Κατσικάκι με κάβους (αμπελοβλαστούς) - Παραδοσιακή ανοιξιάτικη γεύση από τη Νεκταρία Κοκκινάκη

  • Πέμπτη, 31 Μάιος 2018 08:28
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Το αμπέλι ή το κλήμα που λένε στο χωριό μου είναι το πιο ευλογημένα φυτό. Θες ο καρπός του και ο χυμός τους, θες τα φύλα για να κάνουμε ντολμάδες, θες οι κληματόβεργες για να ψήνουμε οφτό κρέας και τι δεν  παίρνουμε από αυτό;

Το μήνα Μάη οι βλαστοί είναι στην ανάπτυξη τους και είναι πολύ τρυφεροί. Είναι καιρός να κλαδευτούν για να πάρει τη δύναμη το σταφύλι και όχι οι βλαστοί. Αυτούς του τρυφερούς βλαστούς που στη Κρήτη τους λέμε κάβους, μάθαμε να τους γευόμαστε με διάφορους τρόπους.

Εμείς στην Κρήτη το βλαστολόγημα, την αφαίρεση δηλαδή του περιττού τμήματος των βλαστών του αμπελιού ή της κρεβατίνας το λέμε και κορφολόημα ή κορφολόγημα, το λέμε και κουτσοκόρφυμα ή κουτσοκάβισμα. Όπως και να το πεις το ίδιο είναι. Το κορφολόημα, που λένε και στο χωριό μου, έχει δεθεί όχι μόνο με τα αμπέλι αλλά και με τους ανθούς και με τα κρίνα. 

Αγάπα με όπως σ´ αγαπώ 

και μυστικά μου μήνα 

πως θες να τα κορφολογώ 

τσ´ αγάπης μας τα κρίνα.   

Μπαίνεις μέσα στο αμπέλι και αρχίζεις από την πρώτη κουρμούλα να κόβεις βλαστούς.  Σε πέντε λεπτά γεμίζεις μια αγκαλιά με τρυφερά αμπελόφυλλα και έλικες. Η μόνη επιλογή που έχεις είναι με τι θα τα παντρέψεις για να φτιάξεις ένα νοστιμότατο φαγητό του καιρού που έλεγε και η γιαγιά μου.   

Επειδή πάντα υπάρχει λίγο κρέας στο ψυγείο φρόντισα να φτιάξω ένα φαγητό με κατσικάκι και ντομάτα στο τσικάλι. 


Υλικά 

1,5 κιλό κατσικάκι ή αρνί

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

300γρ κάβους (καθαρισμένα)

2 ντομάτες 

1 κουταλιά πελτέ

100ml ελαιόλαδο

Αλάτι πιπέρι

 


Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τους κάβους, κόβουμε στο σημείο που είναι πιο τρυφερό και σπάει εύκολα. Πλένουμε πολύ καλά. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό και ρίχνουμε τους κάβους για 5 λεπτά. Σουρώνουμε και ρίχνουμε κρύο νερό.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τις μερίδες το κατσικάκι και από τις δυο πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και αλατίζουμε. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε νερό μέχρι να καλύψουμε το κρέας. Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μεσοψηθεί για 40 λεπτά περίπου.

Προσθέτουμε τις ντομάτες κομμένες σε φέτες, το πελτέ και τους κάβους. Αφήνουμε να ψηθεί για μίση ώρα.Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε πιπέρι και αφήνουμε για 10 λεπτά να μελώσει πριν σερβίρουμε.

kritikes-geuseis.gr