Χοιρινό ψημένο στη λαδόκολλα με φέτα και καυκαλήθρες

  • Κυριακή, 3 Ιούνιος 2018 12:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Υλικά

1½ κιλό χοιρινό κρέας, από λαιμό, κομμένο σε κύβους των 4 εκ.
30 ml ελαιόλαδο
300 γρ. φέτα, κατά προτίμηση σκληρή και πικάντικη, σπασμένη σε μέτρια κομμάτια
2 κουτ. σούπας μουστάρδα
λίγο χοντρό θαλασσινό αλάτι
λίγο χοντροσπασμένο μαύρο πιπέρι
1 κουτ. σούπας φύλλα από φρέσκο δεντρολίβανο ή φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένα (σε γλαστράκια στα φυτώρια, στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε καλά μανάβικα) ή 1 κουτ. σούπας ξερό δεντρολίβανο, τριμμένο
4 - 6 σκελίδες σκόρδου, κομμένες στη μέση
1 ματσάκι καυκαλήθρες (καθαρισμένες), χοντροκομμένες

Διαδικασία

Σε ένα μπολ βάζουμε τα κομμάτια του χοιρινού, το ελαιόλαδο, τα κομμάτια φέτας, τη μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι και το δεντρολίβανο (ή το θυμάρι). Ανακατεύουμε καλά. Κόβουμε 4 - 6 μεγάλα ανθεκτικά κομμάτια λαδόκολλας και μοιράζουμε στο καθένα το μείγμα του χοιρινού. Προσθέτουμε τα κομματάκια σκόρδου και καλύπτουμε όσο γίνεται το κάθε μείγμα με καυκαλήθρες. Τυλίγουμε κάθε λαδόκολλα σε πακέτο και, για να σιγουρευτούμε ότι δεν θα ανοίξουν τα πακέτα μας, τα δένουμε με σπάγκο. Στη συνέχεια τυλίγουμε το καθένα και με αλουμινόχαρτο, ειδικό για ψήσιμο στο φούρνο.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C.

Βγάζουμε τη σχάρα από το φούρνο και ακουμπάμε πάνω της τα πακέτα. Τοποθετούμε τη σχάρα σε ένα από τα μεσαία ράφια και ψήνουμε το φαγητό για 2 ½ - 3 ώρες. Το λίπος του λαιμού διαφέρει από αυτό της κοιλιάς (πανσέτα): δεν γίνεται ρευστό με το ψήσιμο. Ετσι, διατηρεί τα κομμάτια όσο ζουμερά και τρυφερά χρειάζεται, ιδιαίτερα με ήπιο και παρατεταμένο ψήσιμο, αφήνοντας τρυφερό, ζουμερό και μελωμένο το ψαχνό. Για ωραίο σερβίρισμα, αφαιρούμε προσεκτικά τα αλουμινόχαρτα και το σπάγκο και αδειάζουμε κάθε πακέτο σε μεγάλο πιάτο. Σερβίρουμε αμέσως και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα εποχής και τηγανητές πατάτες.

gastromomos.gr