Εντυπωσιάστηκαν οι Ευρωπαίοι από το νέο Μηχανολογικό του Ηρακλείου

  • Παρασκευή, 18 Μάιος 2018 18:16
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Η νέα λειτουργία του Μηχανολογικού Ηρακλείου παρουσιάστηκε σήμερα Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, στα στελέχη της Κομισιόν, τα μέλη του Δικτύου Δημόσιας Διοίκησης και Διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα Διευθυντικά Στελέχη των Ελληνικών Υπουργείων που μετέχουν στην 6η συνάντηση του Δικτύου Δημόσιας Διοίκησης και Διακυβέρνησης (PAG, Public Administration & Governance) της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκίνησε την Πέμπτη στο Ηράκλειο και ολοκληρώνεται σήμερα. 
Την Περιφέρεια εκπροσώπησαν στην 6η Συνάντηση, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δρ. Κυριάκος Κώτσογλου, που πραγματοποίησε εκ μέρους του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη την εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου. 
Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ηράκλειο, φιλοξένησαν με πολύ μεγάλη επιτυχία, τη διοργάνωση της 6ης Συνάντησης, που είχε αποφασιστεί, μετά τον προηγούμενη συνεδρίαση στο Ταλίν της Εσθονίας, λόγω της μεγάλης απήχησης την οποία είχε η εφαρμογή Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κρήτης στην Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε. Ηρακλείου, εφαρμογή η οποία συνεχίζει να κερδίζει διακρίσεις και θαυμασμό, ακόμα και μετά την 2η Πανευρωπαϊκή θέση στο Maastricht της Ολλανδίας στην απονομή των Ευρωπαϊκών Βραβείων για την Δημόσια Διοίκηση (EPSA, 2017). 
Η χθεσινή παρουσίαση, ήταν η πρώτη στο χώρο της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε. Ηρακλείου, για εμπειρογνώμονες της Ε.Ε. Είναι δε αξιοσημείωτο πως τα μέλη του Δικτύου έχουν ως βασικό αντικείμενο ενασχόλησης την διαμόρφωση προτάσεων που θα μετατραπούν σε πολιτικές της Ε.Ε. για την βελτίωση και αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και την ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στα κράτη – μέλη της Ε.Ε.  
Την παρουσίαση στις εγκαταστάσεις και τη νέα εφαρμογή έκανε ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, Δρ. Νίκος Ραπτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στο άλμα που πραγματοποίησε σε μικρό διάστημα η Υπηρεσία της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών όσο και την αλλαγή νοοτροπίας η οποία επιτεύχθηκε. Οι εμπειρογνώμονες της Ε.Ε. είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τα στελέχη της Διεύθυνσης που τους υποδέχθηκαν αλλά και να διαπιστώσουν δια ζώσης και να εντυπωσιαστούν από την πληρότητα της εφαρμογής. Παράλληλα, ο υπεύθυνος της Ομάδας Υλοποίησης εκ μέρους του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, Μάνος Καλαιτζάκης, παρουσίασε τις νέες καινοτόμες εφαρμογές εξυπηρέτησης που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΙΤΕ με την Περιφέρεια Κρήτης. 
Επίσης, σήμερα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας όπου έγινε ξενάγηση στο κτίριο του Προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ και παρουσίαση διαδραστικών συστημάτων και τεχνολογιών που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος. 
Το πρόγραμμα έκλεισε με μια αυθεντική Κρητική εμπειρία με την επίσκεψη των συνέδρων στο Οροπέδιο Λασιθίου και το «Δικταίο Άντρο» όπου ξεναγήθηκαν στο μυθικό σπήλαιο γέννησης του κρηταγενή Δία, ενώ απόλαυσαν την παραδοσιακή κρητική φιλοξενία από το Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου, Γιάννη Στεφανάκη. 
«Η σημασία του διήμερου συνεδρίου αποδείχθηκε από την εξαιρετική συνεργασία, μεταξύ των στελεχών της Περιφέρειας Κρήτης, των στελεχών της Ειδικής Υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του Υπουργείου Οικονομίας και των Στελεχών του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όπως και του πλήθους σημαντικών στελεχών, από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο κ. Κώτσογλου. 
Εκτός από την συνεισφορά τους στον διάλογο για την Αρχή «Μόνο μία Φορά» η οποία στοχεύει στο να διασφαλίσει ότι οι πολίτες, τα ιδρύματα και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να παρέχουν τις τυπικές πληροφορίες (έγγραφα, εγκρίσεις και πράξεις) στις αρχές και τις διοικήσεις μία φορά, οι εμπειρογνώμονες συνομολόγησαν ότι η Κρήτη είναι ιδανικό μέρος για συνεδριακό τουρισμό, δίνοντας ραντεβού ξανά και μεταλαμπαδεύοντας την εμπειρία τους σε κάθε σχετική ευκαιρία. Σε αυτό συνέδραμε και η ολοκληρωμένη οργάνωση φιλοξενίας του Τμήματος Τουρισμού.