Η μίνι φούστα ποινικό αδίκημα - Οι αστυνομικοί στο δρόμο με μεζούρες και οι συλλήψεις των κυριών

  • Παρασκευή, 11 Μάιος 2018 08:58
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ιστορία

Η πολιτική του δικτάτορα Θεόδψρου Παγκάλου χαρακτηρίζεται από ακραίες και βιαστικές αποφάσεις. Αυτή που έμεινε στην ιστορία, είναι ένας νόμος που ψηφίστηκε στις 11 Μαΐου του 1926. Σαν σήμερα 11 Μαΐου του 1926 ο Θεόδωρος Πάγκαλος απαγορεύει τις κοντές φούστες

Ο νόμος ανέφερε ρητώς ότι οι γυναίκες απαγορεύεται να φορούν φούστες άνω των 30 πόντων από το έδαφος, δηλαδή το ύφασμα έπρεπε να καλύπτει το πόδι σχεδόν ως τη μέση της γάμπας...

«Κατόπιν διαταγής του Προέδρου της Κυβερνήσεως, καταρτίζεται και υποβάλλεται εις το υπουργείον Εσωτερικών προς έγκρισιν αστυνομική διάταξις δι ης απαγορεύονται αι κονταί φούσται των γυναικών. Το κατώτατον άκρον της φούστας δέον να απέχη από του εδάφους 30 εκατοστά του μέτρου. Εις τον περιορισμόν τούτον υπάγονται άπασαι αι γυναίκες από του 12ου έτους και άνω. Αι παραβάτιδες θα παραπέμπωνται εις το επ’ αυτοφώρω πταισματοδικείον, συνυπεύθυνοι θα είναι και οι γονείς αυτών ».

Η ... σύζυγος

Ο αστικός μύθος λέει ότι ο Θεόδωρος Πάγκαλος πήρε την απόφαση για τη συγκεκριμένη διάταξη, σε μια προσπάθεια να... ηρεμήσει την σύζυγό του, η οποία έγινε έξαλλη όταν επισκεπτόμενη το γραφείο του στρατηγού, είδε μία νεαρή κοπέλα να κυκλοφορεί με κοντή φούστα. Κι όταν λέμε κοντή, εννοούμε ότι ήταν στο ύψος του γονάτου.

Τότε η... Πρώτη Κυρία, επέπληξε τον αστυνομικό διευθυντή, κατηγορώντας τον ότι επιτρέπει στις γυναίκες να κυκλοφορούν προκλητικά ντυμένες.

Έτσι, σχεδόν άμεσα, δημιουργήθηκε κατ’ εντολήν Πάγκαλου, η διάταξη σύμφωνα με την οποία δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες να κυκλοφορούν με φούστες που απείχαν περισσότερο από 30 εκατοστά από το έδαφος.

Αφού πέρασε το δεκαπενθήμερο που είχε δοθεί περιθώριο στις Αθηναίες να προετοιμαστούν και να προσαρμόσουν την γκαρνταρόμπα τους στα νέα δεδομένα, οι δρόμοι της πρωτεύουσας γέμισαν με αστυνομικούς, «οπλισμένους» με... μεζούρες για την... επιβολή της τάξης.

Μετρούσαν τις φούστες και συλλαμβάνανε τις κοπέλες που φορούσαν πιο κοντές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας νεαρής κοπέλας που η φούστα της απείχε 38 εκατοστά από το έδαφος. Παραβίασε δηλαδή το νόμο για 8 εκατοστά.

Προχωρούσαν δε και σε συλλήψεις, σε περίπτωση που διαπίστωναν ότι κάποια κοπέλα είχε υποπέσει σε παράβαση και κυκλοφορούσε με φούστα πιο κοντή από το προβλεπόμενο.

Έγινε και τραγούδι

Ο τύπος της εποχής έστησε ολόκληρο πανηγύρι, με την σάτιρα για το καθεστώς του Πάγκαλου να έχει την τιμητική της. Φήμες έλεγαν πως ο νόμος ήταν εύρημα της συζύγου του Πάγκαλου, όταν είδε μια 20χρονη κοπέλα με κοντή φούστα στο γραφείο του συζύγου της.

Από τον περίεργο αυτό νόμο εμπνεύστηκε και ο Γιώργος Μητσάκης για να γράψει το τραγούδι «Στην εποχή του Πάγκαλου ήταν μακριές οι φούστες». Ο νόμος αποσύρθηκε σύντομα, ύστερα από την τεράστια κατακραυγή. Άλλωστε και η δικτατορία του Πάγκαλου, τερματίστηκε σύντομα, στις 22 Αυγούστου του 1926.  

Πηγές: sansimera, cnngrecce