Κοσμοσυρροή στην Παναγία την Αλμυρή - Πιστοί από όλη την Κρήτη στη Μεσαρά για το τάμα τους

  • Τετάρτη, 16 Μάιος 2018 08:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Εκατοντάδες πιστοί από όλοι την Κρήτη συρρέουν σήμερα στην εκκλησία της Παναγίας της Αλμυρής. Ημέρα της Αναλήψως, η εκκλησία πανηγυρίζει και πολλοί είναι αυτοί που από χθες φθάνουν με τα πόδια, περπατώντας πολλά χιλιόμετρα για να εκπληρώσουν ένα τάμα.

Πρόκειται από τα πιο γνωστά και ... διάσημα προσκυνήματα της Μεσαράς με πολλές ιστορίες και θρύλους να συνοδεύουν την ιστορία για τη δημιουργία της αλλά και τα παλαιά και σύγχρονα θαύματα της.

Υπάγεται στην ενορία της Μεγάλης Βρύσης και η παράδοση λέγεται ότι ιδρύθηκε στα πρώτα Χριστιανικά Χρόνια, κατά την εποχή του Αγίου Τίτου, από τον Απόστολο Παύλο, που κήρυττε τον Χριστιανισμό στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η εκκλησία. Ο άρχοντας της Φαιστού τότε οργίστηκε από την παρουσία του Παύλου και έστειλε τον γιο του να τον προκαλέσει να χτυπήσει με το ραβδί του και να βγει αλμυρό νερό. Πράγματι, με ένα χτύπημα στο βράχο, βγήκε αλμυρό νερό και ο γιος του άρχοντα έγινε ασκητής σε κοντινό σπήλαιο που είναι σήμερα κτισμένο το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Γύρω από την αλμυρή πηγή κτίστηκε ο ναός της Παναγίας.

Η Παναγία η Αλμυρή συνδέεται με τις άτεκνες γυναίκες, οι οποίες ζητούν την βοήθεια της για να συλλάβουν παιδί. Υπάρχουν μάλιστα πολλές περιπτώσεις που οι γυναίκες αυτές τρώνε το καντήλι της Παναγίας για να της βοηθήσει.

Ο ναός ήταν τρίκλιτος, αλλά σήμερα σώζονται τα δύο κλίτη αφιερωμένα στην Ανάληψη και στο Γενέσιο της Θεοτόκου, με ίχνη τοιχογραφιών του 9ου-10ου αιώνα. Στο πάτωμα του ναού υπάρχει το πηγάδι της αλμυρής πηγής.

*Οι φωτογραφίες και το ιστορικό προέρχονται από τη σελίδα της Παναγίας της Αλμυρής