Τι είναι η κρέμα ταρταρ;

  • Δευτέρα, 28 Μάιος 2018 18:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Σπίτι

Ξέρουμε ήδη ότι πολλά προϊόντα μαγειρικής μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε πολλά άλλα πράγματα, οικιακά και χρηστικά.

Μερικά από αυτά είναι το λεμόνι, το ξύδι, η μαγειρική σόδα και πολλά άλλα.

Μια ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί η κρέμα ταρτάρ.

 

Τι είναι όμως αυτή η κρέμα;

Η κρέμα ταρτάρ ή αλλιώς κρεμόριο ή κρεμοτάρταρο είναι όξινο άλας. Προέρχεται από τα σταφύλια και θεωρείται υποπροϊόν του κρασιού, ενώ έχει μορφή σκόνης.

Έχει πολλές χρήσεις, κυρίως στην μαγειρική και ζαχαροπλαστική και βοηθάει να δοθεί όγκος στην μαρέγκα και πιο κρεμώδης σύσταση στα ζαχαρούχα επιδόρπια όπως είναι η καραμέλα και το παγωτό.

Εκτός από ψήσιμο, όμως, η κρέμα ταρτάρ έχει μερικές έξυπνες χρήσεις που θα σας λύσουν τα χέρια.

 

Ανοξείδωτα σκεύη με πουρί
Αν τα ανοξείδωτα σκεύη σας έχουν πιάσει πουρί, ρίξτε κρέμα ταρτάρ στην επιφάνεια και καλύψτε με δύο φλυτζάνια ζεστό νερό. Αφήστε το να κάτσει για 10 περίπου λεπτά. Τρίψτε τα υπολείμματα με ένα σφουγγάρι που δεν δημιουργεί γρατσουνιές, πλύνετε το τηγάνι και αμέσως να γίνει σαν καινούριο.

Γρατσουνισμένα πιάτα
Τα περισσότερα πολυχρησιμοποιημένα πιάτα είναι γεμάτα με γρατσουνιές από τα μαχαιροπήρουνα ή το τρίψιμο. Ρίξτε πάνω στο πιάτο κρέμα ταρτάρ και τρίψτε την επιφάνεια με ένα απαλό βρεγμένο σύρμα. Πλύνε τε το πιάτο και στεγνώστε το με ένα απαλό πανί.

Βρώμικες ηλεκτρικές συσκευές
Ρίξτε λίγη κρέμα ταρτάρ σε ένα μπολ και βάλτε 1-2 κουταλάκια του γλυκού νερό. Ανακατέψτε τα και με ένα απαλό ύφασμα πάρτε λίγο από το μίγμα και γυαλίστε την επιφάνεια των ηλεκτρικών σας συσκευών με μικρές κυκλικές κινήσεις. Γυαλίστε τες με ένα καθαρό πανί απομακρύνοντας τα υπολείμματα.

Λεκές από μελάνι
Αν έπεσε μελάνι στα ρούχα σας, μην ανησυχείτε. Το κρεμοτάρταρο είναι η λύση. Δημιουργήστε ένα μίγμα που θα λειτουργήσει σαν λευκαντικό βάζοντας σε ένα μπολ μισό λεμόνι και κρέμα ταρτάρ. Ανακατέψτε τα και χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι και βάλτε το μίγμα πάνω στον λεκέ. Αφήστε το να κάτσει για 3 ώρες και πλύνετε κανονικά το ρούχο στο πλυντήριο. Μόλις το βγάλετε θα δείτε πως ο λεκές θα έχει εξαφανιστεί.

 

Πηγή: bovary

Αφηστε καποιο σχολιο