Από την ανασφάλεια στην αυτοεκτίμηση.

  • Σάββατο, 12 Μάιος 2018 17:17
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ψυχολογία

Στον σημερινό κόσμο του διαδικτύου, όλο και περισσότεροι άνθρωποι πέφτουν στην παγίδα της σύγκρισης του εαυτού. Μία παγίδα που με δυσκολία δύναται κάποιος να απελευθερωθεί από τα δεσμά της.

Γράφει η  Βίβιαν Ευθυμίου*

 

Το γεγονός ότι μπαίνουμε στην διαδικασία σύγκρισης του εαυτού μας με τους άλλους, προσφέρουμε τροφή για σκέψη στην ανασφάλεια μας. Συνήθως, καταλήγουμε στο ότι «δεν είμαι αρκετά καλός». Έτσι, μειώνουμε τον εαυτό μας και εισερχόμαστε σε αυτόν τον μάταιο φαύλο κύκλο της ανασφάλειας. Τότε, αρχίζεις να εστιάζεις κυρίως στα αρνητικά σου χαρακτηριστικά. Ύστερα, σκέφτεσαι «γιατί να μην είμαι σαν κι αυτόν;». Η απάντηση είναι ότι εσύ είσαι ένας διαφορετικός άνθρωπος, τον οποίο έχεις την δυνατότητα να δημιουργήσεις όπως επιθυμείς εσύ!

Νιώθεις πως έχεις χάσει τον εαυτό σου; Τότε, προσπάθησε να θυμηθείς ποιος ήταν ή δημιούργησέ τον από την αρχή! Ο άνθρωπος έχει άπειρα περιθώρια εξέλιξης και ψυχικής δύναμης! Όρισε ένα νέο ξεκίνημα της ζωής σου, μια νέα αρχή, σκέψου καινούριες επιθυμίες και όρισε νέους στόχους. Κάνε περήφανο αυτό το δεκάχρονο παιδί που ήσουν κάποτε!!! Με συνοδοιπόρους την δημιουργία, την φαντασία και την έμπνευση, άλλαξε ό, τι «βαραίνει» τη ζωή σου- αυτό μπορεί να είναι από αντικείμενα, μέχρι και συνήθειες ή ό, τι άλλο θελήσεις.

Ας μην εστιάζεις στα αρνητικά σου χαρακτηριστικά, αλλά στα θετικά της κάθε κατάστασης! Αν όλοι οι άνθρωποι εστίαζαν τη προσοχή τους σε θετικές σκέψεις, θα υπήρχαν περισσότερα χαμόγελα και περισσότερη διάθεση. Τα πράγματα δεν έχουν μόνο μια πλευρά, αλλά πολλές. Είναι αναλόγως εμείς πως τα βλέπουμε και πως τα  αντιμετωπίζουμε. Ας δούμε, λοιπόν, την θετική και χιουμοριστική τους πλευρά!

 

*Η Βίβιαν Ευθυμίου είναι φοιτήτρια κοινωνικής εργασίας και ποιήτρια.