Αλήθεια, γιατί δεν πέφτει ο Πύργος της Πίζας;

  • Παρασκευή, 11 Μάιος 2018 18:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παράξενα

Μετά από τόσους αιώνες ύπαρξης, επιτέλους ομάδα επιστημόνων κατάφερε να καταλάβει πώς γίνεται να μην πέφτει ο Πύργος της Πίζας!

Ομάδα επιστημόνων μηχανικών από Βρετανία και Ιταλία κατάφεραν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα «γιατί δεν πέφτει ο Πύργος της Πίζας», ο οποίος έχει ύψος 58 μέτρα ενώ εδώ και αιώνες παραμένει όρθιος παρά την κλίση 3-4 μοιρών που έχει και τους τέσσερις ισχυρούς σεισμούς που έχουν σημειωθεί στην περιοχή τα τελευταία 500 χρόνια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σταθερότητα του πύργου της Πίζας οφείλεται στο μαλακό έδαφος πάνω στο οποίο είναι κτισμένος.

«Η ειρωνεία βρίσκεται στο ότι, το ίδιο αυτό μαλακό έδαφος που προκάλεσε την κλίση και έφερε τον Πύργο στα όρια της κατάρρευσης, ήταν αυτό που συνέβαλε στο να αντέξει στις σεισμικές επιδράσεις», δήλωσε ο καθηγητής Τζώρτζ Μυλωνάκης, ένας από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.

Οι μηχανικοί αναφέρουν πως ο συνδυασμός της ανθεκτικής κατασκευής του Πύργου της Πίζας και του μαλακού εδάφους κατά την διάρκεια των σεισμού δεν δημιουργεί ταλαντώσεις.

Συνεπώς, η κατασκευή έχει σχεδόν τον καλύτερο δείκτη της λεγόμενης δυναμικής αλληλεπίδρασης κτίσματος και εδάφους, με τον οποίο οι μηχανικοί αξιολογούν την σταθερότητα ενός κτιρίου κατά την διάρκεια σεισμού, γι’ αυτό και δεν πέφτει ο Πύργος της Πίζας!

Ο καθηγητής Τζώρτζ Μυλωνάκης από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, έλαβε πρόσκληση για να συμμετέχει στην ομάδα 16 ερευνητών υπό την εποπτεία του Καθηγητή Camillo Nuti του Πανεπιστήμιου της Ρώμης 3 (Roma Tre University), για να μελετήσουν το μυστήριο της Κλίσης του Πύργου της Πίζας, που προβληματίζει τους μηχανικούς επί χρόνια.

Τα αποτελέσματα της μελέτης των 16 Βρετανών και Ιταλών μηχανικών παρουσιάστηκαν σε διεθνή ομάδα εργασίας και τυπικά θα ανακοινωθούν στο 16η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Σεισμών και Μηχανικής (16th European Conference in Earthquake Engineering) που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη, στο διάστημα 18-21 Ιουνίου.

 

Πηγή: ipop

Αφηστε καποιο σχολιο