Κιβωτός αγάπης το παιδικό χωριό SOS Kρήτης - Εγκαινιάστηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας

  • Σάββατο, 2 Ιούνιος 2018 20:57
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Ως κιβωτό αγάπης που θα στεγάσει αγωνίες, θα απαλύνει πληγές και θα δωσει χαρα και όνειρα στα παιδια,χαρακτήρισε το παιδικό χωριό sos που εγκαινιάστηκε πριν λιγο στο Ηράκλειο,ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτακης.
Ο Περιφερειάρχης στον χαιρετισμό του απευθυνόμενος στον παριστάμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας, ειπε οτι,η παρουσια του στα εγκαινια αποτελει τιμη,και αναφερθηκε στην σημαντικότητα του έργου, διδοντας παράλληλα θερμά συγχαρητήρια σε ολους που βοήθησαν στην δημιουργία του χωριού sos στην Κρήτη.
“Ως Περιφέρεια Κρήτης, σας καλωσορίζουμε Εξοχοτατε κ Πρόεδρε της Δημοκρατίας με ιδιαίτερη τιμή στα εγκαίνια του Παιδικού Χωριού SOS Κρήτης. Ενός χώρου που από σήμερα κιόλας, θα στεγάσει αγωνίες, θα απαλύνει πληγές, θα επιτρέψει να ακουστεί το γέλιο και πάνω από όλα θα αφήσει τόπο στο όνειρο.Ένα όνειρο για μικρά παιδιά, αλλά και μια μεγάλη δικαίωση για όλους όσοι οραματίστηκαν, σχεδίασαν και βοήθησαν στην ολοκλήρωση αυτής της μοναδικής κιβωτού.”Ειπε χαρακτηριστικά ο κ.Αρναουτακης καλοσωριζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,και πρόσθεσε :”Τα σημερινά εγκαίνια για την Κρήτη είναι κάτι το σημαντικό. Είναι μια πολύ επαινετή πρωτοβουλία την οποία εμείς στηρίζουμε και νομίζω ότι αυτό το έργο είναι παράδειγμα προς μίμηση για την κοινωνία μας.Η προσπάθεια προσωπικά του κ. Συρίγου, Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, της κας Τζοβενή Προέδρου της Τοπικής Διοικούσας, αλλά και όλων ανεξαιρέτως, των ανθρώπων που καθημερινά προσφέρουν σε αυτό το χώρο είναι άξια πολλών συγχαρητηρίων.
Ελπίζω να σταθεί αφορμή για να συστρατεύσει την κοινωνία μας σε μια νέα δράση, καθαρά εθελοντική και βαθιά ανθρωπιστική, γιατί απαιτεί προσωπική συμμετοχή, προσωπική δέσμευση όσο περισσότερων ανθρώπων γίνεται.
Υπάρχουν ανάγκες στην κοινωνία μας, τις οποίες, δυστυχώς, το κράτος μόνο του δεν μπορεί να καλύψει και να υπηρετήσει. Χρειάζεται τη συνδρομή των πολιτών, των ανθρώπων που αγαπούν, των ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν, των ανθρώπων που θυσιάζουν ένα μέρος της ζωής τους, χάριν αυτών των σκοπών των μεγάλων. Και έχουν μετά την ευχαρίστηση να βλέπουν το έργο τους να ολοκληρώνεται και να παραδίδεται στην κοινωνία.
Θέλω, λοιπόν, να συγχαρώ, από καρδιάς, όλα τα μέλη των Παιδικών Χωριών SOS, να ευχηθώ κάθε προκοπή στα μικρά παιδιά, και βεβαίως, για άλλη μια φορά να σας επισημάνω, ότι στην Περιφέρεια Κρήτης θα βρείτε πάντα τηνπόρτα ανοιχτή για κάθε δυνατή συνεργασία και υποστήριξη», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης. 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας 

Η προστασία της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση του κράτους, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο χαιρετισμό του κατά τα εγκαίνια του Παιδικού Χωριού SOS στο Ηράκλειο της Κρήτης, σημειώνοντας ότι η σαφής κατοχύρωση μέσω του Συντάγματος των υποχρεώσεων του κράτους υπερ της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας, έχει ως «στόχο τη θωράκιση της κοινωνική συνοχής, δοθέντος ότι η οικογένεια είναι ο πυρήνας του κοινωνικού συνόλου».

«Δυστυχώς», επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος, «λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνει ο τόπος και ο λαός μας, το κοινωνικό κράτος δοκιμάζεται, πρωτίστως διότι το κράτος δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε ορισμένες υποχρεώσεις που του αναλογούν, ακόμη και κατά το Σύνταγμα, συμπεριλαμβανομένων υποχρεώσεων που αφορούν την Οικογένεια και τα Παιδιά». Σε αυτό, πρόσθεσε, «πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι η οικογένεια στην Ελλάδα πλήττεται σήμερα από πρωτόγνωρα φαινόμενα –εντελώς ξένα προς την Ελληνική νοοτροπία και παράδοση- γονέων οι οποίοι φέρονται στα παιδιά σαν ανθρωπόμορφα τέρατα. Βεβαίως μπορεί αυτά τα φαινόμενα ν’ αποτελούν, ευτυχώς, μια μικρή εξαίρεση από τον γενικό κανόνα των Ελλήνων γονέων, πλην όμως είναι ανάγκη να λάβουμε τώρα τ’ απαραίτητα μέτρα ώστε αυτές οι επικίνδυνες εμπειρίες να μην συνεχισθούν και, κυρίως, να μην πάρουν μεγάλες διαστάσεις».

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμπλήρωσε ότι "προς αυτή την κατεύθυνση η στήριξη της Οικογένειας, του Παιδιού και, συνακόλουθα του κοινωνικού συνόλου καθώς και της κοινωνικής συνοχής συμβάλει τα μέγιστα έρχεται να καλύψει η δράση ιδιωτικών φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως το φιλανθρωπικό σωματείο "Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδας"».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στη δράση των Παιδικών Χωριών SOS, σημείωσε ότι η παρουσία του στην τελετή των εγκαινίων της δομής στο Ηράκλειο «έχει την έννοια της δημόσιας αναγνώρισης της εκ μέρους του σωματείου σας στήριξη του κοινωνικού κράτους σε έναν εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα».

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Ρέθυμνο, όπου το βράδυ στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης θα του απονεμηθεί το χρυσό μετάλλιο του Πανεπιστημίου της Κρήτης.

Χαιρετισμός Β. Λαμπρινού 

Η προστασία και το έμπρακτο ενδιαφέρον για τα παιδιά, κρίνει τις αξίες και την ποιότητα μιας κοινωνίας, το πολιτικό και πολιτιστικό της επίπεδο. 
Όλοι γνωρίζουμε ότι κατά το διάστημα των χρόνων αυτών, με την πολυμέτωπη κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας, τα κοινωνικά προβλήματα έχουν καθοριστικές επιπτώσεις και στις παιδικές ηλικίες. Φτώχεια, ανεργία, καθημερινό άγχος, αγώνας επιβίωσης για χιλιάδες οικογένειες, δημιουργούν δυσμενές περιβάλλον αντιστοίχως και στα παιδιά. 
Το σπουδαίο έργο των Παιδικών Χωριών SOS είναι αναγνωρισμένο από χρόνια. Αποτελεί πια σταθερό θεμέλιο των κοινωνικών δομών της χώρας μας. Κι έχει καθοριστική συμβολή στην διαμόρφωση του μέλλοντος για παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς προσφέρει: αγάπη, σεβασμό, προστασία, επαρκή εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη. Στις επιτεύγματά τους ανήκουν και τα προγράμματα πρόληψης, που έχουν στόχο την ενίσχυση οικογενειών για την αποφυγή της εγκατάλειψης των παιδιών.
H δράση των Παιδικών Χωριών SOS βασίζεται στην στήριξη της κοινωνίας, στους ευαισθητοποιημένους πολίτες. Και είναι ιδιαίτερο γεγονός  ότι το εθελοντικό ενδιαφέρον προσφοράς από συμπολίτες μας συνεχίζεται αμείωτο και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. 
Τα εγκαίνια του πρώτου Παιδικού Χωριού SOS στην Κρήτη, είναι η αφετηρία μιας ακόμη ουσιαστικής διαδρομής, αυτή την φορά στο νησί μας. Είμαστε βέβαιοι ότι η αποστολή του χώρου αυτού θα εκπληρωθεί πλήρως. Ο Δήμος Ηρακλείου, με τις κοινωνικές του Υπηρεσίες, θα προσφέρει πάντα την έμπρακτη συνεργασία του. 
Ευχόμαστε καλό ξεκίνημα, και καλή πορεία.