Ποιες τροφές βοηθούν την υγεία της καρδιάς;

  • Σάββατο, 26 Μάιος 2018 20:19
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Οι καρδιοπάθειες παραμένουν στην κορυφή της λίστας των αιτιών θανάτου, ειδικά στον δυτικό πολιτισμό. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε την καρδιά σας σε υγιή επίπεδα και μακριά από πιθανές παθήσεις.

Μπορείτε να προγραμματίζετε το ετήσιο checkup σας, να γυμνάζεστε καθημερινά, να σταματήσετε το κάπνισμα και να αποφεύγετε το στρες. Ωστόσο, ένα από τα απλούστερα πράγματα που μπορείτε να αλλάξετε είναι η διατροφή σας (μαζί με τον τρόπο ζωής σας).

 

1. Σπαράγγια
Φυσική πηγή φολικού οξέος, το οποίο βοηθά στην αποφυγή της συσσώρευσης στον οργανισμό ενός αμινοξέος που ονομάζεται ομοκυστεΐνη. Τα υψηλά επίπεδα της τελευταίας έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών, όπως στεφανιαίες νόσους και εγκεφαλικό.

 

2. Φασόλια, ρεβίθια, φακές και αρακάς
Τα όσπρια μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα της LDL, της κακής δηλαδή χοληστερίνης. Είναι εφοδιασμένα με φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, τα οποία έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην καρδιά και γενικά στην υγεία.

 

3. Κόκκινα φρούτα
Τα κόκκινα φρούτα διαθέτουν μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών πολυφαινόλων, οι οποίες προστατεύουν την καρδιά. Τα κόκκινα φρούτα αποτελούν σπουδαία πηγή φυτικών ινών, φολικού οξέος, σιδήρου, ασβεστίου, βιταμίνης Α και C και είναι χαμηλά σε λιπαρά.

 

4. Μπρόκολο
Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι η τακτική κατανάλωση βρασμένου στον ατμό μπρόκολου μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερίνης και να προλάβει την εμφάνιση καρδιοπαθειών.

 

5. Σπόροι chia και λιναρόσπορος
Αυτοί οι σπόροι διαθέτουν επαρκείς ποσότητες ωμέγα- 3 λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων, της LDL και της συνολικής χοληστερόλης. Μειώνουν επίσης την αρτηριακή πίεση και ελαττώνουν τη συσσώρευση λιπαρής πλάκας στις αρτηρίες.

 

6. Μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα είναι ένα σπάνιο παράδειγμα τροφής που έχει υπέροχη γεύση και που παράλληλα μας κάνει καλό (σε μέτριες δόσεις). Οι επιστήμονες τώρα πιστεύουν ότι η μαύρη σοκολάτα προστατεύει κατά της αθηροσκλήρωσης, που αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.
Η μαύρη σοκολάτα φαίνεται να εμποδίζει δύο από τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στην αθηροσκλήρωση: την ακαμψία των αρτηριών και την προσκόλληση των λευκοκυττάρων, που ύστερα κολλούν στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.

 

7. Καφές
Μια πρόσφατη μελέτη βρήκε ότι η τακτική κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου. Εντούτοις, είναι σημαντικό να έχουμε στο νου μας ότι αυτή η μελέτη μπόρεσε να παρατηρήσει μόνο τη σχέση ανάμεσα σε παράγοντες και δεν κατάφερε να εντοπίσει αιτιώδεις σχέσεις.

 

8. Ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Τα ψάρια αποτελούν πολύ καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και πρωτεΐνης, αλλά έχουν και χαμηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση, πρέπει να καταναλώνουμε 2-3 μερίδες λιπαρών ψαριών – όπως σολομό, τόνο, σαρδέλες, ρέγγα, σκουμπρί και ποταμίσια πέστροφα.

 

9. Συκώτι
Το συκώτι, ασχέτως του αν μας αρέσει η γεύση του, έχει μεγάλη πυκνότητα σε θρεπτικά στοιχεία. Για την ακρίβεια, το συκώτι είναι εφοδιασμένο με φολικό οξύ, σίδηρο, ψευδάργυρο, χρώμιο και χαλκό, που αυξάνουν τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης στο αίμα και διατηρούν υγιή την καρδιά.

 

10. Κόκκινο κρασί
Πολλές μελέτης έχουν τονίσει τα οφέλη των αντιοξειδωτικών του στην υγεία μας. Ωστόσο, είναι πιθανό τα οφέλη τους να μην υπερέχουν των κινδύνων που προκαλεί το αλκοόλ.
Πρόσφατα, βέβαια, μια νέα έρευνα υποστήριξε ότι αυτά τα ίδια αντιοξειδωτικά μπορεί να διαμορφώνουν τη βάση μιας νέας ενδοπρόθεσης για χρήση κατά τη διάρκεια αγγειοπλαστικής – της διαδικασίας όπου οι φραγμένες ή στενεμένες φλέβες ανοίγονται για να αντιμετωπίσουν την αρτηριοσκλήρυνση.
Οι ερευνητές πίσω από αυτή τη μελέτη αναπτύσσουν τώρα ένα νέο είδος ενδοπρόθεσης που απελευθερώνει στο αίμα αντιοξειδωτικά που μοιάζουν με εκείνα του κόκκινου κρασιού για να ενισχύσουν την επούλωση, να καταπολεμήσουν τη θρόμβωση και να μειώσουν τη φλεγμονή κατά τη διάρκεια της αγγειοπλαστικής.

 

Πηγή: enallaktikidrasi