O «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το Μουσείο παραδοσιακής ζωής Κρήτης «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» συμμετέχοντας στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων διοργανώνει στους χώρους του στο Λιμάνι Χερσονήσου μια ενδιαφέρουσα πολιτιστική εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο.

Τo Σάββατο 19 Μαΐου και ώρα 11.30 στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων «Οδ. Ελύτης» του Μουσείου στο Μουσείο «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» θα εγκαινιαστεί η έκθεση ζωγραφικής της Αρετούσας Ιερωνυμάκη με τίτλο: «Ό,τι μου λέει η άνοιξη».

Τα ζωγραφικά έργα της Αρετούσας Ιερωνυμάκη απεικονίζουν αγριολούλουδα, αρωματικά φυτά και χόρτα της Κρήτης, υποτιτλισμένα με μαντινάδες και ποιητικά αποσπάσματα. Πρόκειται για μια εικαστική και συνάμα ποιητική απόδοση της κρητικής χλωρίδας ενταγμένη αρμονικά στο εκθεσιακό περιβάλλον του Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ», καθώς συνδιαλέγεται με τα φυτά  αλλά και με τα λαογραφικά και καλλιτεχνικά εκθέματα των συλλογών του.

Επίσης, στην ίδια εκδήλωση θα εγκαινιαστούν και οι «ΦΥΤΟΦΩΛΙΕΣ», το νέο τμήμα της φυσιογνωστικής συλλογής του Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ».

Στις «ΦΥΤΟΦΩΛΙΕΣ» παρουσιάζονται τα άγρια βρώσιμα χόρτα της Κρήτης και οι εθνοβοτανικές πρακτικές τους: η

αναγνώριση, συλλογή, επεξεργασία,  μαγειρική και κατανάλωση των άγριων βρώσιμων χόρτων της Κρήτης έχουν εγγραφεί πριν λίγους μήνες - με πρωτοβουλία του Μουσείου "ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ" και σε συνεργασία με το  Τμήμα Διατροφής του ΤΕΙ Κρήτης - στο ευρετήριο  άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και προτείνονται στην UNESCO ως παγκόσμια κληρονομιά.                                                               Στις φυτοφωλιές υπάρχουν επίσης καινοτόμες οικολογικές πρακτικές και ανακυκλωμένα αντικείμενα, ενώ για την επίσκεψη των σχολικών ομάδων προτείνεται ο «πράσινος δεκάλογος» που έχουν συντάξει οι  επιμελητές του Μουσείου και συνοψίζεται στη μαντινάδα :

«Κρυφός ο λόγος των φυτών, π' αλάργο δεν γροικάται,                                                                                                                         χαρά στονε που στέσει αυτί,  να τονε αφουγκράται».

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Σύλλογο Φίλων του Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» σε συνεργασία με τη Λέσχη Ποίησης Ηρακλείου και έχει ελεύθερη είσοδο.