"Βουτιά" στην Κρητική ιστορία - Ο Κρητικός πόλεμος και η σκληρή περίοδος της Τουρκοκρατίας

  • Τρίτη, 29 Μάιος 2018 09:08
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ιστορία

Κύκλο ομιλιών τεσσάρων ενοτήτων με γενικό τίτλο «Ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν, Πολιτισμοί – Ιστορία» από την κυρία Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη πραγματοποιεί ο δήμος Ηρακλείου και το  Μουσείο  Φυσικής Ιστορίας την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018, ώρα 18:00.

Οι ομιλίες πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Θα συνοδεύονται με προβολές  εικόνων και στη συνέχεια θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό

Κύκλος ξεναγήσεων

Κάθε ενότητα κλείνει με δυο ξεναγήσεις, μία στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, με πληροφορίες για την περιοχή στην οποία βρίσκεται (Κιζίλ  Τάμπια), και μία σε Αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία που έχουν αναφερθεί στις ομιλίες.

Δηλώσεις συμμετοχών στις ξεναγήσεις : Πελαγία Βελιγραδή, 6938104008 και

Αθηνά Αντωναράκη, 6945548800

Στις ξεναγήσεις μπορούν να  συμμετέχουν και άτομα που δεν παρακολούθησαν τις  ομιλίες.

Η διοργάνωση υποστηρίζεται από τους Εθελοντές Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου και τους Φίλους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.

Είσοδος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για την ξενάγηση: €5 (κανονικό) και €4 (μειωμένο).

Εθελοντική επιμέλεια, παρουσιάσεις και ξεναγήσεις: Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη

Ξεναγός – Συγγραφέας

. ΠΕΡΙΛΗΨΗ 1ης  ΟΜΙΛΙΑΣ, 30.5.2018

«1645-1669  Κρητικός πόλεμος  και 1669-1840 Α’ περίοδος Τουρκοκρατίας Αιγυπτιοκρατία»

Το 1645 οι Τούρκοι με  πρόφαση  πειρατική  επιδρομή σε τουρκικό πλοίο που  «μετέφερε  την Σουλτάνα» στην Μέκκα, αποβιβάζονται στα Χανιά. Εντός 2 χρόνων  έφθασαν μέχρι  την Σητεία, ολοκλήρωσαν την διοικητική οργάνωση της Κρήτης, και  για 22 ακόμη χρόνια πολιορκούσαν την πόλη Candia.Με την κατάληψη της Candia το 1669, το τέλος του Κρητικού πολέμου, έπεσε και ο τελευταίος προμαχώνας της Χριστιανικής Ανατολής. Τα  γεγονότα  του «Κρητικού πολέμου» κατέγραψε  ο Ρεθύμνιος  Μαρίνος Τζάνε  Μπουνιαλής στο στιχούργημά   του «Κρητικός Πόλεμος».

Η κατάκτηση της Κρήτης από τους Τούρκους έθεσε τέλος  στην Κρητική Αναγέννηση. Τα  δεινά του αποδεκατισθέντος  Κρητικού λαού, υπό  τον Τούρκικο ζυγό, ήταν  σκληρά  και απερίγραπτα. Οι γενίτσαροι  Της Κρήτης, έγιναν «κράτος  εν κράτει». Οι Χαΐνιδες  προσωποποιούν την πρώτη  μορφή  αντίστασης  των Κρητών εναντίον των Τούρκων.   Η Οικονομία περιήλθε σε υποτυπώδεις μορφές. Ο Δασκαλογιάννης οργάνωσε την πρώτη  απόπειρα ελευθερίας των Κρητών, η αποτυχία της οποίας ήταν για στους Κρήτες οδυνηρή εμπειρία. Ο μεγάλος Αμπερντές, το 1821, δεν σταμάτησε  την οργάνωση της επανάστασης των Κρητών, των οποίων η Συνέλευση τον Μάιο του 1822  εξέδωσε  την «προκήρυξη ελευθερίας». Ο Σουλτάνος Μαχμούτ  Δ΄, απασχολημένος  με την Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα, ζήτησε τη βοήθεια  του Μωχάμετ  Αλή της Αιγύπτου, για  την καταστολή των κινήσεων των Κρητών. Ο Αιγύπτιος Χασάν αποβιβάσθηκε στα Χανιά, και προχωρώντας  στην Ανατολική Κρήτη προκάλεσε  την τραγωδία στο Σπήλαιο της Μηλάτου. Τον Χασάν διαδέχθηκε ο Χουσεΐν ο οποίος αποβιβάσθηκε στην Ανατολική Κρήτη. Προχωρώντας  δυτικά, προκάλεσε  την τραγωδία στο  σπήλαιο του Μελιδονίου. Οι Κρήτες «ΚΑΛΗΣΠΕΡΙΔΕΣ» προκαλούσαν δολιοφθορές, και οι Τούρκοι «ΖΟΥΡΙΔΕΣ» ύπουλες  καταδρομές εναντίον των Κρητών.  Το 1828 στο  φρούριο της Γραμβούσας σχηματίσθηκε επίσημη επαναστατική αρχή. Φθάνουν  στην Κρήτη εθελοντές από την Κυρίως Ελλάδα. Ο Μιχάλης Νταλλιάνης και οι σύντροφοί του αφανίζονται στο Φραγγοκάστελλο. Δολοφονήθηκε σε αντεκδίκηση ο Αγριολίδης Πασάς  και οι Τούρκοι προέβησαν σε θηριωδίες στον Χάνδακα, και  το γεγονός κατεγράφη  ως «ο Αμπερντές του Αγριολίδη».

Το 1830 η Κρήτη  μεταγράφηκε  δια  του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου  στον Μωχάμετ Αλή της Αιγύπτου. Ο Μουσταφάς έφθασε ως Διοικητής της Κρήτης. Οι Αιγύπτιοι κατακτητές εφάρμοσαν ένα μεγάλο πρόγραμμα κοινωφελών έργων. Μετά  την εμπλοκή  του Μωχάμετ Αλή  στον πόλεμο  στη Συρία  οι Μ. Δυνάμεις  αποφάσισαν  να αποσπάσουν την Κρήτη από την Αιγυπτιακή εξουσία και να την επαναφέρουν στην κυριαρχία  του Σουλτάνου.

1840 είναι η έναρξη της ύστερης  Τουρκοκρατίας για  την Κρήτη.

Αφηστε καποιο σχολιο