Σπανακόπιτα χωρίς φύλλο σε φόρμα

Σπανακόπιτα. Μια από τις καλύτερες πίτες που φτιάχνεται στην Ελλάδα και έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδος και έχει γίνει συνώνυμη με την Ελληνική κουζίνα. Η αγαπημένη αυτή πίτα φτιάχνετε με διάφορες συνταγές από τόπο σε τόπο,  άλλες με σπιτικό φύλλο, άλλες με έτοιμο, άλλες με φέτα άλλες νηστίσιμες και μια πλειάδα χόρτων που μπορούν να συμπληρώσουν το σπανάκι όπως  όπως σέσκουλα ή άγρια χόρτα και περισσότερα φρέσκα χόρτα και μυρωδικά όπως μάραθο, μυρώνια, καυκαλήθρες, πράσα κ.λ.π. Εδώ σας δίνουμε μια απλή και πανεύκολη συνταγή για μια σπανακόπιτα χωρίς φύλλο ψημένη σε φόρμα του κέικ. Απλά δοκιμάστε τη!

Υλικά συνταγής

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για πασπάλισμα φόρμας
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
4 αυγά
1 κεσεδάκι (200 γρ.) γιαούρτι στραγγιστό
3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο + επιπλέον για άλειμμα φόρμας 
350 γρ. (καθαρό βάρος) σπανάκι, πλυμένο κομμένο σε κομμάτια 
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
¾ από μικρό ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
¾ από μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
¼ από μικρό ματσάκι άνηθο ή μάραθο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
400 γρ. φέτα χοντροθρυμματισμένη
λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Πλένετε καλά το σπανάκι, το στραγγίζετε σε σουρωτήρι, το κόβετε και το “μαραίνετε” σε αντικολλητικό τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να “στεγνώσει” από τα υγρά του. 
Εν τω μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 175 βαθμούς. Λαδώνετε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ, την αλευρώνετε με αλεύρι φροντίζοντας να καλυφθεί καλά, την αναποδογυρίζετε και τη χτυπάτε για να πέσει το περίσσιο αλεύρι και την αφήνετε στην άκρη. 
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε καλά τα αυγά, ρίχνετε και το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το ελαιόλαδο και το γιαούρτι και ανακατεύετε να αναμιχθούν καλά τα υλικά. Προσθέτετε και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. 
Αδειάζετε το μείγμα στη λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα, χτυπάτε τη φόρμα πάνω στο πάγκο εργασίας σας να ομαλοποιηθεί το μείγμα και να απλωθεί ομοιόμορφα, και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 1-1:10 ώρα περίπου ή μέχρι να πάρει η επιφάνειά της ένα χρυσο-καφέ χρώμα. 

olivemagazine.gr

Αφηστε καποιο σχολιο