Διεθνής Ημέρα και Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

  • Τετάρτη, 16 Μάιος 2018 13:20
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης ως ένα ανοικτό πεδίο συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών –στην υπηρεσία της τοπικής κοινωνίας και της διεθνούς κοινότητας– που προωθεί συστηματικά την επιστημονική έρευνα, την εκπαίδευση και τη ψυχαγωγία, συμμετέχει την Παρασκευή 18 Μαΐου στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θέμα Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό και της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων οργανώνοντας έναν ολοήμερο κύκλο δραστηριοτήτων με σημείο αναφοράς το Μουσείο στη «φυσική και ψηφιακή του διάσταση».

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
Παρασκευή, 18/5/2018, 9:00-17:00

Ελεύθερη είσοδος στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Επισκεφθείτε το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης με ελεύθερη είσοδο (9:00-17:00), και ανακαλύψτε πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού της Κρήτης σε διάστημα 17 αιώνων, από τα πρώτα βυζαντινά χρόνια ως τη σύγχρονη εποχή. Περιηγηθείτε τις μόνιμες και τις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου και μοιραστείτε μαζί μας τις φωτογραφίες σας χρησιμοποιώντας το hashtag #hmcimd2018.
Οι φωτογραφίες θα αναδημοσιευτούν στον λογαριασμό
του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης στο Instagram.

www.instagram.com/historical_m...
Η πολυπολιτισμικότητα στις Συλλογές του Ι.Μ.Κ.

Το επιστημονικό προσωπικό του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με έναν μικρό κύκλο θεματικών ξεναγήσεων, ανοιχτό σε όλους, με γενικό τίτλο Η πολυπολιτισμικότητα στις Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα έχει ως εξής:  
 
13:00-13:15 | Ξενάγηση στην Οθωμανική Συλλογή από τον Αγησίλαο Καλουτσάκη, επιμελητή των Ιστορικών Συλλογών του Ι.Μ.Κ.
 
13:20-13:35 | Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση Διαμαντής Διαμαντόπουλος. Τερατολογίες. Από την Ιστορία του Ανθρώπου, με έργα από τη Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης Ζαχαρία Γ. Πορταλάκη, από την Φανή Καμπάνη, Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ι.Μ.Κ.
 
13:40-13:55 | Ξενάγηση στην Εθνογραφική Συλλογή από την Αγγελική Μπαλτατζή, Επιμελήτρια των Εθνογραφικών Συλλογών της Ε.Κ.Ι.Μ.
 
Εικονική περιήγηση

Περιηγηθείτε ψηφιακά τις Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και του Παραρτήματός του Αγροτικού Μουσείου Μενελάου Παρλαμά (Πισκοπιανό, Χερσόνησος), μέσα από την νέα ψηφιακή εφαρμογή εικονικής περιήγησης, που θα αναρτηθεί στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου του Ι.Μ.Κ. την Παρασκευή 18/5.

www.historical-museum.gr 

Πλοηγηθείτε στις εκθεσιακές ενότητες των Μουσείων, στο δικό σας χρόνο, εστιάζοντας την προσοχή σας στα σημεία του ενδιαφέροντός σας!
Η θέση του Ι.Μ.Κ. σε ζητήματα ενημέρωσης και επικοινωνίας

Γνωρίστε τη θέση του Μουσείου σε ζητήματα ενημέρωσης και επικοινωνίας, 
καλές πρακτικές της σύγχρονης μουσειολογίας που αξιοποιούνται στο ψηφιακό του περιβάλλον προωθώντας την αμφίδρομη επικοινωνία με το κοινό και κεντρικά σημεία της επικοινωνιακής στρατηγικής του, στο σχετικό κείμενο που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή 18/5 στην ενότητα Νέα της ιστοσελίδας του Ι.Μ.Κ. και τα μέσα κοινωνικής του δικτύωσης.
 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΥΧΤΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
Παρασκευή, 18/5/2018, 20:00-23:00
Είσοδος: 5 ευρώ

Λίγο αργότερα, το βράδυ της Παρασκευής, στο πλαίσιο εορτασμού της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων ακολουθεί live του μουσικού σχήματος LoopIA Band με διεθνές ρεπερτόριο, στον κήπο του Μουσείου στις 21:00.

Οι LoopIA, Ίριδα-Βασιλική Τσιγάρα (Vocals-looping) και Αντώνης Βουμβουλάκης (Guitar-bass-seabord looping), συμπράττουν για πρώτη φορά επί σκηνής με τον ντράμερ Νικόλα Χριστόπουλο. Αξιοποιώντας την τεχνική του live looping και με τη χρήση σύγχρονων οργάνων, χτίζουν μαζί έναν πρωτότυπο, πειραματικό ήχο που περιστρέφεται γύρω από lounge jazz και soul ακούσματα.

Η εκδήλωση θα προβληθεί μέσω live streaming στη σελίδα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης (www.historical-museum.gr), σε συνεργασία με το Κέντρο Υποδομών και Υπηρεσιών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με σκοπό η εμβέλεια της συγκεκριμένης δράσης να υπερβεί τα γεωγραφικά όρια της πόλης και να προσελκύσει το ενδιαφέρον του απομακρυσμένου κοινού του Ι.Μ.Κ.

Το βράδυ της Παρασκευής το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης θα είναι ανοικτό από τις 20:00-23:00. Στο διάστημα αυτό, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν αυτόνομα τις εκθεσιακές του ενότητες, να απολαύσουν το ποτό τους από το bar του Μουσείου και να επισκεφθούν το Πωλητήριο για να γνωρίσουν τις εκδόσεις της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών και τις δημιουργίες νέων σχεδιαστών με σημείο έμπνευσης τις Συλλογές του Ι.Μ.Κ.

Γενική είσοδος: 5 ευρώ

Η είσοδος για τα παιδιά έως 12 ετών είναι ελεύθερη
Περισσότερες πληροφορίες για τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θέμα «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό» στην επίσημη ιστοσελίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM): http://network.icom.museum/ico...

Αφηστε καποιο σχολιο