Νόστιμα, εύκολα και με φαντασία - Οι πρώτες ύλες της γρήγορης κουζίνας στο σπίτι μας

  • Τρίτη, 29 Μάιος 2018 08:42
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Το γρήγορο μαγείρεμα είναι ένας συνδυασμός κατάλληλων υλικών, κατάλληλου εξοπλισμού και φαντασίας. Το ψυγείο και το ντουλάπι μας χωράνε όλα εκείνα τα -συχνά ταπεινά- καλούδια που την κατάλληλη στιγμή θα μας βγάλουν ασπροπρόσωπους.

Στο ντουλάπι
Ζυμαρικά - Ρύζια - Ξερά μυρωδικά

Ρύζια (μπασμάτι, αρμπόριο, μακρύκοκκο για πιλάφι, γλασέ, Καρολίνα) και ζυμαρικά (σπαγκέτι, πένες, κριθαράκι, ταλιατέλες, λαζάνια, τραχανάς) είναι το άλφα και το ωμέγα της γρήγορης κουζίνας, επομένως και τα απολύτως απαραίτητα για το ντουλάπι. Ετοιμάζονται σε 20 λεπτά το πολύ και, σε συνδυασμό με ταχύτατα βρασμένο νερό στο βραστήρα, ακόμη και ο χρόνος αναμονής για το μαγείρεμα, λ.χ. των ζυμαρικών, μειώνεται στο μισό.
Ξερά μυρωδικά και μπαχαρικά: Τα ξερά, τριμμένα μυρωδικά (ρίγανη, θρούμπι, θυμάρι, μαντζουράνα, βασιλικός, δυόσμος, λουίζα, φασκόμηλο, δάφνη, μέντα) αντικαθιστούν κάλλιστα τα αντίστοιχα φρέσκα σε πολλά από τα μαγειρέματά μας, με εξαίρεση το σκόρδο και το κρεμμύδι σε σκόνη ή νιφάδες, τα οποία αλλοιώνουν πλήρως τη γεύση του φαγητού. Τα δε μπαχαρικά σε κόκκους ή σε σκόνη (πιπέρια, μπαχάρι, κανέλα, γαρίφαλο, κάρι, κύμινο, κόλιανδρο, μοσχοκάρυδο, πάπρικα γλυκιά και καυτερή ή μπούκοβο, τσίλι, καρδάμωμο, σουμάκι, κουρκουμάς, τζίντζερ κ.λπ.) νοστιμεύουν ένα φαγητό (π.χ. ένα φιλέτο), ακόμη και αν δεν έχουμε προλάβει να το μαρινάρουμε προηγουμένως. Ασφαλώς, αν στο μπαλκόνι μας έχουμε γλαστράκια με φρέσκα μυρωδικά, ακόμη καλύτερα, αρκεί να «πιάνουν τα χέρια μας» και να μπορούμε να τα ετοιμάσουμε γρήγορα για το μαγείρεμα.
Καλής ποιότητας κονσέρβες και έτοιμες σάλτσες: Εμπλουτίζουν τόσο σημαντικά ένα πιάτο, που δεν είναι τυχαίο ότι τα κινεζικά stir-fry καθορίζονται γευστικά από μια καλή σάλτσα σόγιας, κατά προτίμηση βιολογική, μια σάλτσα στρειδιών ή ψαριού. Μια καλή σάλτσα (ορισμένες ελληνικές, επιλεγμένες ετικέτες είναι αληθινά εξαιρετικές), ένα βαλσαμικό ξίδι σε συνδυασμό με καλό μέλι απογειώνουν ένα απλό πιλάφι ή μετατρέπουν ένα σάντουιτς σε ξεχωριστό έδεσμα στη στιγμή. Με τον ίδιο τρόπο χρησιμοποιούμε τόνο σε κονσέρβα ή σε βαζάκι, κονσέρβες με ολόκληρα ντοματάκια, χυμό ντομάτας και πελτέ, σπαράγγια. Πολύ χρήσιμο είναι να έχουμε στο ντουλάπι μας κόκκινο και λευκό κρασί: με λίγο λευκό κρασί και ταπεινά λαχανικά (ξερό κρεμμύδι, ένα αποξηραμένο μυρωδικό, σκόρδο και λίγο καρότο) φτιάχνουμε ένα νοστιμότατο ζωμό για το ριζότο, τον τραχανά ή το κριθαράκι μας. Εκπληκτικά γρήγορα φτιάχνουμε ζωμό στη χύτρα (προσοχή στις οδηγίες του κατασκευαστή), τόσο για άμεση χρήση όσο και για αποθήκευση.

Στο ψυγείο
Ντομάτα - Για τα πιο γρήγορα καλοκαιρινά μαγιρέματα

Ντομάτες, αγγουράκια, κολοκυθάκια, πιπεριές: Στα λαχανικά αυτά αρκεί ένα πλύσιμο και είναι έτοιμα προς χρήση, ωμά ή μαγειρεμένα, σε σαλάτες, γρήγορες σάλτσες, ομελέτες, ζυμαρικά. Με τον ίδιο τρόπο τον υπόλοιπο χρόνο μπορούμε να έχουμε κουνουπίδι και μπρόκολο (οι φουντίτσες τους μαγειρεύονται στον ατμό ή στη χύτρα σε 5 λεπτά) και λάχανο, που τα εσωτερικά του φύλλα δεν θέλουν καν πλύσιμο και ζεματίζονται για 2 λεπτά, για διάφορες χρήσεις. Οι έτοιμες σάλτσες, όπως μια καλή σάλτσα ντομάτας, θα πρέπει να βρίσκονται στο ψυγείο όλο το χρόνο, μαζί με ένα καλής ποιότητας πέστο βασιλικού, κάππαρη, μουστάρδα, λιαστές ντομάτες, πάστα ελιάς, με τα οποία μπορούμε να μεταμορφώσουμε λ.χ. μια απλή βραστή πατατοσαλάτα (με πατάτες βρασμένες στη χύτρα ή στον ατμό) ή σκέτα ζυμαρικά ή μια γρήγορη σαλάτα με μουσκεμένα παξιμάδια, ντομάτες και κρεμμύδι. Φυσικά, με αυγά, γιαούρτι, γάλα και τυριά, κυρίως φέτα και κάποια κίτρινα, ετοιμάζουμε στη στιγμή ομελέτες, τηγανίτες, σάντουιτς, μέχρι και υπέροχες γρήγορες πίτες, όπως κασόπιτα. Με τον ίδιο τρόπο απαραίτητα είναι τα αλλαντικά ή παστά ψάρια (έξοχα σε μακαρονάδες, μαζί με ξερά μυρωδικά και σκόρδο).

Στην κατάψυξη 
Φιλετα και μπριζολεσ για αμεση χρηση

Φιλεταρισμένα κρεατικά, πουλερικά και ψάρια: Οι φιλεταρισμένες φέτες από μοσχάρι και χοιρινό, οι μπριζόλες με ή χωρίς κόκαλο, οι φέτες ψαριού ή τα φιλέτα (πέρκα, μπακαλιάρο, γαλέο, γλώσσες) και τα φιλέτα κοτόπουλου καταψύχονται το καθένα ξεχωριστά σε νάιλον σακουλάκια. Αποψύχονται ταχύτατα στο φούρνο μικροκυμάτων και ετοιμάζονται αμέσως στο τηγάνι, στο στο γκριλ ή στον ατμό.
Κατεψυγμένα λαχανικά: Τα πιο χρήσιμα είναι ο αρακάς, οι αγκινάρες, τα πράσινα φασολάκια (κατά προτίμηση ελληνικά ή βιολογικά), οι μπάμιες, το βιολογικό καλαμπόκι. Χρησιμοποιούνται κατευθείαν, χωρίς απόψυξη και, μαγειρεμένα στον ατμό ή στη χύτρα, είναι έτοιμα σε 5 λεπτά. Στην κατάψυξη καλό είναι να έχουμε ψιλοκομμένα μυρωδικά (άνηθο, μαϊντανό, σέλινο, μάραθο και δυόσμο), κυρίως για μαγείρεμα και όχι για σαλάτες.

gastronomos.gr