Πιλότος συμβουλεύει πώς να επιβιώσουμε από αεροπορικό ατύχημα

  • Κυριακή, 13 Μάιος 2018 08:10
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ταξίδια

Πότε ήταν η τελευταία φορά που δώσατε προσοχή στις οδηγίες ασφαλείας κατά τη διάρκεια μιας πτήσης; Να είστε ειλικρινείς... Συνήθως οι επιβάτες την ώρα που οι αεροσυνοδοί ενημερώνουν για τους κανόνες ασφαλείας προτιμούν να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στο βιβλίο ή στη μουσική τους ή στο ipad αντί να δώσουν προσοχή στο πού βρίσκονται οι έξοδοι κινδύνου - ειδικά όταν οι πιθανότητες να σκοτωθούν σε ένα αεροπορικό δυστύχημα είναι περίπου 1 στα 11 εκατομμύρια, σύμφωνα με το travelandleisure.

Όπως και να έχει πάντως, καλό είναι ο κάθε επιβάτης να γνωρίζει πως υπάρχουν μερικές ενέργειες που μπορεί να κάνει σε μια κρίση που είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επιβίωσή του, όπως άλλωστε λέει ένας πιλότος. Όπως ο ίδιος εξομολογείται, όταν γνωρίζετε πού βρίσκεται η πλησιέστερη έξοδος θα φανεί χρήσιμο αν το αεροσκάφος προσγειωθεί στο νερό. Κατόπιν μετρήστε τον αριθμό των σειρών  και προσπαθήστε να εντοπίσετε τυχόν προεξοχές και εμπόδια, μόνο σε περίπτωση που η καμπίνα γεμίσει με καπνό.

Μην σηκωθείτε από το κάθισμά σας, εκτός και αν σας ζητηθεί και μην ανοίξετε πόρτες ή παράθυρα, εκτός αν κι αυτό σας ζητηθεί από τους αεροσυνοδούς. Εάν υπάρχει καπνός, ένα υγρό κομμάτι ύφασμα μπορεί να βοηθήσει στην αναπνοή. «Δώστε προσοχή στις οδηγίες από τους αεροσυνοδούς», γράφει στο Quora.

«Μην σπαταλάτε χρόνο να βγάζετε βίντεο... Ακούστε και δώστε προσοχή... Αν πεθάνετε επειδή σας ενδιέφερε περισσότερο να τραβήξετε βίντεο παρά να δίνετε προσοχή, δεν είναι τόσο κουλ», συμπληρώνει.

Άλλες οδηγίες που πιθανών να φανούν σωτήριες, είναι οι επιβάτες να μη φουσκώνουν τα σωσίβια-γιλέκα μέχρι να βγουν από την πόρτα. Αυτή η λεπτομέρεια είναι πολύ σημαντική διότι αν φουσκώσει εντός του αεροσκάφους και αυτό γεμίσει με νερό, ο επιβάτης θα παγιδευτεί και δεν θα μπορέσει να κολυμπήσει μέχρι την έξοδο. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, αφαιρέστε το γιλέκο και κρατηθείτε από κάποιον άλλο όταν βρεθείτε έξω καθώς ένα γιλέκο μπορεί να κρατήσει δύο άτομα.

Αφού βγείτε από το αεροσκάφος, σιγουρευτείτε ότι απομακρύνεστε από τον καπνό και τη φωτιά και μην πέσετε σε χώρο με ψηλό χορτάρι... «Σε κάθε περίπτωση, αν επιβιώσετε, ακολουθήστε τις οδηγίες των αεροσυνοδών και μην πάρετε τίποτα μαζί σας καταλήγει ο πιλότος.

news.gr