Τι να κάνετε γρήγορα αν δαγκώσετε τη γλώσσα σας

  • Πέμπτη, 24 Μάιος 2018 07:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία


Δεν είναι καθόλου σπάνιο σε κάποιες άτυχες και απρόσεχτες στιγμές στην ζωή σας να δαγκώσετε κατά λάθος την γλώσσα σας και δεν εννοούμε με τον μεταφορικό τρόπο του ότι μετανιώνετε για κάτι που λέτε (αυτό συμβαίνει σε όλους μας πολύ πιο συχνά!) αλλά με τον κυριολεκτικό τρόπο.

Είτε από στρες, είτε την ώρα που μιλάτε γρήγορα, είτε πιο συχνά την ώρα που μασάτε κάτι, είναι πιθανό να πληγώσετε την γλώσσα σας με τα δόντια σας, κάτι που, εξαιτίας των πολλών νευρικών απολήξεων στην γλώσσα, είναι πολύ επώδυνο.

Δάγκωσα την γλώσσα μου, τι κάνω;

Σε περίπτωση που η γλώσσα σας αιμορραγεί, εφαρμόστε πίεση στο σημείο με τα δάχτυλά σας, εφόσον πρώτα τα έχετε πλύνει. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα για ήπιες περιπτώσεις. Αν δεν μπορείτε με τα δάχτυλά σας να φτάσετε καλά στο σημείο, πιέστε τη γλώσσα σας επάνω στα μάγουλά σας, ανάλογα με τη θέση της βλάβης. Ένα κομμάτι του πάγου ή καθαρό πανί μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την εφαρμογή πίεσης.

Δεύτερον, πηγαίνετε σε ένα καθρέφτη και ελέγξτε τη σοβαρότητα του τραύματος. Αν είναι σοβαρό, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για περαιτέρω επεξεργασία.

Για ήσσονος σημασίας περιπτώσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο αλμυρό νερό και να κάνετε μπουκώματα. Αυτό θα σας τσούξει λίγο, αλλά θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της επούλωσης δεδομένου ότι έχει βακτηριακή δράση για την πληγείσα περιοχή. Κάντε μπουκώματα για περίπου 20 δευτερόλεπτα κάθε φορά με ένα μείγμα από 1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι σε μισό ποτήρι ζεστό νερό.

Άλλοι απλοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε το τραύμα αν δαγκώσετε τη γλώσσα σας, είναι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β, C και ψευδαργύρου, η μαγειρική σόδα, το υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ), τα στοματικά διαλύματα, η aloe vera και φυσικά το να πιπιλίσετε στο στόμα σας ένα παγάκι.

Πότε να πάτε στον γιατρό

Ο χρόνος που θα χρειαστεί η πληγή για να επουλωθεί θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα του τραύματος. Σε περίπτωση που έχετε δοκιμάσει διάφορες από τις άνωθεν θεραπείες και η ενόχληση δεν περνάει μετά από λίγες ημέρες έως και μία εβδομάδα περίπου, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για περαιτέρω βοήθεια.

http://www.healcure.org, iatropedia.gr