Ανάμεσα στο θρύλο και στην ομορφιά - Μοναδική εμπειρία τροπικής Κρήτης στο Βάι (φωτογραφίες)

  • Σάββατο, 26 Μάιος 2018 08:43
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Η Κρήτη είναι τα πάντα. Ακόμα και τροπική σε κάποια σημεία όπως είναι το μοναδικό Φοινικόδασος του Βάι, που αποτελεί κάθε φορά μια ξεχωριστή εμπειρία. Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στην Κρήτη αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Βρίσκεται στο νομό Λασιθίου, στις κρητικές ακτές του Καρπάθιου πελάγους, κοντά στο χωριό Παλαίκαστρο και περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά από τη Σητεία.

Το 1973 εντάχθηκε στον κατάλογο με τα 19 Αισθητικά Δάση της Ελλάδας, αφού εκεί βρίσκεται ο Κρητικός φοίνικας (γνωστός και ως φοίνικας του Θεόφραστου) και είναι ειδικά προστατευόμενη περιοχή.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο φοινικόδασος στην Κρήτη, έχοντας έκταση περίπου 200 στρεμμάτων και προσελκύει εκατοντάδες τουρίστες ετησίως όχι μόνο για το ίδιο αλλά και για την αμμώδη παραλία του Βάι που απλώνεται μπροστά του. Σε άλλα σημεία του νησιού υπάρχουν επίσης μικρές συστάδες από αυτό το είδος του φοίνικα αλλά όχι τέτοιο δάσος. Αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα ομορφότερα μέρη της Κρήτης και επιβάλλεται μια επίσκεψη σε αυτό αν κάποιος κάνει διακοπές στην περιοχή.

Το σημείο που δημιουργείται ανάμεσα στο Φοινικόδασος και στην παραλία είναι επίσης σημαντικός υδροβιότοπος για την ορνιθοπανίδα, ενώ μέσα στη θάλασσα αναπτύσσεται τεράστιος πλούτος θαλάσσιας ζωής. Επιπλέον πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν είναι γνωστό τέτοιο μεγάλο δάσος από φοίνικα του Θεόφραστου πράγμα που το εξηγεί ακόμη περισσότερο για ποιο λόγο αποτελεί τόσο φημισμένο πόλο έλξης τουριστών.

Σύμφωνα με τον θρύλο της περιοχής, το φοινικόδασος του Βάι δημιουργήθηκε όταν Άραβες πειρατές που έφτασαν στην περιοχή με τα καράβια τους, έφαγαν τους χουρμάδες που είχαν φέρει μαζί τους και πέταξαν τα κουκούτσια στο χώμα. Από τους χουρμάδες αυτούς λέγεται ότι φύτρωσαν περίπου 6.000 φοίνικες, από τους οποίους σήμερα υπάρχουν περίπου 4.500. Ωστόσο, το φοινικόδασος έχει ηλικία 2.000 χρόνων, άρα η εκδοχή των πειρατών, αν και ωραία, είναι μάλλον μύθος.