H Καταστροφή της Καντάνου από τους Ναζί.

  • Κυριακή, 3 Ιούνιος 2018 21:24
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ιστορία

Στις 3 Ιουνίου 1941, οι Γερμανοί κατέστρεψαν ολοκληρωτικά την Κάνδανο Χανίων, εξαιτίας της αντίστασης των κατοίκων κατά την προέλεσή τους στα νότια των Χανίων.  Στο ολοκαύτωμα της Καντάνου αποδίδοντραι τιμές από την πολιτεία κάθε χρόνο τέτοια μέρα, όμως με ένα ειδικό αφιέρωμα της ΕΡΤ, από το 1985 αξίζει να μάθουμε την ιστορία της περιοχής

Το Ιστορικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Εδώ Υπάρχει η Κάνδανος», που αναφέρεται στους ηρωικούς αγώνες των κατοίκων της Κανδάνου στην Κρήτη ενάντια στους Γερμανούς κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ντοκιμαντέρ ξεκινά με περιήγηση στον αρχαιολογικό της χώρο και στο εσωτερικό βυζαντινών εκκλησιών στις οποίες διασώζονται αρκετές βυζαντινές αγιογραφίες.

Περιλαμβάνονται αρχειακά πλάνα με τη Μάχη της Κρήτης, καθώς και μαρτυρίες αγωνιστών και συγγενών τους για τις μάχες στα Κουλουκουθιανά, στα Φλώρια και στο Φαράγγι της Καντάνου. Ακολουθούν εικόνες από την καταστροφή και τα ερείπια της πόλης της Κανδάνου, καθώς και από τα μνημεία των πεσόντων αγωνιστών που συνοδεύονται από μαρτυρίες επιζώντων. Μαρτυρία κατοίκου της περιοχής, περιγράφει την κατασκευή του κάστρου της Παλαιοχώρας κατά τη Γερμανική κατοχή, τα καταναγκαστικά έργα στο λιγνιτωρυχείο της περιοχής και τις μαζικές εκτελέσεις. Παράλληλα με την αφήγηση, εικόνες από το μνημείο των πεσόντων αγωνιστών στο νεκροταφείο της περιοχής, αλλά και εικόνες από το Γερμανικό Νεκροταφείο στο Μάλεμε.

Το ντοκιμαντέρ ολοκληρώνεται με στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής, καθώς και μία σύντομη ομιλία του Δημάρχου της Κανδάνου.

Σενάριο – Επιμέλεια:Γιάννης Κούσουλας
Σκηνοθεσία: Ανδρίτσος Κώστας,
Γιάννης Γαζής Παραγωγή:
Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών
Έτος παραγωγής: 1985 

Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ:



Πηγή:  ert.gr