Ποια είναι τα πιο συχνά ψέματα των ενηλίκων;

  • Πέμπτη, 31 Μάιος 2018 18:02
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ευ Ζην

Καθημερινά λέμε αρκετά ψέματα στον εαυτό μας. Στους άλλους. Ψέματα στην διαιτολόγο. Ψέματα στη γυμνάστρια, ψέματα και στην κοπέλα που μας τηλεφωνεί για το δάνειο.

Σαν παιδί το πιο συνηθισμένο μου ψέμα ήταν το ''ναι έχω διαβάσει'' και μεγαλώνοντας αγάπησα την απάντηση ''θα κάνω αποταμίευση''. Τα τελευταία χρόνια το πιο συχνό μου ψέμα είναι το ''θα ξεκινήσω να τρώω υγιεινά και να πίνω περισσότερο νερό''.  Μέχρι τη μέση της εβδομάδας που μια δύσκολη μέρα θα με κάνει να θέλω comfort food και τελικά να φάω καρμπονάρα. Και παγωτό. Και ένα ποτήρι κρασί. Και ένα μπισκότο. Ξεφτιλίζοντας έτσι απλά τον εαυτό μου, στον ίδιο μου τον εαυτό. Γιατί το κακό δεν είναι να φαει κανείς καρμπονάρα ένα βράδυ, το κακό είναι ότι το επόμενο πρωί θα παρασυρθεί και θα φάει τυρόπιτα και σοκολατούχο επειδή ''οκ τα χάλασα όλα χτες το βράδυ, θα ξεκινήσω ξανά από μεθαύριο''.

Επίσης ακούω και πολύ συχνά ψέματα από τους άλλους ''Μιλάμε αργότερα, θα κανονίσουμε καφέ και θα σου στείλω μήνυμα τις επόμενες μέρες."

Βασικά οι άνθρωποι λέμε ψέματα συνέχεια αρχικά στον εαυτό μας και μετά στους άλλους και η καλύτερη απόδειξη είναι τα social media. Κορίτσια που ανεβάζουν φωτογραφίες δανεισμένες από ξένα tumblr(s), φωτογραφίες από προπέρσινα πάρτυ που θέλουν να πείσουν ότι περνάμε καλά αν και στην πραγματικότητα την ίδια στιγμή είναι με την ξεχειλωμένη φόρμα, ξαπλωμένες στο πάτωμα του σαλονιού. Κραγιόν που ανανεώνεται πριν την σέλφι και μας κάνει κοκέτες για μια και μόνο στιγμή, για τους followers μας και μόνο.

 

1. Θα ξυπνήσω αύριο το πρωί και θα το κάνω
Μετάφραση: Θα κοιμηθώ στις 4 , θα ξυπνήσω μετά το ξυπνητήρι, θα φορέσω ότι βρω μπροστά μου, θα κάνω τα μαλλιά μου ponytail, δε θα προλάβω να κάνω μπάνιο και μη μου μιλήσει κανείς μέχρι το μεσημέρι. Αυτό που ήταν να κάνω θα το κάνω άλλη στιγμή, πιο κατάλληλη.

2. Θα διαβάσω…
Προφανέστατη αυτο-κοροϊδία φοιτητών. Έχει τύχει ακόμα και να ξεκινήσω σιδέρωμα προκειμένου να μη διαβάσω αλλά τελικά στο τέλος διάβασα. Και έκανα και σιδέρωμα. Στο δια ταύτα η υποχρέωση σου δεν θα εξαφανιστεί δια μαγείας όσα ψέματα κι αν πεις στον εαυτό σου. Ξέρουμε όλοι πως το αληθινό κέφι για διάβασμα δεν θα έρθει ποτέ με καμία συναστρία, οπότε απλά μένει να το πάρουμε απόφαση.

3. Δεν μπορώ να βρεθούμε την Πέμπτη, έχω κανονίσει
Λένε πως οι άνθρωποι που αποφεύγουν με ψέμα μια πρόσκληση είναι αυτοί που λένε αφηρημένα το ''είμαι απασχολημένος" και το ''έχω κανονίσει" και πως η ειλικρινής απάντηση φαίνεται από όταν κάποιος σου απαντάει με κάτι συγκεκριμένο όπως για παράδειγμα πως έχει ραντεβού με γιατρό ή έχει κλείσει μάθημα για πιλάτες. Δεν ξέρω αν ισχύει ο παραπάνω κανόνας γιατί πολλές φορές έχω αρνηθεί πρόταση με πολύ πειστικό τρόπο για να κάτσω απλά ανάσκελα στο κρεβάτι μου και να αναρωτηθώ για περίπου μια ώρα αν προτιμώ να δω σειρά στο netflix ή να κοιμηθώ.

4. Θα ξεπληρώσω την κάρτα μου
Ναι ΟΚ.

5. Θα περάσω πολύ καλά αυτό το σαββατοκύριακο. 
Τελικά: Εφτά ώρες σειρές και πίτσα. Κοκα κόλα και βόλτα τον σκύλο. Με πυτζάμες. Μπάνιο και ξαπλωμένη στο κρεβάτι με την πετσέτα για 2μιση ώρες σκρολάροντας στο instagram. Κανένα πλάνο για γυμναστήριο. Ξαφνικά έχει πάει 5. Πας για ποτό και με δυσκολία πίνεις ένα ποτό γιατί θες να πας να κοιμηθείς να αδράξεις την Κυριακή σου. Fail. Την Κυριακή ξυπνάς με hangover από το ένα ποτό και πας βόλτα τον σκύλο. Με τις πυτζάμες. Θες να γυρίσεις να μαγειρέψεις ένα ωραίο φαγητό αλλά η ώρα έχει πάει ήδη 7 και έτσι παραγγέλνεις σουβλάκια. Ο μόνος που πέρασε καλά αυτό το σκ είναι ο σκύλος.

6. Ήταν στα spam! 
O βασιλιάς της ψευτιάς στο γραφείο. Η καλύτερη δικαιολογία για συνεργάτες και φίλους που στέλνουν προσκλήσεις με email. Η απάντηση-αλητεία που αρμόζει μόνο στην κυρία της τράπεζας που σε πήρε να σε ενημερώσει ότι έληξε ο λογαριασμός του κινητού σου. ''Αχ με συγχωρείτε η ειδοποίηση ήταν στα ανεπιθύμητα".

7. Δεν το άκουσα να χτυπάει
Ναι. ΟΚ.

8. Θα αδυνατίσω και θα μου κάνει τέλεια 
Όλες μας από μια φορά τουλάχιστον. Τρομερή ψευτιά που ξέρεις καλά πως δεν ισχύει. Καλύτερα να πεις στον εαυτό σου ότι είχες τις ίδιες πιθανότητες με την Meghan Markle να γνωρίσεις τον πρίγκιπα Harry. Πιο πιστευτό.

9. Και εγώ σ' αγαπώ
Κανονικά για να πεις τέτοιο ψέμα σφίγγεις τα δόντια αλλά όχι, εσύ το λες τόσο εύκολα. Ενώ δεν το εννοείς. Νοιάζεσαι για τον άλλον αλλά στην πραγματικότητα δεν τον αγαπάς, απέχουν πολύ αυτά τα δύο μεταξύ τους και όταν σε μία πολύ τρυφερή στιγμή εκείνος το νιώθει και το εκφράζει εσύ πνίγεσαι από την υποχρέωση και έτσι απλά και απροκάλυπτα ξεστομίζεις το ψέμα. Δεν είναι κακοπροαίρετο φυσικά, αλλά παραμένει ψέμα. Και είναι κακό.

10. Θα σε πάρω για καφέ
Το πιο συνηθισμένο ψέμα σε ανθρώπους που δεν μας νοιάζουν καθόλου, που τους ξεχνάμε το επόμενο λεπτό. Είναι ξεκάθαρο πως δεν θα τους πάρουμε ποτέ. Και είναι ξεκάθαρο πως δεν θα μας πάρουν ποτέ. 

 

Πηγή: savoirville