Ποια υλικά δεν πρέπει να έχει η σαλάτα σου αν κάνεις δίαιτα;

Η σαλάτα είναι η πιο safe και συνηθισμένη επιλογή όταν μπαίνουμε στη διαδικασία να χάσουμε κιλά, λόγω του ότι τις περισσότερες φορές έχει λίγες θερμίδες! Εκτός από το βραδινό γεύμα, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και το μεσημέρι, σαν κυρίως πιάτο ή σαν συνοδευτικό. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που η κατανάλωση σαλάτας δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα στη ζυγαριά μας και πάντα αναρωτιόμαστε τι φταίει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάτι κάνουμε λάθος. Τι όμως; Μήπως βάζουμε λάθος υλικά; Μήπως οι επιλογές μας γεμίζουν τη σαλάτα με παραπάνω θερμίδες;

Σε γενικές γραμμές η σαλάτα αποτελεί ένα ισορροπημένο γεύμα, το οποίο μπορεί να παρασκευαστεί εύκολα και γρήγορα. Όταν λοιπόν ο καθημερινός χρόνος είναι περιορισμένος, αλλά θέλουμε να απολαύσουμε ένα υγιεινό πιάτο, τότε η σαλάτα δίνει τη λύση. Επειδή λοιπόν, λόγω της δροσερής της γεύσης και των λίγων θερμίδων που έχει, αυτήν την περίοδο την καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση, επέλεξα να σου παρουσιάσω τα πέντε υλικά που αν προσθέσεις θα τη “φορτώσεις” με πολλές θερμίδες και λιπαρά.

 

ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ

Όταν θέλεις να προσθέσεις στη σαλάτα σου κάποιο είδος πρωτεΐνης, καλό είναι να μην επιλέξεις τα αλλαντικά. Μπέικον, παριζάκι, σαλάμι και όλα αυτά είναι άκρως απαγορευτικά, αφού έχουν πολλές θερμίδες, λίπος και αλάτι, τρία στοιχεία που θα κάνουν κατακράτηση υγρών στο σώμα σου, θα σε φουσκώσουν και θα σε οδηγήσουν σταδιακά στην αύξηση κιλών.

Εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης είναι η γαλοπούλα ή το κοτόπουλο, σε φέτες ή στην κανονική τους ψητή μορφή, ή και το αυγό, που θα σε διατηρήσουν χορτάτη χωρίς να σε επιβαρύνουν με θερμίδες.

 

ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΟΥΣ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ

Χρειάζεσαι επεξήγηση; Οι ξηροί καρποι που είναι καλυμμένοι με ζάχαρη και πολλές φορές επιλέγεις για να δώσεις αυτήν τη γλυκόξινη γεύση στις σαλάτες σου. Όταν προσπαθείς να αδυνατίσεις, καλό είναι να μειώσεις την πρόσληψη της ζάχαρης, και σίγουρα αυτοί οι ξηροί καρποί δεν θα σε βοηθήσουν.Στην πραγματικότητα, θα προσθέσουν μόνο θερμίδες στο πιάτο σου και “εκτροχιάσουν” τη διατροφή σου. Σκέψου ότι μόνο 28 γραμμάρια από τους καραμελωμ,ένους ξηρούς καρπούς, σου προσφέρουν 190 θερμίδες.

Μια εναλλακτική λύση για να δώσεις γλυκόξινη γεύση στη σαλάτα σου είναι τα φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, που έχουν λίγες θερμίδες και πολλές φυτικές ίνες.

 

ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Μπορεί στο κυρίως γεύμα η προσθήκη λαχανικών στα ζυμαρικά να είναι καλή ιδέα γιατί θα καταναλώσεις λιγότερα μακαρόνια, όταν πρόκειται να απολαύσεις όμως μια σαλάτα, καλό είναι να μην την επιβαρύνεις με τις θερμίδες των ζυμαρικών, αφού τις περισσότερες φορές φτιάχνονται από λευκό αλεύρι και κρύβουν αρκετή ποσότητα ζάχαρης.

Σαν εναλλακτική επιλογή έχεις τους “καλούς” υδατάνθρακες, όπως η quinoa ή το καστανό ρύζι.

 

DRESSINGS

Τα dressings που αγοράζονται από τα καταστήματα και υπόσχονται να κάνουν τη σαλάτα σου πιο γευστική, περιέχουν πολλά συντηρητικά, ζάχαρη, λιπαρά, και πολλές φορές μπορούν οι δύο κουταλιές της σούπας να σου προσφέρουν περισσότερο από 180 θερμίδες.

Εναλλακτικά επέλεξε να δημιουργήσεις και να φτιάξεις το δικό σου σπιτικό dressing. Ανακάτεψε λίγο ελαιόλαδο με λίγη μουστάρδα και βαλσάμικο, και κάνε εύκολα τη σαλάτα σου πιο νόστιμη, light και υγιεινή.

 

ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Φυσικά και δεν θα πρόσθετες ποτέ τηγανιτές πατάτες στη σαλάτα σου, αλλά ίσως έχεις δοκιμάσει να βάλεις τηγανιτά λαχανικά, onion rings ή καραμελωμένα κρεμμύδια. Ναι οκ, τα λαχανικά είναι υγιεινά, αλλά χάνουν όλη τους την ουσία από τη στιγμή που θα έρθουν αντιμέτωπα με το τηγάνι, το τηγανιτό λάδι ή τη ζάχαρη.

Προσπάθησε να σώσεις τα θρεπτικά τους συστατικά και την “αξία” τους, είτε τρώγοντάς τα ωμά, είτε βραστά, είτε στον ατμό.

 

Πηγή: tlife