Ρακές, χοροί και δώρα για το πριγκιπικό ζεύγος στην Κρήτη - Όσα έγιναν εντός και εκτός πρωτοκόλλου (φωτογραφίες)

  • Παρασκευή, 11 Μάιος 2018 19:13
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Μπορεί το ταξίδι του πριγκιπικό ζεύγους της Βρετανίας στην Κρήτη να ήταν ολιγόωρο, ήταν όμως ιδιαίτερα πλούσιο. Σε λίγες ώρες και ακολουθώντας, χρονικά τουλάχιστον, το σφιχτό αρχικό πρόγραμμα, πρόλαβαν να τα δουν όλα και όλους. Μεταξύ των δραστηριοτήτων που ξεφεύγουν από το αυστηρό πρωτόκολλο για τους πρίγκηπες ήταν η παρακολούθηση μαγειρέματος τροφών όπως μαγείρευαν οι Μινωίτες στα κάρβουνα σε πήλινα αγγεία, οι αγκαλιές με μικρούς μαθητές, η δοκιμή πολλών προιόντων της Κρητικής γης, οι ρακές, και ο χορός που χόρεψαν μαζί με συγκρότημα στην πλατεία της εκκλησίας της Παναγίας στις Αρχάνες.

Την ώρα που γίνονταν όλα αυτά οι εικόνες από την επίπσκεψη έκαναν τον “κύκλο του κόσμου” διαφημίζοντας έτσι το νησί μας ως τα πέρατα της γης.

Το πριγκηπικό ζεύγος χαιρέτησε σχεδόν τους πάντες επίσημους και απλούς ανθρώπους με αδυναμία όπως έδειξαν στα μικρά παιδιά, μύρισαν και γεύτηκαν την Κρήτη κι έφυγαν με ένα αυτοκίνητο δώρα αφού δε δυσαρέστησαν κανένα. Εκτός από τα επίσημα δώρα πήραν από παιδιά Μινωικές ζωγραφιές, από παραγωγούς λάδι, κρασί, τυρί, λουκάνικα, σταφίδες μέλι, γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες, αρωματικά φυτά, αρώματα και υφαντά. Φυσικά και πολλές ανθοδέσμες κάποιες από αυτές με αρωματικά φυτά και αγριολούλουδα της Κρητικής φύσης.

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος, και η δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα, βρέθηκαν στην Κνωσό, όπου τους υποδέχθηκαν η υπουργός Πολιτισμού, Λύδια Κονιόρδου, και η γενική γραμματέας του υπουργείου, Μαρία Βλαδάκη. Στους καλεσμένους προσφέρθηκαν λουλούδια, καθώς και μία καρφίτσα στη δούκισσα και ένα μινωικό κύπελλο στον πρίγκιπα.

Ακουλούθως πήγαν στις εγκαταστάσεις της Βρετανικής σχολής που παρακολούθησαν Μινωικά μαγειρέματα ενώ στον Κάρολο οι διοργανωτές έκαναν δώρο ένα πήλινο αγγείο.

Ακολούθησε η επίσκεψη στις Αρχάνες κατά την οποία ο ο Κάρολος ενημερώθηκε αρχικά για το πρόγραμμα στέγασης και ομαλής ένταξης προσφύγων, που υλοποιείται υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ και ακολούθως επισκέφθηκε το παλαιό σχολείο Αρχανών, όπου συνομίλησε με οικογένειες μεταναστών από τη Συρία και το Ιράκ και με εθελοντές του προγράμματος..

Την ίδια ώρα η δούκισσα της Κορνουάλης επισκέφθηκε το οινοποιείο Λυραράκη και ξεναγήθηκε στο υπαίθριο μουσείο κρητικών ποικιλιών. Της προσφέρθηκαν ως δώρα κρασί ελιές και τυρί, ενώ έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τον τρόπο παρασκευής του κρασιού.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στις Αρχάνες, Κάρολος και Καμίλα παρακολούθησαν γιορτή με πολιτιστικές δράσεις και κρητικά παραδοσιακά προϊόντα τα οποία δοκίμασαν κιόλας ενώ παρακολούθησαν συγκρότημα να χορεύει Χανιώτη και Μαλεβιζιώτη ενώ χόρεψαν με επιτυχία και οι ίδιοι ένα σιγανό.

Το τελευταίο δώρο που πήραν φεύγοντας ένα πλούσιο καλάθι με Κρητικά προιόντα.