Ο Κρητικός ντάκος θριαμβεύει στην Ευρώπη - Τι γράφει στην ετήσια έκδοση του οδηγού Monocle

Η νέα ειδική ετήσια έκδοση του Monocle στο αφιέρωμα της για την νησιωτική Ευρώπη και τα πιάτα της την περίφημη πολύχρωμη σαλάτα από την Κρήτη

Ο Ντάκος με καταγωγή την Κρήτη φιγουράρει ανάμεσα σε επιλεγμένα πιάτα προερχόμενα από την νησιωτική Ευρώπη που φιλοξενεί η νέα ειδική έκδοση του Monocle (The Monocle Drinking&Dining Directory). 

Ο Ντάκος –η παραδοσιακή κρητική σαλάτα με την ντομάτα και το παξιμάδι ως κύρια συστατικά- βρίσκει την θέση που της ανήκει, ανεβαίνοντας μάλιστα κατηγορία – πάντα, από την άποψη της αισθητικής προσέγγισης. Ο Ντάκος συμπεριλαμβάνεται σε ένα μικρό αφιέρωμα –Europe on Sea- μαζί με πιάτα την Σικελία, την Κορσική, την Μαγιόρκα, την Ίμπιθα, την Σαρδηνία και την Κύπρο. Ειδικά, το πιάτο από την Κύπρο είναι για μας τους Ελλαδίτες μια μικρή έκπληξη: Μια μηλόπιτα. 

Αλλά, ας επιστρέψουμε στον Ντάκο. Οι συντάκτες δίνουν πέραν όλων των άλλων σημασία στη λεπτομέρεια. Μας προτρέπουν να μην ξεχάσουμε τους καρπούς της κάπαρης, τα φυλλαράκια του βασιλικού ή τον μαϊντανό, την ρίγανη. Επιπλέον, μας προτείνουν για το τέλος και μια ιδέα από ζάχαρη ή βαλσαμικό ως συμπλήρωμα στο αναγκαίο λάδι με το ξύδι.

Πρώτο Θέμα