Πως να κάνεις την κουζίνα σου πιο light;

Σήμερα θα κάνουμε ένα μικρό μάθημα διατροφής, θα ασχοληθούμε λίγο με την κουζίνα και την μαγειρική σου. Όχι, δεν πρόκειται να κρίνω το μαγειρικό σου ταλέντο και τις γνώσεις σου, απλά σε συνεργασία με την Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Κλειώ Δημητριάδου, σου προτείνουμε να αντικαταστήσεις μερικά από τα φαγητά ή τα υλικά που χρησιμοποιείς, με κάποια άλλα, ώστε να γλιτώσεις από πολλές θερμίδες και να κάνεις τα πιάτα σου πιο ελαφριά και light.

Προς τα κάτω θα βρεις ένα θερμιδομετρητή, ο οποίος συγκρίνει τις θερμίδες από συγκεκριμένες τροφές και προτείνει πιο light επιλογές για να χάσεις πιο εύκολα κιλά και να “βοηθήσεις” περισσότερο τη δίαιτα που ακολουθείς. Πάμε λοιπόν, να δούμε…

 

3κ. γλυκού ζάχαρη: 60 θερμίδες – Υποκατάστατο ζάχαρης: σχεδόν μηδενικές
Αν θέλεις να ξεκλέψεις λίγες θερμίδες, τότε χρησιμοποίησε στον καφέ σου στέβια σε σκόνη και στα γλυκά σου υγρή στέβια. Τότε θα μπορείς να απολαμβάνεις τα ροφήματα και τα γλυκά χωρίς τύψεις, αλλά πάντα με μέτρο.

100γρ. κρέμα γάλακτος: 700 θερμίδες – 100γρ. γάλα εβαπορέ light: 49 θερμίδες
Επέλεξε σε συνταγές που έχουν κρέμα γάλακτος να την αντικαθιστάς με γάλα εβαπορέ light, αραιωμένο με νερό. Και λιγότερες θερμίδες και λιγότερα λιπαρά.

100γρ. τόνος σε λάδι: 288 θερμίδες – 100γρ. τόνος σε νερό: 126 θερμίδες
Η αγαπημένη σου τονοσαλάτα μπορεί να γίνει πιο light αν επιλέγεις τόνο σε νερό. Εξάλλου τα λαχανικά σου θα είναι ήδη “ραντισμένα” με ελαιόλαδο, οπότε δεν χρειάζεσαι και το λάδι από την κονσέρβα του τόνου.

100γρ. δημητριακά πρωινού: περίπου 400 θερμίδες – 100γρ. βρώμη: 350 θερμίδες
Σε πρώτη φάση, μπορεί η διαφορά στις θερμίδες να φαίνεται μικρή, αλλά οφείλω να σου πω ότι όλα αυτά τα νόστιμα δημητριακά (ακόμα και αυτά που ενδείκνυται για δίαιτα και περιέχουν βρώμη), έχουν αρκετή ζάχαρη και είναι τηγανισμένα.

100γρ. σοκολάτα γάλακτος: 600 θερμίδες – 100γρ. σοκολάτα υγείας: 530 θερμίδες
Ακόμα μια περίπτωση που η διαφορά των θερμίδων μπορεί να σου φαίνεται ελάχιστη, αλλά καταναλώνοντας σοκολάτα υγείας δεν λαμβάνεις τα λιπαρά που θα έπαιρνες με τη σοκολάτα γάλακτος.

Ολόκληρο αυγό: 71 θερμίδες – Ασπράδι από ένα αυγό: 16 θερμίδες
Όχι, δεν χρειάζεται πάντα να καταναλώνεις μόνο το ασπράδι του αυγού. Μπορείς όμως να φτιάξεις μια ομελέτα με ένα ολόκληρο αυγό και 2-3 ασπράδια που και θα σε χορτάσει και δεν θα σου προσφέρει τόσες θερμίδες.

100γρ. βούτυρο: 716 θερμίδες – 100γρ. αβοκάντο: 160 θερμίδες
Σε περίπτωση που θέλεις να αλείψεις με κάτι το ψωμί σου ή χρειάζεσαι μια λιπαρή ουσία για τα γλυκά σου, προτείνουμε ανεπιφύλακτα το αβοκάντο, μιας και έχει πολύ λιγότερες θερμίδες από το βούτυρο, αλλά ίδια ουδέτερη γεύση, και περιέχει καλά λιπαρά.

1 φέτα ψωμί: 80 θερμίδες – 1 ρυζογκοφρέτα: 35 θερμίδες
Ακόμα κι αν έχεις αδυναμία στο ψωμί, μπορείς να το αντικαταστήσεις με μια ρυζογκοφρέτα που έχει παρόμοια γεύση, λιγότερες θερμίδες και είναι το ίδιο χορταστική.

1 φέτα ζαμπόν: 85 θερμίδες – 1 φέτα γαλοπούλα: 55 θερμίδες
Στο τοστ σου ή σε διάφορες αλμυρές συνταγές, αφαίρεσε το ζαμπόν και πρόσθεσε γαλοπούλα για πιο light αποτέλεσμα.

100γρ. κρουτόν: 407 θερμίδες – 100γρ. παξιμαδάκια: 340 θερμίδες
Κι εδώ μπορεί η διαφορά στις θερμίδες να μην σου φαίνεται τεράστια, αλλά σκέψου ότι τα κρουτόν φτιάχνονται με βούτυρο, οπότε σε γεμίζουν και με έξτρα λιπαρά.

100γρ. μοσχαρίσιος κιμάς: 218 θερμίδες – 100γρ. κιμάς από γαλοπούλα: 187 θερμίδες
Ο κιμάς από γαλοπούλα θα σου προσφέρει περισσότερη πρωτεΐνη, λιγότερα λιπαρά και θερμίδες σε σχέση με τον μοσχαρίσιο.

Cappuccino σκέτος: 110 θερμίδες – Στιγμιαίος καφές σκέτος: σχεδόν μηδενικές
Ναι, το ξέρω ότι έχεις αδυναμία στον cappuccino, αλλά δες την τεράστια διαφορά που έχει σε θερμίδες με τον στιγμιαίο καφέ. Μπορείς τις καθημερινές που προσέχεις περισσότερο τη διατροφή σου να πίνεις στιγμιαίο και τα σαββατοκύριακα να απολαμβάνεις ένα cappuccino. Αν επιλέξεις light γάλα, τότε οι θερμίδες “πέφτουν” στις 70.

 

Πηγή: tilife.gr