίες
Οι τύποι των παιδικών κατασκηνώσεων είναι πολλοί, δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής. Μπορεί να είναι σε δάσος, σε βουνό ή σε θάλασσα. Τα σπίτια μπορεί να είναι σύγχρονα ή να παραπέμπουν σε καλύβες. Οι δραστηριότητες ίσως να επικεντρώνονται στην άθληση ή την Τέχνη ή ακόμη και σε STEM προγράμματα. Κάθε χώρος είναι διαφορετικός, προσφέροντας νέες εμπειρίες!


⇓ Τα κατά:

◊ Μπορεί να αποδειχθεί ακριβό… σπορ
Σε περίπτωση που το ασφαλιστικό ταμείο δεν καλύπτει τα έξοδα της παιδικής κατασκήνωσης, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν, καθώς το κόστος μπορεί να αποδειχθεί πολύ μεγάλο. Αυτό από μόνο του μπορεί να είναι βασικός ανασταλτικός παράγοντας, μιας και οι τιμές –ανάλογα με την επιχείρηση και τον εκάστοτε ιδιοκτήτη- μπορεί να ξεκινούν από τα 600€, αλλά να φτάνουν έως πολύ μεγαλύτερα ποσά.

◊ Ίσως τα παιδιά να μην είναι έτοιμα
Κάποια παιδιά αντιμετωπίζουν την παιδική κατασκήνωση σαν το πιο εύκολο και διασκεδαστικό πράγμα στον κόσμο. Σε άλλες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να είναι μια συναισθηματικά δύσκολη και ευαίσθητη περίοδος. Η εμπειρία της κατασκήνωσης είναι διαφορετική για κάθε παιδί και ίσως να μην είναι πάντοτε θετική. Γι’ αυτό και χρειάζεται να νιώσουν την ελευθερία της επιλογής, ώστε να μην αισθανθούν πως είναι υποχρεωμένα να συμμετάσχουν σε κάτι που τα κρατά μακριά από τους γονείς τους ή δεν τους προσφέρει καμία ευχαρίστηση. Διαφορετικά, όλα τα οφέλη της κατασκήνωσης κινδυνεύουν να ισοπεδωθούν.

◊ Ίσως εσύ να μην είσαι έτοιμη
Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, η μητέρα να ανησυχεί για το μικρό της και να δυσκολεύεται να το αποχωριστεί. Και εδώ που τα λέμε, είναι και σχεδόν ένας μήνας μακριά του. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να βεβαιωθείς πως και εσύ είσαι έτοιμη να στείλεις τα παιδιά στην κατασκήνωση πριν επιχειρήσεις κάτι τέτοιο, ώστε να αποφύγεις την αγωνία και τη στεναχώρια, αλλά και το στρες που ενδεχομένως θα μεταφέρεις σε εκείνα!

tlife.gr

Αφηστε καποιο σχολιο