Συνήθειες που ταλαιπωρούν τα μάτια σου και η μία λύση που θα τα ξεκουράσει

  • Δευτέρα, 14 Μάιος 2018 19:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Είναι τα μάτια της ψυχής. Δεν λένε ποτέ ψέματα. Μ' αυτά βλέπεις- βασικό το λες αυτό- Αλλά να σου πω κάτι; δεν τα προσέχεις όσο θα 'πρεπε. Ούτε εσύ, ούτε εγώ. Δεν τα 'χεις σαν τα μάτια σου, τα μάτια σου. Δεν τα σέβεσαι όσο πρέπει με αποτέλεσμα να τα καταπονείς. Να τα κάνεις να τσούζουν, να κοκκινίζουν, να τα γεμίζεις με μικρές ρυτιδούλες έκφρασης γύρω γύρω. Τα κουράζεις και σε κουράζουν. Καλώς ήρθες πονοκέφαλε.

 

Τα μάτια μας χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση και κάποιοι το γνωρίζουν καλά αυτό.
Αφού λοιπόν σου αναφέρω κάποιες από τις συνήθειες που ταλαιπωρούν τα ματάκια σου, θα φέρω στο τραπέζι και τη λύση. Θα τη βγάλω στο (σωστό) φως!

Δεν ξεκολλάς τα μάτια σου από τον υπολογιστή
Μπροστά από μία οθόνη, με τις ώρες. Δεν στρέφεις λίγο το βλέμμα στο συνάδελφο, στο ταβάνι, κάπου άλλου τέλος πάντων πέρα από τη δουλειά σου.  Η οφθαλμική κόπωση που προκαλείται από την υπερχρήση υπολογιστή είναι σύνδρομο. Λέγεται Computer Vision Syndrome, το λεγόμενο CVS. Ήξερες πως κάθε 20 λεπτά πρέπει να κάνεις διάλειμμα και να κοιτάς σ' ένα μακρινό σημείο; Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, το φως στον χώρο είναι εντελώς λάθος, επιπλέον επιβάρυνση. 

Διαβάζεις στο ημίφως
Άλλο έγκλημα από 'κει. Το λιγοστό φως κουράζει πάρα μα πάρα πολύ τα μάτια. Οι μύες των ματιών λαμβάνουν μπερδεμένα σήματα και όλο το οπτικό σύστημα παλεύει σχεδόν να ξεχωρίσει τις λέξεις που προσπαθείς να διαβάσεις. Φαγούρα και ξηρότητα στα μάτια, πονοκέφαλος, πόνος στον αυχένα, θολή όραση.

Ανάβεις όλα τα φώτα
Στον αντίποδα του χαμηλού φωτισμού, η φωταγώγηση. Ούτε η Αθήνα τα Χριστούγεννα τόσο λαμπάκι. Ανάβεις τα πάντα, και προβολέα να σου δίναμε, θα τον «μπουμπούνιζες» κι αυτόν. Οι αντιθέσεις και οι υπερβολές στον φωτισμό, δεν είναι καλό πράγμα. Τα μάτια σου πονάνε, γιατί κουράζονται.

Σβήνεις τα φώτα, ανάβεις την τηλεόραση
Δεν έχει σημασία αν έχεις δώσει έναν σκασμό λεφτά για την τελευταίας τεχνολογίας τηλεόραση. Άπαξ και σβήνεις όλα τα φώτα στο σαλόνι, είναι σαν να έχεις το βλέμμα σου στραμμένο επίμονα σε μία πηγή φωτός, όταν όλα μέσα στο χώρο είναι στο σκοτάδι. Παρατήρησε τι κάνεις εκείνη τη στιγμή. Ζαρώνεις τα βλέφαρα, σμίγεις τα φρύδια για να τα ξεκουράσεις. Ναι, για άλλη μία φορά ταλαιπωρούνται.

«Κολλάς» στο κινητό για ώρες
Ποια είμαι εγώ που θα σου πει να μην χαζεύεις στο κινητό κάθε λίγο και λίγακι; Αλλά πρέπει επίσης να σου υπενθυμίσω πως το μπλε φως που εκπέμπει η οθόνη, μπορεί να προκαλέσει θολή όραση, ερεθισμένα μάτια, πονοκέφαλο, μέχρι κι αυχενικό σύμφωνα με έρευνες. Ειδικά το βράδυ, όταν σβήνεις όλα τα φώτα στο δωμάτιο, ξαπλώνεις και φέρνεις το smartphone σε απόσταση αναπνοής από τα μάτια σου για να τσεκάρεις το instagram, επιβαρύνεις ακόμα πιο πολύ την όρασή σου. Σου έχει τύχει να ξυπνάς κουρασμένη; λυπάμαι που σου το λέω, αλλά μπορεί να φταίει ακριβώς αυτή σου η συνήθεια. 

 

Ορισμένες καταστάσεις απαιτούν ψυχρό φως, άλλες χρειάζονται τη ζεστή ατμόσφαιρα που δίνει η θερμή λάμψη. Μερικές φορές αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να αλλάξεις τις συνθήκες φωτισμού ώστε να είναι κατάλληλες για ό,τι κάνεις. Και ο σωστός φωτισμός δεν είναι απλά θέμα «ατμόσφαιρας», είναι ζήτημα υγείας. Ειδικά στο σπίτι ή ακόμα και στο χώρο εργασίας σου μπορείς να ελέγξεις το φως, να το ρυθμίζεις ανάλογα με τις ανάγκες σου, από έντονο φως σε ενδιάμεσο φως ή σε ακόμα πιο χαμηλό και θερμό φως, γεμάτο ζεστασιά. Και όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται κανένα «ξήλωμα» ή πρόσθετη εγκατάσταση.

Η Philips Lighting, που γνωρίζει καλά την ανάγκη για σωστό φωτισμό δημιούργησε για όλους εμάς την εμπειρία SceneSwitch. Μερικές φορές θέλεις απλά με μία κίνηση να προσαρμόσεις το φως στη δραστηριότητά σου, ώστε να είναι κατάλληλη για ό,τι κάνεις εσύ ή τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Με έναν λαμπτήρα LED Philips SceneSwitch, μπορείς να αλλάξεις εύκολα τη ρύθμιση. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πατήσεις τον διακόπτη (και το Play στο παρακάτω βίντεο:)

Οι λαμπτήρες LED της Philips Lighting αποδίδουν φως εξαιρετικής ποιότητας για κάθε περίσταση. Από ρομαντικό φωτισμό για μια ζεστή βραδιά έως ζωηρό φωτισμό για να διαβάζεις ή να φωτίζεις ειδικά αντικείμενα. Οι λαμπτήρες LED προσφέρουν όλα όσα αναζητάς. Ταιριάζουν στο υπνοδωμάτιο, στην κουζίνα ή στο σαλόνι και δημιουργούν ιδανική ατμόσφαιρα προσθέτοντας χαρακτήρα και ζωή στο σπίτι. Θες κι άλλα; Δεν τρεμοπαίζουν και έχουν υψηλό δείκτη απόδοσης χρωμάτων που εξασφαλίζει το ότι βλέπεις τα αντικείμενα στα πραγματικά, φυσικά τους χρώματα. Ο σχεδιασμός και η ποιότητα κατασκευής τους σέβονται πραγματικά τα μάτια σου.

Ένας καλαίσθητος καναπές, ένα ντιζαϊνάτο τραπέζι, μία high-tech τηλεόραση είναι μερικά από τα αντικείμενα στα οποία επενδύουμε χωρίς δεύτερη σκέψη όταν εξοπλίζουμε το σπίτι μας. Αλλά αν το καλοσκεφτείς τίποτα από όλα αυτά δε δείχνει άψογο και δεν το απολαμβάνουμε στο 100% όταν ο φωτισμός είναι λάθος. Ο κατάλληλος φωτισμός δεν είναι πολυτέλεια. Είναι προϋπόθεση καλής ζωής.

 

Πηγή: ladylike