Εξάνθημα στην μασχάλη: Θεραπεία και πρόληψη – Τι να κάνετε στο σπίτι

  • Κυριακή, 3 Ιούνιος 2018 07:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία


Ένα εξάνθημα ή εκτεταμένος ερεθισμός στην μασχάλη μπορεί να είναι κάτι πολύ αντιαισθητικό και ενοχλητικό, προκαλεί φαγούρα, είναι επώδυνο, και συνήθως συνοδεύεται από αίσθηση καψίματος και γενική δυσφορία. Τα εξανθήματα στην μασχάλη επηρεάζουν άντρες, γυναίκες και παιδιά κάθε ηλικίας.

Ένα εξάνθημα στην μασχάλη συμβαίνει όταν το δέρμα σε εκείνη την περιοχή αλλάζει χρώμα, εμφάνιση ή και υφή. Όταν έχετε κάποιο εξάνθημα στην μασχάλη, το δέρμα μπορεί να γίνει κόκκινο (αλλαγή χρώματος), πρησμένο, με ανώμαλη επιφάνεια (με σπυράκια), να είναι σκασμένο, να έχει ραγάδες, να είναι φολιδωτό, να ξεφλουδίζει, να δημιουργούνται φουσκάλες και κηλίδες με πύον, να είναι ζεστό και να σας πονάει. Επιπλέον, μπορεί να έχετε εξανθήματα στην μασχάλη που δεν περνάνε για πολύ καιρό, ή “έρχονται και φεύγουν”.

Κάθε άνθρωπος μπορεί να υποφέρει από εξανθήματα στις μασχάλες με μεγαλύτερη συχνότητα αν δραστηριοποιείται σε σπορ και εργασία σε υγρές ή θερμές συνθήκες ή αν έχει ευαίσθητο τύπο δέρματος.

Τέλος, ένα εξάνθημα στην μασχάλη μπορεί να είναι σοβαρό ή ήπιο, να εκδηλωθεί μόνο σε μία, ή και στις δύο μασχάλες, ή στις περιοχές της επιδερμίδας γύρω από τις μασχάλες, συμπεριλαμβανομένης της κορυφής του στήθους σας ή πιο χαμηλά στην ωμοπλάτη. Μερικές φορές θα μπορούσε να αρχίσει σε ένα σημείο και να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματός σας.

Σπιτικές θεραπείες για ένα εξάνθημα στην μασχάλη

Μερικές από τις φυσικές θεραπείες για τέτοια εξανθήματα εκμηδενίζουν το πρόβλημα, πέρα από την ανακούφιση που προσφέρουν σε φλεγμονή, φαγούρα, ερυθρότητα, ευαισθησία ή στον πόνο:

Επιθέματα πάγου: Εφαρμόστε πάγο τυλιγμένο σε ένα καθαρό κομμάτι ύφασμα για να μειωθεί ο κνησμός (φαγούρα)
Αιθέριο έλαιο βιταμίνης Ε, Aloe Vera και έλαιο από δέντρο τσαγιού: Εφαρμόστε τα στην πληγείσα περιοχή για να απαλύνετε και να μειώσετε τη φλεγμονή.
Βιταμίνη C: Αυξήστε την πρόσληψη από τροφές ή και με συμπληρώματα για να μειώσετε την λοίμωξη του δέρματος
Λεμόνι: Περάστε μια φέτα λεμόνι στην μασχάλη σας για να σας βοηθήσετε να σκοτώσετε τα βακτήρια, ενώ ενεργεί και ως φυσικό αποσμητικό. Μην το κάνετε όμως αυτό αμέσως μετά το ξύρισμα!
Μαγειρική σόδα: Βάλτε περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού σε μισό ποτήρι νερό και εφαρμόστε το με λίγο βαμβάκι ή με ένα πανί στις μασχάλες σας για να περιορίσετε την υγρασία που επιδεινώνει τα συμπτώματα του εξανθήματος.

Γενικές συμβουλές για να απαλλαγείτε από το εξάνθημα στην μασχάλη

Εκτός από τις θεραπείες, δείτε μερικές γενικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να προλάβετε τέτοια εξανθήματα αποτελεσματικά:

Να έχετε πάντα σωστή προσωπική υγιεινή και βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε καλά το σημείο του εξανθήματος (χρησιμοποιήστε ένα ήπιο σαπούνι για να το καθαρίσετε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα).
Φορέστε φαρδιά ρούχα από φυσικές ίνες.
Τοποθετήστε στην μασχάλη ένα παχύ μαλακό κομμάτι από λευκό ύφασμα για τη μείωση της τριβής, καθώς και για να εμποδίσετε το δέρμα να εφάπτεται και να τρίβεται διαρκώς.
Για ταχεία ανάρρωση, σταματήστε τελείως να χρησιμοποιείται αποσμητικά, αντιιδρωτικά, αρώματα, κρέμες ή λοσιόν σώματος μέχρι να γίνετε καλά, εκτός αν συνταγογραφούνται από δερματολόγο ή γιατρό.
Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιό σας αερίζεται καλά, ειδικά αν έχετε εξανθήματα κατά τη διάρκεια των μηνών με αυξημένη θερμοκρασία.

http://www.healcure.org