Πήραν μια ... ολόκληρη Κρήτη στη Βρετανία - Αυτά είναι τα δώρα που προσφέρθηκαν σε Κάρολο και Καμίλα

  • Σάββατο, 12 Μάιος 2018 20:04
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Μυρωδιές, γεύσεις, εικόνες και αναμνήσεις από την Κρήτη γέμισε η πριγκιπική Βρετανική κατοικία στην οποία επέστρεψαν ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και η σύζυγος του δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα. Φεύγοντας από το νησί μας πήραν μαζί τους δεκάδες δώρα βρώσιμα, διακοσμητικά,έργα τέχνης, και προσωπικά με τη “σφραγίδα” της Κρήτης, τα οποία τους προσφέρθηκαν κατά την παραμονή τους στο νησί.

Φυσικά η αρχή σε κάθε στάση που έκαναν γινόταν με τις ανθοδέσμες. Πολλές με εξαιρετικά λουλούδια αλλά και αγριολούλουδα και αρωματικά φυτά της Κρήτης γίινονταν δεκτές με χαμόγελο από τον Κάρολο και την Καμίλα. Τις έπαιρναν στα χέρια τους ευχαριστούσαν τα μικρά παιδιά που τις προσέφεραν, φωτογραφίζονταν και στη συνέχεια τις παραλάμβανε για φύλαξη κυρία που τους ακολουθούσε.

Το ίδιο γινόταν κάθε φορά που προσφέρονταν δώρα στο πριγκιπικό ζεύγος με δύο άνδρες να βοηθούν την κυρία καθώς τα δώρα ήταν πολλά. Τα δώρα προφανώς μεταφέρονταν σε συνοδευτικό όχημα της πριγκιπικής αποστολής και μεταφέρθηκαν κατευθείαν στο αεροδρόμιο για την αναχώρηση του αεροσκάφους.

Η αρχή έγινε από τον αρχαιολογικό χώρου της Κνωσού όπου προσφέρθηκε στην δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα, μια καρφίτσα και στον πρίγκιπα της Ουαλίας, Κάρολο, ένα μινωικό κύπελλο.

Μαθητές από το 6ο και 44ο δημοτικό σχολείο Ηρακλείου πρόσφεραν μέσα στον αρχαιολογικό χώρο στην Καμίλα ζωγραφιές με μινωικές αναπαραστάσεις μεταξύ των οποίων και τη γνωστή Παριζιάνα. Δεν ήτνα μόνο όμως το μοναδικό δώρο που προσέφεραν παιδιά στο πριγκιπικό ζεύγος.

Όταν ο Κάρολος συναντήθηκε με δύο προσφυγόπουλα από την Παλαιστίνη τον Αχμέντ και τον Χουσείν του προσέφεραν μια ζωγραφιά με τις σημαίες της Παλαιστίνης, της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας..

Ένα πήλινο αγγείο πήρε ως δώρο ο πρίγκιπας Κάρολος ο οποίος στη συνέχεια συμμετείχε σε μινωικά μαγειρέματα στις εγκαταστάσεις της Βρετανικής σχολής.

Τυρί, ελιές και κρασί από τις εκλεκτότερες ποικιλίες της Κρητικής γης προσφέρθηκαν στην Καμίλα μετά την ξενάγηση στους αμπελώνες και τις εγκαταστάσεις του οινοποιείου Λυραράκης.

Κατά την επίσκεψη στις Αρχάνες τα δώρα που πήρε το βασιλικό ζεύγος ήταν δεκάδες, αλλά υπήρχε συμφωνία από πριν όπως λένε οι πληροφορίες αφού αν και χαιρέτησαν δεκάδες απλούς κατοίκους δεν επετράπη η προσφορά δώρων από αυτούς.

Μεταξύ των δώρων που προσφέρθηκαν ήταν κι ένα αντίγραφο του πήλινου σείστρου των Αρχανών που χρονολογείται από το 2000 π.Χ. και θεωρείται το παλαιότερο μουσικό όργανο της Ευρώπης. Επίσης βιβλία με Κρητική ιστορία και πολιτιμό, εκκλησίες και μοναστήρια, έργα τέχνης και συλλεκτικά αντικείμενα πήραν μαζί τους ο Κάρολος και η Καμίλα.

Εκτός από τα επίσημα δώρα από παραγωγούς λάδι, ρακή, κρασί, τυρί, λουκάνικα, σταφίδες μέλι, παξιμάδια, γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες, αρωματικά φυτά, αρώματα, φυτικά καλλυντικά φτιαγμένα με βάση τα αγνά προιλιβτα της Κρητικής γης, σαπούνια, χειροποίητα είδη και υφαντά προσφέρθηκαν επίσης στο πριγκιπικό ζεύγος.

Ένα Κρητικό μαχαίρι προσέφερε μέλος χορευτικού συγκροτήματος ντυμένος με την παραδοσιακή στολή στον Κάρολο μετά την ολοκλήρωση του χορού με τα χορευτικά συγκροτήματα.

Πάνω του ήταν χαραγμένη η παρακάτω μαντινάδα:

Πάνω στο κρητικό μαχαίρι ήταν χαραγμένη η εξής μαντινάδα:

 

Της μάχης και της λεβεντιάς

και της τιμής μαχαίρι,

δώρο στο κάνω να κρατάς

περήφανα στο χέρι

 

Το τελευταίο δώρο που πήραν φεύγοντας ένα πλούσιο καλάθι με Κρητικά προιόντα.

 

Αφηστε καποιο σχολιο