Ελεύθερη είσοδος, ξεναγήσεις και μουσικά συγκροτήματα - Το Ηράκλειο τιμά τη μέρα των Μουσείων

Στις 18 Μαΐου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων με θέματα που αφορούν στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2018 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό».

Με την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιδιώκει να καταδείξει ότι τα μουσεία κατέχουν σήμερα κομβικό ρόλο στις σχέσεις που δημιουργούνται μέσω του διαδικτύου, ενώ παράλληλα αποτελούν το επίκεντρο πολλών και διαφορετικών κοινωνικών δικτύων.

Η συνεχής διεύρυνση του κοινού, που αποτελεί μόνιμο στόχο των μουσείων, απαιτεί στις μέρες μας ενισχυμένη διασύνδεση των μουσείων μεταξύ τους, αλλά και με άλλους φορείς και με το κοινό, ενώ νέες προσεγγίσεις απαιτούνται για τη διάδοση της μουσειακής εμπειρίας στα κοινωνικά δίκτυα (στην ψηφιακή ή στην αναλογική τους μορφή).

Στον νομό Ηρακλείου προγραμματίζονται:

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, θα συμμετέχει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου την Παρασκευή 18 Μαΐου και Δευτέρα 21 Μαΐου,  με θεματικές ξεναγήσεις που απευθύνονται σε ομάδες προσφύγων και  μουσική εκδήλωση με το μουσικό σύνολο Vamos Ensemble και την Ιωάννα Φόρτη.

Ειδικότερα:

Την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, το Μουσείο θα είναι ανοικτό για το κοινό με ελεύθερη είσοδο.

Τη Δευτέρα 21 Μαΐου 2018, η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ελεύθερη για τις ομάδες προσφύγων που θα συμμετάσχουν στις ξεναγήσεις.

Θεματικές ξεναγήσεις     για πρόσφυγες

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, συνδιοργανώνει, με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής-Εποπτείας Κοινωνικών Δομών-Μετανάστευσης του Δήμου Ηρακλείου και την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, τρεις θεματικές ξεναγήσεις με θέμα τις μετακινήσεις ανθρώπων και αντικειμένων στην Κρήτη, την Εποχή του Χαλκού, για ομάδες προσφύγων  που φιλοξενούνται στο Ηράκλειο.

Ημερομηνίες και ώρες διεξαγωγής των θεματικών ξεναγήσεων:

Παρασκευή  18 Μαΐου  και   Δευτέρα 21 Μαΐου, 10.00-11.00, 1.00-12.00 και  12.00-13.00

Μουσικές Περιηγήσεις

Μουσικές Περιηγήσεις με  το μουσικό σύνολο “Vamos Ensemble”  και την  Ιωάννα Φόρτη, την Παρασκευή 18 Μαΐου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στις 8 το βράδυ, που θα πραγματοποιηθεί  μία ξεχωριστή συναυλία, σε μια μουσική συνύπαρξή της μέσα από ιδιαίτερες ενορχηστρώσεις και ξεχωριστές ερμηνείες.

Η συναυλία με ελευθερη είσοδο, συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης
Παρασκευή 18 Μαΐου

Το Μουσείο στη «φυσική και ψηφιακή του διάσταση»

Κύκλος δράσεων -ανάρτηση της εικονικής περιήγησης του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και του παραρτήματός του Αγροτικού Μουσείου Μενελάου Παρλαμά στην επίσημη ιστοσελίδα του Ι.Μ.Κ. Οι επισκέπτες μπορούν να μοιραστούν τις φωτογραφίες τους από την επίσκεψή τους στο Μουσείο #hmcimd2018

Νυχτερινή περιήγηση

Στις Συλλογές του Ι.Μ.Κ. και live του μουσικού σχήματος LoopIA (με διεθνές ρεπερτόριο) σε απευθείας μετάδοση από τη σελίδα του Μουσείου, σε συνεργασία με το Κέντρο Υποδομών και Υπηρεσιών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Κρήτης Ώρες 20.00-23.00 Είσοδος ελεύθερη.

Μουσείο Καζαντζάκη
Κυριακή 20 Μαΐου

#KazantzakisMuseum_PhotoMeeting

Φωτογραφική συνάντηση στο Μουσείο στη Μυρτιά, Ώρα 13.00

Είσοδος ελεύθερη.

«Όταν ο Καζαντζάκης συνάντησε τον QR code» Οικογενειακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ώρα 11.00.

Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση.

Μουσείο Παραδοσιακής Ζωής Λυχνοστάτης
Σάββατο 19 Μαΐου

«Ό,τι μου λέει η άνοιξη»

Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής της Α. Ιερωνυμάκη, με αγριολούλουδα, αρωματικά φυτά και χόρτα της Κρήτης ώρα 11.00.

Είσοδος ελεύθερη.

«ΦΥΤΟΦΩΛΙΕΣ»

Εγκαίνια του νέου τμήματος της φυσιογνωστικής συλλογής

Ώρα 12.30 Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση.

patris.gr