Πως να δώσετε το σωστό παράδειγμα στο παιδί σας;

  • Παρασκευή, 11 Μάιος 2018 18:21
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παιδί

Πώς θα δώσετε στο παιδί σας το σωστό παράδειγμα;

Ο ερχομός ενός παιδιού αποτελεί μια καθοριστική στιγμή για τη ζωή ενός ανθρώπου που καλείται μέσα από τη διαπαιδαγώγησή του να ανακαλύψει ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό.

Τα παιδιά σε μικρή ηλικία μιμούνται τις κινήσεις των γονέων και αντανακλούν κάθε τους συμπεριφορά. Μεγαλώνοντας, υιοθετούν την συμπεριφορά αυτή γεγονός που τονίζει την σημασία της για ολόκληρη τη ζωή ενός παιδιού.

Η φράση «θέλω να δώσω το σωστό παράδειγμα στα παιδιά μου» είναι πολύ κοινότοπη μεταξύ νέων και επικείμενων γονέων. Πως πραγματικά επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο;

 

Παραδεχτείτε τα λάθη σας

Οι περισσότεροι γονείς προσπαθούν να μυήσουν τα παιδιά τους στις απολογητικές συγγνώμες ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την συμπεριφορά τους απέναντι σε άλλα παιδιά ή σε συγγενείς. Πράγματι, τα παιδιά μαθαίνουν να ζητούν συγγνώμη όταν πρέπει αλλά μπερδεύονται όταν δεν βλέπουν τους ίδιους τους γονείς να το κάνουν. Είτε αυτό έχει να κάνει με τη μεταξύ σας σχέση, είτε με την σχέση σας με άλλους ανθρώπους -πόσο μάλλον με τον σύζυγό σας-, τα παιδιά οφείλουν να βλέπουν και να ακούν την παραδοχή των λαθών σας. Ιδιαίτερα στις μεταξύ σας συζητήσεις, τα παιδιά μαθαίνουν να μην υπερυψώνουν τον εγωισμό τους στο βωμό ενός σφάλματος.

 

Τονίστε την σημασία της προσωπικής εξέλιξης

Η παραδοχή των λαθών αποδεικνύει έμπρακτα στα παιδιά ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι τέλειος και κυρίως, ότι όλοι κάνουν λάθη. Παράλληλα, τα παιδιά μαθαίνουν ότι τα λάθη δεν καθιστούν έναν άνθρωπο κατώτερο ή ανάξιο, αντίθετα, μέσα από αυτά μπορούν να κατανοήσουν τις δυνατότητες εξέλιξης και συνεχούς βελτίωσης του καθενός. Φυσικά, η εξέλιξη και η βελτίωση θα πρέπει να ξεκινήσει πρώτα από εσάς. Αν, για παράδειγμα, έχετε υιοθετήσει βλαβερές για τον οργανισμό συνήθειες, καλό θα ήταν να προσπαθήσετε να απαλλαγείτε από αυτές. Μέσα από την προσπάθειά σας τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι οφείλουν να προσπαθούν μονίμως για το καλύτερο ακόμα κι αν οι συνθήκες δεν είναι πάντα ευνοϊκές.

 

Τοποθετήστε στη βάση της διαπαιδαγώγησης τον σεβασμό

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν υπάρχει σημαντικότερη αξία από αυτήν του σεβασμού – ιδιαίτερα όταν μιλάμε για παιδιά. Ο σεβασμός μεταξύ των γονέων, ο σεβασμός των τελευταίων απέναντι στα παιδιά, και ο σεβασμός ανάμεσα στα αδέρφια είναι θεμέλια που πρέπει να τοποθετηθούν από πολύ νωρίς στις αρχές των παιδιών. Μαθαίνοντας να σέβονται τον περίγυρό τους, μαθαίνουν παράλληλα να σέβονται και τον ίδιο τους τον εαυτό. Ακόμα και η «συγγνώμη» αποτελεί μια ένδειξη σεβασμού.

 

*Οι περισσότεροι γονείς ονειρεύονται να μεγαλώσουν παιδιά με αξίες, αρχές, αγάπη, σεβασμό και κατανόηση χωρίς, όμως, να συνειδητοποιούν ότι για να ενστερνιστεί το παιδί τα θέλω τους θα πρέπει πρώτα να τα δει για να μπορέσει μετέπειτα να τα μιμηθεί. Όλα ξεκινούν από εσάς.

 

Πηγή:mothersblog.gr