Στην ομορφιά της Πέτρας - "Κανένες" , ένας ξεχωριστός χώρος στην Πραισσό της Σητείας (φωτογραφίες)

  • Δευτέρα, 14 Μάιος 2018 09:10
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Μια γνήσια και αυθεντική Κρήτη από αυτή που δύσκολα βρίσκουμε στους τουριστικούς οδηγούς μπορεί να βρει κανείς στο γραφικό οικισμό του Αγίου Σπυρίδωνα (πρώην Κανένε) του δημοτικού διαμερίσματος Πραισσού. Εκεί ανάμεσα στα ευωδιαστά φασκόμηλα και τα άλλα αρωματικά φυτά, υπάρχει ο παραδοσιακός ξενώνας “Κανένες” ο οποίος ανήκει στον Πολιτιστικό σύλλογο του χωριού.

Οι λιγοστοί πλέον κάτοικοι του χωριού δημιουργικοί και κεφάτοι σε βοηθούν να χαλαρώσεις και γίνονται αμέσως φίλοι σου. Η διαμονή δε στον ξενώνα αποτελεί μοναδική εμπειρία, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες από το βιβλίο επισκεπτών που δημοσιεύουμε.

Για τη δημιουργία του ξενώνα μας μίλησε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού σύλλογου Νίκος Κοκκινάκης: “επρόκειτο για κάποια μικρά πετρόκτιστα κτίρια που μας παραχώρησαν συγχωριανοί μας. Δεν ήταν σε καλή κατάσταση αλλά με πολύ κόπο και πολλά έξοδα καταφέραμε να φτιάξουμε τον ξενώνα στον οποίο μπορούμε να φιλοξενήσουμε συγχωριανούς μας που έρχονται και δεν έχουν σπίτι στο χωριό, ή και να τον διαθέσουμε σε τουρίστες, ντόπιους και ξένους, που θα ήθελαν να ζήσουν μια διαφορετική εμπειρία”.

Τώρα ο πολιτιστικός σύλλογος προκειμένου να εξασφαλίσει και τα έξοδα για τη συντήρηση του ξενώνα βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης προκειμένου να βάλει τον ξενώνα στην πλατφόρμα airbnb.

Οι επισκέπτες μπορούν αν περιηγηθούν στην παμέμορφη φύση της γύρω περιοχής να πάνε στο κοντινό Γεωπάρκο, να επισκεφθούν την Αρχαία Πραισσό και να απολαύσουν παραδοσιακούς μεζέδες με κρασί και ρακή στα καφενεία του χωριού.

Ο ξενώνας είναι ένα παλιό πετρόκτιστο κτίριο, στο κέντρο του Άγιου Σπυρίδωνα. Ανακαινίστηκε και έγινε ένα παραδοσιακό σπίτι με παλιά έπιπλα αλλά και με σύγχρονες ανέσεις, διαθέτει πλήρη εξοπλισμό σε ηλεκτρικά είδη, κλιματιστικό, ηλιακό – ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, ψυγείο, κουζίνα με κεραμικές εστίες, τζάκι, PC, τηλεόραση με δορυφορικά προγράμματα και πολλά άλλα. Το σπίτι αποτελείται από ένα καθιστικό με τραπεζαρία, μια κουζίνα, τουαλέτα με ντουζιέρα, μικρό γραφείο και μια κρεβατοκάμαρα στη σοφίτα με δύο διπλά κρεβάτια. Επίσης διαθέτει καναπέδες που γίνοντια κρεβάτια στον ενιαίο του χώρο. Εξωτερικά θα βρούμε την μεγάλη αυλή με θέα τα Σητειακά βουνά την κοιλάδα του ποταμού Παντέλη και τα γύρω χωριά. Στον ξενώνα μπορεί να μείνει μια οικογένεια αλλά και δυο παρέες μαζί, με πολύ χαμηλό κόστος.