Δημιούργησαν ρομπότ-ιερέα για…φθηνότερες κηδείες

  • Τετάρτη, 16 Μάιος 2018 14:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παράξενα

Οι Ιάπωνες είναι εφευρετικοί. Και εξαιρετικοί αντιγραφείς. Προσθέτοντας, πάντα, κάτι επιπλέον.

Τον περασμένο Μάρτιο, με αφορμή τους εορτασμούς των 500 χρόνων της Μεταρρύθμισης, οι Γερμανοί παρουσίασαν τον BlessU-2 (bless you, too), ένα ρομπότ-ιερέα να ευλογεί τους πιστούς.

Οι Ιάπωνες πήραν την σκυτάλη και η SoftBank παρουσίασε τον Pepper, ένα ρομπότ-βουδιστή ιερέα για «low cost» κηδείες!

Την περασμένη Τετάρτη, ο Pepper έκανε εμφάνιση στην έκθεση Life Ending Industry Expo, στο Τόκιο. Κτυπώντας ρυθμικά το τυμπανάκι του και ψέλνοντας σούτρες.

Ο πληθυσμός στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου γηράσκει. Και η κηδεία κοστίζει. Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας από την Ένωση Καταναλωτών εκεί, δίνουν κόστος κηδείας 20.000 δολάρια, κατά μέσον όρο. Και είναι στοιχεία του 2008. Η αμοιβή του ιερέα ανέρχεται σε 1.700 δολάρια. Έρχεται τώρα η Nissei Eco, η εταιρεία που κατασκευάζει τον Pepper και τον νοικιάζει αντί 350 δολαρίων. Μόνον.

Με τη συρρίκνωση του πληθυσμού στην Ιαπωνία, οι βουδιστές ιερείς δέχονται μικρότερη οικονομική στήριξη από τους πιστούς, και αναγκάζονται να αναζητήσουν συμπληρωματικό εισόδημα κάνοντας δουλειές εκτός των καθηκόντων τους στους ναούς. Εδώ είναι που μπαίνει ο Pepper, εξηγεί ο Μίτσιο Ινάμουρα, σύμβουλος στη Nissei Eco: μπορεί να αναπληρώσει στην κηδεία έναν ιερέα, όταν δεν υπάρχει διαθέσιμος ιερέας.

Επιπλέον, το γραφείο τελετών έχει τη δυνατότητα να ντύσει τον Pepper με το ράσο του βουδιστή μοναχού που απαιτεί η περίσταση. Μπορεί επίσης να μεταδώσει ζωντανά την κηδεία για όσους δεν μπορούν να παραστούν.

Προς το παρόν, ο Pepper περιμένει να τον καλέσουν να «ιερουργήσει» στην πρώτη του κηδεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ