Η Κρήτη ποδηλατεί για ένα πιο πράσινο μέλλον - Με χειροποίητα ποδήλατα στην εκπληκτική φύση

  • Τετάρτη, 30 Μάιος 2018 05:53
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Με το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων να ζουν σε αστικές περιοχές, η περιβαλλοντική πίεση στις πόλεις συνεχώς αυξάνεται. Για το λόγο αυτό η ΕΕ προσπαθεί με διάφορους τρόπους να βοηθήσει τις πόλεις να γίνουν πιο καθαρές και πιο ανθρώπινες για τους πολίτες. Ένα από τα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να ενθαρρύνει, πολίτες, οργανώσεις και πολιτικούς να αναλάβουν δράση και να δημιουργήσουν τις ιδανικές συνθήκες ζωής για τις πόλεις, είναι ο καθιερωμένος πλέον θεσμός του EU GREEN WEEK. Η Πράσινη Εβδομάδα γίνεται κάθε χρόνο το Μάιο και κατά τη διάρκεια της, οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν ιδέες, να μοιραστούν καλές πρακτικές αλλά και να εμπλέξουν τις τοπικές αρχές ώστε να συμμεριστούν το όνειρο τους για ένα βιώσιμο μέλλον.

Η Κρήτη φέτος είχε την τιμητική της στην οργάνωση δράσεων για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για ένα καθαρό πλανήτη. Τα εύσημα ανήκουν στη Sharon Jackson που τα τελευταία 10 χρόνια ζει μόνιμα στην Κρήτη. Η Σάρον έχει ιδρύσει στο ορεινό χωριό Δράπανο στην περιοχή του Αποκόρωνα Χανίων, το European Sustainability Academy (ESA). Πρόκειται για κέντρο εκπαίδευσης εταιρειών για τη βιώσιμη διαχείριση των πόρων, με σκοπό τον περιορισμό του ανθρακικού αποτυπώματος της παραγωγικής ή άλλης δραστηριότητας. «Η Ακαδημία ESA διδάσκει σε μαθητές, σε επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους τους πώς να εξοικονομούν πόρους και να μην μολύνουν το περιβάλλον» θα πει η Sharon στην A.V που ταξίδεψε μέχρι το απομονωμένο Δράπανο για να σας μεταφέρει τα όσα ωραία συνέβησαν στην Κρήτη την προηγούμενη εβδομάδα. Την Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα.

Τρία εντυπωσιακά χειροποίητα ποδήλατα, φτιαγμένα από μπαμπού, έφτασαν μαζί με τους αναβάτες τους τη Δευτέρα το απόγευμα στο όμορφο βιοκλιματικό και ενεργειακά αυτόνομο κτήριο της ESA. O Thomas Monch, η Sharon Mechta και ο Σπύρος Πετράκης, επρόκειτο τις επόμενες τέσσερις ημέρες να διανύσουν μια μεγάλη απόσταση, από το Ρέθυμνο μέχρι τα Φαλάσαρνα, να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες και να βροντοφωνάξουν κατά των πλαστικών που μολύνουν τις θάλασσες.

«Οι άνθρωποι μπορούμε να κάνουμε βιώσιμες επιλογές» θα πει ο Τόμας που είναι και ο κατασκευαστής των ποδηλάτων από μπαμπού. Άλλωστε η επιλογή της δουλειάς του το αποδεικνύει αφού «το ποδήλατο από μπαμπού εκτός από πολύ ελαφρύ και ανθεκτικό, είναι και φιλικό προς το περιβάλλον» εξηγεί ο Τόμας για τα χαρακτηριστικά του όντως εντυπωσιακού ποδηλάτου. Τον ενθουσιασμό της για την συμμετοχή της στην Πράσινη Εβδομάδα δεν κρύβει και η ποδηλάτισσα Sharon Mechta. «Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στους κατοίκους της Κρήτης σε αυτή την ποδηλατική μας διαδρομή είναι ότι για όλα τα υλικά ή τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι που δεν μολύνουν» μου λέει χαμογελώντας.

Τα λόγια της επιβεβαιώνει και η Sharon Jackson κατά την έναρξη του σεμιναρίου για την κυκλική οικονομία που πραγματοποιήθηκε στην ESA. Η Σάρον παρουσίασε σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, νέες βιώσιμες επιχειρήσεις υδατοκαλλιέργειας καθώς και καινοτόμες ιδέες που υλοποιούν επιχειρηματίες με όραμα. Η Ρεβέκκα Σκεβάκη είναι ένα υπόδειγμα τέτοιας επιχειρηματικότητας. Γεννημένη και μεγαλωμένη στην μακρινή Αυστραλία με καταγωγή όμως από την Κρήτη, η Ρεβέκκα διατηρεί  τουριστικό γραφείο εναλλακτικού και οικολογικού τουρισμού. «Όλοι νομίζουν ότι πράσινη οικονομία (green economy) είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Είναι οι καινοτόμες ιδέες που οι επιχειρηματίες καλούνται να υλοποιήσουν. Πρέπει όμως να έχουν όραμα» δηλώνει η Ρεβέκκα.

Το Crete Urban Adventure επιλέγει να δείξει στους πελάτες του την αυθεντική Κρήτη, την αυθεντική Ελλάδα με τον έναστρο καθαρό ουρανό. Για να το πετύχει αυτό επιλέγει ξενοδοχεία που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και αντιπροτείνει ένα άλλο, άκρως ενδιαφέρον life style αφού «το trend είναι στην ανθρώπινη ψυχολογία».

Ο Επικεφαλής της Δημοτικής Αναπτυξιακής Εταιρείας Αποκόρωνα, Σταύρος Σταυρουλάκης, παρουσίασε το έργο «Βιώσιμο Καταδυτικό Πάρκο» στον Ομπρός Γυαλό, τονίζοντας ότι η κατασκευή του πάρκου θα ενισχύσει τον καταδυτικό τουρισμό, ενώ παράλληλα θα ενδυναμώσει τις αποικίες των απειλούμενων θαλάσσιων ειδών.

Η βραδιά έκλεισε με κρητικούς μεζέδες κατασκευασμένους από την ταλαντούχα μουσικό Karen Elizabeth Clay-James, που δηλώνει ερωτευμένη με την Κρήτη, άφθονο εξαιρετικής ποιότητας κρασί από το οινοποιείο «Ντουράκη» και πολύ συζήτηση και ανταλλαγή ιδεών για πράσινες επενδύσεις και πράσινη επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη και στην Κρήτη.

athensvoice.gr Βασιλική Γραμματικογιάννη