Τα Μουσεία του Ηρακλείου γιορτάζουν - Ελεύθερη είσοδος, ξεναγήσεις, μουσική και εκδηλώσεις

Στις 18 Μαΐου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων με θέματα που αφορούν στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2018 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό».

Με την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιδιώκει να καταδείξει ότι τα μουσεία κατέχουν σήμερα κομβικό ρόλο στις σχέσεις που δημιουργούνται μέσω του διαδικτύου, ενώ παράλληλα αποτελούν το επίκεντρο πολλών και διαφορετικών κοινωνικών δικτύων.

Η συνεχής διεύρυνση του κοινού, που αποτελεί μόνιμο στόχο των μουσείων, απαιτεί στις μέρες μας ενισχυμένη διασύνδεση των μουσείων μεταξύ τους, αλλά και με άλλους φορείς και με το κοινό, ενώ νέες προσεγγίσεις απαιτούνται για τη διάδοση της μουσειακής εμπειρίας στα κοινωνικά δίκτυα (στην ψηφιακή ή στην αναλογική τους μορφή).

 Στο νομό Ηρακλείου τα μουσεία θα λειτουργήσουν ως εξής:

Αρχαιολογικό Μουσείο

Παρασκευή 18 Μαΐου (είσοδος δωρεάν για το κοινό σε όλη τη διάρκεια της ημέρας)

10.00-13.00 Θεματικές ξεναγήσεις σε ομάδες προσφύγων  που φιλοξενούνται στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εστία», που υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου.

20:00    Μουσικές Περιηγήσεις με  το μουσικό σύνολο “Vamos Ensemble”  και την  Ιωάννα Φόρτη.

Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου

Ανοικτά εικαστικά εργαστήρια στον χώρο της, οργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου «Μπότης Θαλασσινός»,  σήμερα  Παρασκευή 18 Μαΐου,  από τις 10:00 έως τις 12:00 το μεσημέρι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Τα εργαστήρια, θέμα των οποίων θα είναι τα πλοιάρια εποχής, απευθύνονται σε παιδιά και στοχεύουν στη γνωριμία της ιστορίας του τόπου μας, μέσα από μια όμορφη διαδραστική εκδήλωση.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

 

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Επισκεφθείτε το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης με ελεύθερη είσοδο σήμερα   (9:00-17:00) και ανακαλύψτε πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού της Κρήτης σε διάστημα 17 αιώνων και μοιραστείτε   τις φωτογραφίες σας χρησιμοποιώντας το hashtag #hmcimd2018. Οι φωτογραφίες θα αναδημοσιευτούν στον λογαριασμό του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης στο Instagram. www.instagram.com/historical_museum_of_crete.

Η πολυπολιτισμικότητα στις Συλλογές του Ι.Μ.Κ.

Το επιστημονικό προσωπικό του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης συμμετέχει στον εορτασμό   με έναν μικρό κύκλο θεματικών ξεναγήσεων, ανοιχτό σε όλους, με γενικό τίτλο “Η πολυπολιτισμικότητα στις Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης”.

Αναλυτικότερα:  

13:00-13:15 | Ξενάγηση στην Οθωμανική Συλλογή από τον Αγησίλαο Καλουτσάκη, επιμελητή των Ιστορικών Συλλογών του Ι.Μ.Κ.

13:20-13:35 | Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση Διαμαντής Διαμαντόπουλος. Τερατολογίες. Από την Ιστορία του Ανθρώπου, με έργα από τη Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης Ζαχαρία Γ. Πορταλάκη, από τη Φανή Καμπάνη, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ι.Μ.Κ.

13:40-13:55 | Ξενάγηση στην Εθνογραφική Συλλογή από την Αγγελική Μπαλτατζή, επιμελήτρια των Εθνογραφικών Συλλογών της Ε.Κ.Ι.Μ.

Εικονική περιήγηση

Περιηγηθείτε ψηφιακά τις συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και του παραρτήματός του, Αγροτικού Μουσείου Μενελάου Παρλαμά (Πισκοπιανό, Χερσόνησος), μέσα από την νέα ψηφιακή εφαρμογή εικονικής περιήγησης, που θα αναρτηθεί στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου του Ι.Μ.Κ. αύριο Παρασκευή:

www.historical-museum.gr

Η θέση του Ι.Μ.Κ. σε ζητήματα ενημέρωσης και επικοινωνίας

Γνωρίστε τη θέση του Μουσείου σε ζητήματα ενημέρωσης και επικοινωνίας,  καλές πρακτικές της σύγχρονης μουσειολογίας που αξιοποιούνται στο ψηφιακό του περιβάλλον προωθώντας την αμφίδρομη επικοινωνία με το κοινό και κεντρικά σημεία της επικοινωνιακής στρατηγικής του, στο σχετικό κείμενο που θα δημοσιευθεί αύριο Παρασκευή   στην ενότητα Νέα της ιστοσελίδας του Ι.Μ.Κ. και τα μέσα κοινωνικής του δικτύωσης.

Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων

Λίγο αργότερα, το βράδυ της Παρασκευής στις 9, στο πλαίσιο εορτασμού της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων ακολουθεί live του μουσικού σχήματος LoopIA Band με διεθνές ρεπερτόριο, στον κήπο του Μουσείου στις 21:00.  Η εκδήλωση θα προβληθεί μέσω live streaming στη σελίδα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης (www.historical-museum.gr), σε συνεργασία με το Κέντρο Υποδομών και Υπηρεσιών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με σκοπό η εμβέλεια της συγκεκριμένης δράσης να υπερβεί τα γεωγραφικά όρια της πόλης και να προσελκύσει το ενδιαφέρον του απομακρυσμένου κοινού του Ι.Μ.Κ.

Το βράδυ της Παρασκευής το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης θα είναι ανοικτό από τις 20:00-23:00. Στο διάστημα αυτό, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν αυτόνομα τις εκθεσιακές του ενότητες, να απολαύσουν το ποτό τους από το bar του Μουσείου και να επισκεφθούν το πωλητήριό  του.

Γενική είσοδος: 5 ευρώ.

Η είσοδος για τα παιδιά έως 12 ετών είναι ελεύθερη.

Μουσείο Λυχνοστατης

Mια ενδιαφέρουσα πολιτιστική εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο, οργανώνει στους χώρους του στο Λιμάνι Χερσονήσου το   μουσείο παραδοσιακής ζωής Κρήτης «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» συμμετέχοντας στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Τo Σάββατο 19 Μαΐου στις  11.30 στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων «Οδ. Ελύτης» του Μουσείου   θα εγκαινιαστεί η έκθεση ζωγραφικής της Αρετούσας Ιερωνυμάκη με τίτλο: «Ό,τι μου λέει η άνοιξη».

Τα ζωγραφικά έργα της Αρετούσας Ιερωνυμάκη απεικονίζουν αγριολούλουδα, αρωματικά φυτά και χόρτα της Κρήτης, υποτιτλισμένα με μαντινάδες και ποιητικά αποσπάσματα. Πρόκειται για μια εικαστική και συνάμα ποιητική απόδοση της κρητικής χλωρίδας ενταγμένη αρμονικά στο εκθεσιακό περιβάλλον του μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ», καθώς συνδιαλέγεται με τα φυτά  αλλά και με τα λαογραφικά και καλλιτεχνικά εκθέματα των συλλογών του.

Επίσης, στην ίδια εκδήλωση θα εγκαινιαστούν και οι «Φυτοφωλιές», το νέο τμήμα της φυσιογνωστικής συλλογής του μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ».

Στις «ΦΥΤΟΦΩΛΙΕΣ» παρουσιάζονται τα άγρια βρώσιμα χόρτα της Κρήτης και οι εθνοβοτανικές πρακτικές τους: η αναγνώριση, συλλογή, επεξεργασία,  μαγειρική και κατανάλωση των άγριων βρώσιμων χόρτων της Κρήτης έχουν εγγραφεί εδώ και λίγους μήνες, με πρωτοβουλία του μουσείου “ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ” και σε συνεργασία με το  Τμήμα Διατροφής του ΤΕΙ Κρήτης, στο ευρετήριο  άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και προτείνονται στην UNESCO ως παγκόσμια κληρονομιά.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Σύλλογο Φίλων του Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» σε συνεργασία με τη Λέσχη Ποίησης Ηρακλείου και έχει ελεύθερη είσοδο.