Τελικά πόσο καφέ πρέπει να πίνουμε την ημέρα;

  • Κυριακή, 27 Μάιος 2018 12:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ευ Ζην

Κάθε χρόνο οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο καταναλώνουν πάνω από 500 δισεκατομμύρια κούπες καφέ. Ίσως να είναι από τις πιο αγαπημένες καθημερινές μας συνήθειες και για τους περισσότερους να είναι αδιανόητο να ξεκινήσει η ημέρα χωρίς μια γουλιά καφέ.

Δεν πρέπει όμως να καταναλώνονται πάνω από 600mg καφεϊνούχων ποτών την ημέρα, ενώ τα Αμερικανικά Ινστιτούτα Υγείας χαρακτηρίζουν ως «υπερβολική» την κατανάλωση καφέ που ξεπερνά τα 10 φλιτζάνια (των 240 ml περίπου) σε ημερήσια βάση. Ο Επιδημιολόγος του Harvard, Rob van Dam αναφέρει πως οι μελέτες του δεν υποδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία για τους ανθρώπους που πίνουν μέχρι και 6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Είδος καφέ ανά μερίδα και η περιεκτικότητα σε καφεΐνη (mg)

Γαλλικός καφές (200ml) 115 – 175mg
Στιγμιαίος καφές (180ml) 65 – 100mg
Εσπρέσο (30ml) 30 – 65mg
Ελληνικός καφές (60ml) 40 – 50mg
Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (200ml) 2-3mg
Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (60ml) 0.75 – 1mg
Ντεκαφεϊνέ εσπρέσο (30ml) 0 – 0.5mg

Το ιδανικό είναι να πίνετε από 2 έως 4 φλιτζάνια κάθε μέρα.

Όσον αφορά στους εφήβους, δεν επιτρέπεται η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας από 100mg καφεΐνης ημερησίως λόγω της μεγάλης σημασίας του ύπνου και της ανάπτυξης του εγκεφάλου. Μία κούπα καφέ είναι αρκετή.

Δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς γιατρός για να γνωρίζει πως ο καφές έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό!

Από ερευνητικές μελέτες των τελευταίων ετών καθώς και από συστηματικές ανασκοπήσεις φαίνεται ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ (2-3 κούπες) έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία και σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ, καρδιοαγγειακών νοσημάτων, εμφραγμάτων και γενικότερα θνησιμότητα από καρδιομεταβολικά νοσήματα. Επιπλέον, επιδρά στη γαστρική λειτουργία επιταχύνοντας την γαστρική κένωση και μειώνει την εμφάνιση της νόσου Parkinson, με τη μέγιστη προστασία να επιτυγχάνεται με κατανάλωση τριών φλιτζανιών ανά ημέρα. Τέλος, περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά ακόμη και από φρούτα και λαχανικά.

Ξέρατε ότι

1.Πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον μία ώρα  από τη στιγμή που θα σηκωθείτε από το κρεβάτι για να πιείτε καφέ, αν θέλετε να αξιοποιήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την επίδραση της καφεΐνης στον οργανισμό σας Ποιος όμως αντέχει;!

2.Οι γυναίκες που καταναλώνουν καφέ έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, διαπιστώθηκε ότι οι πιθανότητες να εμφανίσει μία γυναίκα κατάθλιψη μειώνονταν κατά 20% αν κατανάλωνε καφέ.

3.Η μυρωδιά του καφέ από μόνη της μπορεί να σας ξυπνήσει. Έρευνα που έγινε το 2008, μόνο η μυρωδιά του καφέ μπορεί να έχει επίδραση στον οργανισμό σας.

4.Ο καφές βοηθά στην γυμναστική. Εάν χρειάζεστε μερικά «καύσιμα» για την καθημερινή σας προπόνηση, ο καφές είναι η λύση, αφού ενισχύει την αντοχή και την δύναμη.

5.Ο καλοκαιρινός σας καφές δεν είναι τόσο αποτελεσματικός, καθώς είναι σίγουρα πιο απολαυστικός, αλλά έχει λιγότερη καφεΐνη.

6.Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Όσοι πίνουν 3 με 5 κούπες καφέ την ημέρα έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ.

meaculpa.gr